Sunday 22 December 2013

Jillian Michaels: 6 Weeks Six-Pack -> RECENZE

Přeju hezké sobotní dopoledne :)

Vím, že většina blogerek už recenzi na tento známý cvičební program od Jillian Michaels psala, i tak je ráda čtu, protože mne zajímá váš názor na toto cvičení. Pokud i vás zajímá ten můj, budu ráda, když si recenzi přečtete a okomentujete. Hlavně tento článek však píšu pro začátečníky či lidi, kteří se s tímto programem ještě nesetkali a nebo se stále ještě rozhodují. Tak můžeme začít? :)



Šesti týdenní program, jak už název napovídá, je zaměřen na břišní svalstvo. Jillian slibuje zpevnění bříška, některým se s pomocí správné životosprávy mohou objevit i ty buchty. Přesto nečekejte, že budete celou dobu ležet na zemi a posilovat břišní svalstvo pomocí různých variací sed-lehů, protože Jillian ví, že aby bříško vyniklo, je potřeba odstranit tuk kolem něj, čehož nedosáhneme ničím jiným než zdravým jídelníčkem a kardiem.

Program tvoří dva workouty. První, který má být lehčí, a druhý, na který má člověk přejít po třech týdnech, těžší. Né všichni dodržují lhůtu tří týdnů pro první workout, ale myslím si, že je důležité tento program cvičit dostatečně dlouho, aby bylo tělo připraveno na těžší variantu. Jillian má na pomoc dvě cvičenky. Jedna ukazuje verzi pro začátečníky, druhá má na starost modifikace pro pokročilé, Jillian často sama ukazuje způsob provedení cviků někde mezi těmito dvěma úrovněmi.



Celý program, stejně jako valná většina všech programů, které Jillian vydala, se skládá ze tří částí - zahřátí, vlastní cvičení a protažení. Už samotné zahřátí je zaměřeno na břišní svalstvo a hned takto na začátku vám Jillian ukáže, že se bude cvičit v rychlém tempu a pořádně se zapotíte. Nenechte se překvapit tím, že budete dělat i cviky jako jsou dřepy či výpady, zde je totiž ten fígl - aby tělo spalovalo tuk a bříško se tvarovalo, je potřeba zapojit do cvičení co nejvíce svalů. Po zahřátí začne první cvičící okruh - jede se v pomalejším tempu, protože je důležité, abyste si osvojili správnou techniku cviků. Celý kruh se pak zopakuje ještě jednou, tentokrát už za pořádného pobízení Jillian, která po vás bude vyžadovat vyšší tempo.




První level je přípravou na druhý, ale za sebe bych řekla, že to určitě není cvičení pro úplně začátečníky, před tím bych vám doporučila programy jako je 30 Day Shred, Ripped in 30 nebo první měsíc programu Body Revolution. Tím ale začátečníky neodrazuju, já sama jsem s tímto programem začínala a vydržela jsem, takže to zvládnete taky, jen to bude chtít pořádný kus práce. Pro cvičení budete potřebovat pouze podložku a správné body, pokročilí ještě činku. Za 30min cvičení si vyzkoušíte mnoho cviků, u kterých jste si nikdy nemysleli, že vlastně zapojujete i břišní svalstvo. Zaručuji vám, že po skončení workoutu budete řádně propocení, protože Jillian prokládá posilování karidem zameřeným na břišní svalstvo. Pokud si chcete cvičení ztížit, stačí si přidat zátěž. Pokud ve druhém okruhu nebudete stíhat, nehoňte se tak, aby kvantita přišla na úkor kvality.



Druhý level je už opravdu náročnější. Skládá se stejně jako první ze zahřátí, vlastního cvičení a protažení. Jediný rozdíl je ten, že začátečníci už také potřebují ke cvičení činku. A samozřejmě je rozdíl v náročnosti, protože vás čeká daleko víc kardio cviků a méně ,,odpočinkových" cviků na zemi. Stejně jako v prvním workoutu vám i v tomto druhém Jillian dá první kolo klidnější s tím, že si osvojíte cviky, ve druhém už ale na nic ohledy nebere a věřte, že i lidé, kteří cvičí déle, budou muset zabrat, aby udrželi tempo s dívkami ve videu - těm už také maličko opadá úsměv :)

Jak už jsem říkala, s tímto cvičením jsem začínala a mám ho moc ráda. Přestože Jillian vydala jiná cvičení, která jsou více zaměřená na tvarování celé postavy, tento vám zaručeně pomůže i s dalšími partiemi, než jen s bříškem, protože budete posilovat i ramena, paže, záda a na dolní polovinu těla se také nezapomíná. Nemusíte se ani bát, že vás cvičení nebude bavit, alespoň já sama si často ani neuvědomím, že půlhodinka je už konce, protože Jillian vás po celou dobu motivuje, radí, a navíc opravdu nebudete mít moc času přemýšlet, na to si dá Jillian taky pozor. A hudba ke cvičení je vybraná také velmi dobře, i když já už po těch tolika opakování, co jsem projela, si raději pustím rádio, občas si stihnu i zazpívat :) Na druhou stranu asi budete rádi, že workout končí, protože to opravdu není procházka růžovou zahradou.

Pokud si tedy chcete dát do těla a třeba i vytvarovat bříško, můžu vám tento program jen doporučit. Nemám mu co vytknout, možná i proto, že nejsem náročný uživatel, stačí mi, když mi dá Jillian do těla a vidím výsledky :) Možná po tomto programu znovu sáhnu po Vánocích, protože bude potřeba si ten tukový polštář z cukroví nedržet kolem bříška moc dlouho :)

11 comments:

  1. cvíčební videa beru spíš jako inspiraci, ale jinak Jil má na svůj věk krásnou postavu

    ReplyDelete
  2. Tak mě chytil první level, takže ho pravidelně zařazuju už 9 měsíců. Akorát vleže používám 2 kg činky. Bříško mám krásně tvrdé Vlaďka

    ReplyDelete
  3. Už jsem o tom slyšela, ale tys mě nějak víc navnadila než ostatní - nevím, čím to je. :D Tak to určitě vyzkouším. Jak radíš, že to mám cvičit po prvním měsíci Body Revolution. Děkuji za inspiraci. :))

    ReplyDelete
  4. Já cvičila 30 days Shred a nemělo to na mě žádné výsledky :D ale ten 6 weeks sixpack je podle mě o dost náročnější, takže možná by se to někde přecejen podepsalo :)
    www.getmovincz.blogspot.com

    ReplyDelete