Thursday 1 December 2016

Photographer Beginner: DSLR Camera VS Compact Camera

It's almost Christmas time and I can imagine that many of you are still thinking what you'd like to get as a present or how you could treat yourself... I know that you can buy things you want anytime but I'm pretty sure there are more people like me out there - those who want to buy things that are more expensive when it's "the right time", for example Christmas, birthday, etc...
ČEŠTINA NÍŽE



I bought myself my first DSLR camera last year for Christmas. It was two weeks before I was leaving to spend half a year in Sweden. I thought that I couldn't have picked better time! Or maybe I could... If I wanted to take good pics in Sweden, I should have bought it months ago!

Am I kidding you? No! It takes a lot of time to understand DSLR cameras and to take good pictures with them. And now, almost a year after I started using it, I'm still far away from being a good photographer! 

A year with DSLR camera
I remember how excited I was after a first walk with my new camera. You can even see all of those pics because I immediatelly uploaded a post full of them called Christmas Walks. These were the first pics I've ever taken with a DSLR camera (not talking about those pics I took right after I took it out of the bag for the first time trying it at home). I don't think they're bad. These are quite nice pics for those who just want to take pics to save them as memories. And that's what I was doing in Sweden as well... I was carrying my camera with me all the time, shooting thousands of pictures. But how? I only used automatic program. What a pity, right? 
One of my international friends in Sweden knew how to work with DSLR camera's so he helped me sometimes. I didn't have much time to watch tutorials or read articles so I just did what worked. Sometimes I tried new functions of the camera but most of the time when I went on a trip and took my camera with me I just went out taking auto pics. Now I know that I wouldn't need big DSLR camera for that. Nice smaller compact camera would be perfect for that as well.
During the summer when I was at home studying most of the time, I started to learn a bit more about photography as a part of procrastination. I've taken so many bad pics during this year and only a few good ones. Taking a course, reading a lot about photography or having a friend who uses DSLR cameras (who doesn't live thousands of kilometers away) would help a lot but I know not everyone else does or has that either. Till today I've learned how to shoot pictures on manual mode. I see huge difference between what I was able to do a year ago (literally just press the button) and now (set everything manually). And I'm pretty sure I'll smile next year realising what all I didn't know while writing this article... And that's completely fine! But...

I gave the camera to myself but I still packed it and left it under our Christmas tree :)

Would I buy DSLR camera again?
Yes... But the only reason why I'd do it again is because I want to learn even more about photography and I might would like to combine taking pics with my future. I can definitely see myself buying a good compact camera in upcoming months or years as well though... 

How to pick the right type of camera?
Do you want to be professional photographer or are you going to use your camera to take nice pics for your Instagram? I know that running around with DSLR camera looks cool and it should make you feel like a photographer. On the other hand, I know many people who own DSLR camera and they only use automatic program to shoot pics. Don't get me wrong, there's nothing wrong with that but if you don't want to take your photography skills further than that you definitely don't need this type of camera! Good compact camera can make the same pics in the same quality. Another good thing about compact cameras is that it's usually easier to learn how to work with them. They have many functions that are the same as the ones in DSLR cameras and there are many types of them, so you just have to take time and pick the right one that's going to suit your needs. 
You should ask yourself these questions: 
  • What am I going to do with my camera? Am I going to take pictures while I'm traveling and I need to be able to work with my camera soon after buying it or do I have enough time to learn everything around it?
  • Do I want to take photography seriously or do I want camera "just" to capture my memories? 
  • Am I willing to carry (sometimes) heavy camera and all the equipment all the time or do I want smaller camera that I can pull out of my pocket any time and take a quick snap?
You can see where I'm heading... If you don't have enough time or if you don't want to learn how to work with DSLR camera, if you want camera "just" to save your memories while traveling, if you don't want to carry around a whole big bag with camera, just go for compact camera... Of course I made it sound way easier than it actually is. There are many types of compact cameras and some of them can be bigger as well, some of them are harder to work with than the others, some of them can have detachable lens, the others don't. You'll still have to learn how to take good pictures with them but it's usually easier. Compact cameras usually have some preset programs that you can use (DSLR camera has that as well but it would be pity not to use manual settings instead of it).
 I've already mentioned that I'd like to buy one compact camera for myself as well. Why? Because I'd like to have a small camera that takes better pictures than my phone (even though new phones take great pics and you can see that many of my pics on my Instagram are taken with my iPhone6 but still...). I'd love to just take it out of my pocket, use one of those prepared functions and programs and take a quick snap instead of putting the whole camera together and then setting everything manually as well. I'm saying it as someone who knows how hard it can be to walk around the city the whole day with the camera on my neck.

