Thursday 22 September 2016

Living Abroad

Have you ever spent a few months or years living abroad? I'm pretty sure that if your answer is yes you'd understand my opinion that this experience is really different from what we all know from vacations and holidays. I'd even call it a life changing experience...
Čeština níže...

Author: Vincent de Laat

I only spent 5 months in Sweden as an Erasmus student but it had already helped me to see my life and world differently. As I said at the beginning, I think that living abroad can change your life (as it has mine) and the way you see things. 
But I have talked to many of my friends after I came home from 5 months in Sweden and I realised that there are many people who would like to go but not everyone is brave enough to do that! I think that I'm the perfect example of a shy person who jumped into it and had the best time of his life. But it might not be enough... so I thought that I'd come up with series of interviews with people who are or were living abroad. Why?
First of all, I want to help you all with deciding because it would be pity if you gave up on something that you've been dreaming of just because you're not sure whether it's worth it to go! And second reason is just for me. I want to move abroad for longer time than just one semester so I'd like to get more confident and excited through stories of others :)
I'll be posting these interviews once in a while throughout next few months while uploading other articles as well. I'm already looking forward to reading about all these amazing stories from all over the world! 
What about you, have you ever lived abroad? Or would you like to try? :)
Míša

****************************

Žili jste někdy pár měsíců v cizině? Věřím, že pokud ano, shodli bychom se, že je tato zkušenost úplně