This post shouldn't look like an article telling you to buy compact camera instead of DSLR camera. If you want DSLR camera, go for it! There's nothing wrong with that, I'm sure you'll love it like I do. You just have to be prepared to learn a lot before you'll actually be able to use everything that this type of camera offers! Now I know that I could have bought some smaller camera which would help me to learn more about photography and later, in a few years, buy DSLR camera. 

So what was I actually trying to say with this article? Choose wisely. Buy any type of camera you want but stop and think about it whether it's going to suit your needs. If you're going to buy big DSLR camera just because it looks cool, don't, because there's a chance that you won't like it at all... 

So you know that I take pictures with DSLR camera. But how do you take pics? Don't be ashamed to say that you take pics with you phone, I know and admire people who seem to perform magic with their phones. If there's a place where I could see your pics, please send me a link (blog, instagram, etc.)!

******************
Time to start working on my analog photography skills! 

Vánoce už máme za dveřmi a věřím, že někteří z vás stále přemýšlí, jaký dárek by si přáli, nebo čím se chtějí sami obdarovat. Je mi jasné, že si můžete koupit co chcete, kdy chcete, ale něco mi říká, že nejsem jediná, která si ráda ty dražší věci naděluje při příležitostech, jako jsou třeba Vánoce, nebo narozeniny...

Loni jsem si k Vánocům koupila svou první zrcadlovku. Říkala jsem si, že načasování už nemohlo být lepší, protože jsem dva týdny na to odjížděla na Erasmus do Švédska. Jenže mohlo... Až o dost později jsem si uvědomila, že abych mohla ve Švédsku využít plný potenciál, který zrcadlovka nabízí, musela bych si ji koupit přinejmenším o několik měsíců dřív!

Dělám si z vás srandu? Vůbec ne! Seznámit se se zrcadlovkou a naučit se s ní dobře fotit nějakou dobu trvá. Já už mám zrcadlovku skoro rok a pořád se mám hodně co učit...

Rok se zrcadlovkou
Pamatuju si, jak nadšená jsem byla, když jsem se vrátila z první procházky se svou novou zrcadlovkou. Hned jsem si fotky prohlížela a říkala si, jak jsou krásné. Ještě ten den jsem vydala článek Christmas walks, který byl nových fotek plný. Nebudu říkat, že jsou ty fotky špatné, stále si mi líbí (když přihlédnu k tomu, že to byly první fotky, které jsem kdy zrcadlovkou vyfotila). Jsou to takové hezké fotky, které si člověk rád nafotí na památku. A to přesně jsem dělala i ve Švédsku... Zrcadlovku jsem často nosila s sebou, abych si nafotila vzpomínky. Spoušť jsem zmáčkla nesčetněkrát, ale to bylo téměř to jediné, co jsem dělala. Většinu fotek jsem totiž fotila na automatický režim. To je trošku škoda, nemyslíte? 
Kamarád mi ve Švédsku občas ukázal, jak se zrcadlovkou pracovat. Neměla jsem moc času na to, abych se o focení snažila naučit něco víc. Když jsem vyrazila se zrcadlovkou na výlet, většinou jsem neměla čas na to, abych nové věci zkoušela. A tak jsem dál fotila především, jak se říká, "na automat". Teď už vím, že na to bych zrcadlovku vůbec nepotřebovala...
V létě jsem byla ale většinu času doma a učila jsem se na zbývající zkoušky, a tak jsem si v rámci prokrastinace začala číst články nebo prohlížet videa, abych se toho o focení dozvěděla víc. Pořád ale neumím všechno. Za ten rok jsem vyfotila spoustu špatných fotek, mezi nimi ale sem tam i nějakou tu lepší. Určitě by mi hodně pomohlo, kdybych si zašla na nějaký kurz, četla si knihy o focení, nebo měla kamaráda fotografa (který není tisíce kilometrů daleko). Je mi ale jasné, že nejsem jediná, kdo se učil spíš způsobem pokus/omyl. Doteď jsem se naučila nastavit si většinu funkcí manuálně, automatický režim už nezapínám vůbec. Když se ohlédnu zpátky, kam jsem se za ten rok posunula z fáze, kdy jsem doslova jen mačkala spoušť, a kdy si všechno nastavuju sama, rozdíl tam vidím. Je mi ale jasné, že se za rok budu usmívat, když si vzpomenu, jak jsem si myslela, že toho vím dost :) A to je v naprostém pořádku! Ale...

Koupila bych si zrcadlovku znovu?
Ano... Ale bylo by to jenom proto, že se focení chci opravdu věnovat a případně ho nějak zapojit do mé budoucnosti. Stejně bych si ale v příštích měsících ráda koupila i menší kompakt... 

Jak si vybrat fotoaparát? 
Chcete se stát profesionálními fotografy, nebo si "jen" fotit hezké fotky na váš instagram? Je mi jasné, že běhat po okolí a fotit zrcadlovkou vypadá cool. Na druhou stranu znám hodně lidí, kteří si koupili zrcadlovku a fotí s ní jen na automatický režim, což je docela škoda. Nechápejte mě špatně, na automatickém režimu není nic špatného. Pokud chcete ale používat jen ten, nebo dalších pár přednastavených režimů, nemusíte si kupovat drahou a velkou zrcadlovku. Dobré kompaktní fotoaparáty už vám dnes vyfotí krásné fotky ve skvělé kvalitě. Jejich výhodou je, že je většinou snazší naučit se s nimi manipulovat. Kompakty mají hodně funkcí, které mají i zrcadlovky, navíc jich je opravdu velké množství, takže stačí si jen pečlivě vybrat takový, který vám bude vyhovovat. 
Pokud stále nevíte, jestli se rozhodnout pro zrcadlovku, nebo kompakt, měli byste sami sobě položit tyto otázky:
  • Na co budu fotoaparát používat? Chci foťák, který budu používat při cestování a budu se s ním potřebovat rychle naučit pracovat, nebo mám dostatek času naučit se fotit se zrcadlovkou?
  • Budu fotografování brát vážně, nebo chci pomocí fotoaparátu ,,pouze" zachycovat své zážitky?
  • Chce se mi s sebou všude nosit velkou zrcadlovku a další vybavení, které je k ní potřeba, nebo chci jen tak za pochodu z kapsy vytáhnout menší foťák a rychle si vyfotit nějakou momentku?
Asi vidíte, kam těmito otázkami mířím... Pokud se vám nechce učit se pracovat se zrcadlovkou, pokud se vám nechce tahat s sebou velký foťák, a pokud chcete mít foťák ,,jen" na uchovávání vzpomínek, doporučila bych vám kompakt... Samozřejmě jsem to teď hodně zjednodušila. Existuje mnoho typů komapktů, některé také mohou být větších rozměrů, jiné mají spoustu funkcí, další mohou mít vyměnitelný objektiv. Samozřejmě se budete i s kompaktem muset naučit, jak s ním dobře fotit. Většinou je to ale trošičku jednodušší, než se zrcadlovkou. Kompakty mají často několik přednastavených režimů (to zrcadlovky také, ale u těch je škoda nevyužít manuálního nastavení).
Už jsem se zmínila, že bych si kompakt ráda koupila sama. Proč? Protože bych ráda měla nějaký menší foťák ,,do kapsy", který by fotil líp, než můj mobil (i když nové mobily už fotí opravdu dobře a na mém Instagramu můžete vidět hodně fotek, které jsem fotila právě iPhonem6). Chtěla bych prostě občas jen vytáhnout foťák, nemuset nic moc nastavovat a rychle vyfotit nějakou momentku, aniž bych si foťák musela skládat a nastavovat. To říkám jako někdo, kdo ví, jaké je to cestovat a chodit celý den po památkách se zrcadlovkou na krku. 

Tenhle článek by v žádném případe neměl vyznít jako článek, kde vám říkám, abyste si určitě koupili kompakt místo zrcadlovky. Chcete zrcadlovku? Kupte si ji! Na tom není nic špatného, naopak, věřím, že se do ní zamilujete tak, jako jako já. Jen buďte připraveni na to, že se budete muset hodně naučit, než budete umět využít všechno, co zrcadlovka nabízí. Sama bych si teď možná koupila spíše nějaký menší kompakt a fotila s ním, a zrcadlovku si pořídila o něco později. 

Co jsem tedy tímhle článkem chtěla říct? Vybírejte uvážlivě. Kupte si jakýkoli foťák, jaký chcete, jen se předtím ještě zamyslete, zda vám daný fotoaparát bude opravdu vyhovovat. Pokud si jdete zrcadlovku koupit jen proto, že je to cool, nedělejte to, mohlo by vás to s ní brzo přestat bavit. 

Už víte, že já fotím zrcadlovkou. Čím fotíte vy? Nebojte se říct, že mobilem. Naopak, znám lidi, co umí s mobilem doslova kouzlit :) Jestli jsou někde vaše fotky veřejně, pošlete mi odkaz (třeba na váš blog nebo instagram :))!

12 comments:

  1. Ja som si kúpila moju prvú zrkadlovku asi 3 roky do zadu a tiež ani do teraz neviem aké všeliake funkcie to má a stále sa učím. Mailom mi chodia videa alebo rady od Jozef Svrcek ktorý sa nám snaží trochu pomáhať a naozaj ma to v niečom posunulo aj dopredu. Samozrejme vždy treba len skúšať a hrať sa stým. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo zná ten pocit neustálého se učení :) A na ty rady se podívám, něco takového by se mi hodilo :))

      Delete
  2. Wow such a detailed post! Love this, so great. Thank you for the info!! xo www.firstcomesmrs.com

    ReplyDelete
  3. I really like the way you detail the pros and cons of getting a camera like this; I've always associated DSLR cameras as professional ones. I've always wanted one because they look cool and you can do so much with them. Now, after reading your piece, I think I don't need one. Thanks!
    www.thequeenofstyle.com

    ReplyDelete
  4. great post, definitely goes into depth about the reasoning behind purchasing a specific camera, I use a CANON PowerShot SX530 to take the majority of my photographs but sometimes if it's easier or I want to post to instagram too i just use my phone =^.^=

    ReplyDelete
  5. I bought my first DSLR five years ago. Back then I started with automatic program but I found half automatic ones good to learn. Nowadays I can shot with manual or auto and understand how the camera works. However in most cases auto and half auto ones are still my favorites - they're super fast and do great in most light conditions. Great post for beginners, thanks for sharing!

    - Nora / http://dreamerachiever.com

    ReplyDelete
  6. This is a helpful post for those who love to try DSLR 😊👍🏼

    ReplyDelete
  7. This has really made me want a new camera now! I might go camera shopping! :)))

    ReplyDelete
  8. i love my nikon! But I want a new lease so badly!

    ReplyDelete
  9. Last Christmas (yes I also wait for the right moment to get expensive presents) I bought not a compact but a 3/4 camera and I really regret not buying a DSLR. I took a photography course many years ago, but I thought that a DSLR would be too much for me and my everyday use. I don't know, I think I can still take nice pictures but feels like I'm missing out. Thanks for writing about this!

    Carlota | Thewandereuse.com

    ReplyDelete
  10. I've got both, DSLR & compact one. I use them in different occasions, but for blogging I just use which one ever comes across when I decide to shoot pictures haha :D

    ~ Jasmin N
    littlethingswithjassy.blogspot.fi

    ReplyDelete
  11. Začínala jsem fotit na iPhone i přesto, že jsem měla zrcadlovku, jelikož se mi například fotky jídla zkrátka víc líbily z toho telefonu. Až v poslední době jsem se ale rozhodla, že se naučím víc pracovat se zrcadlovkou, kterou mám doma už nějaký ten rok. Chci kvalitnější fotky a je to na tom pak znát, ale jak říkáš, musí si s tím člověk naučit hrát :) a ohledně toho kompaktu, už přes rok toužím po Olympusu, který má v této době asi úplně každý (hlavně každá blogerka :D), ale už jsem na plno rozhodnutá, že ho někdy během února pořídím a nemůžu se dočkat :) právě hlavně z toho důvodu, že s sebou nemusím tahat mega těžkou zrcadlovku, z které mě bolí za krkem :D

    ReplyDelete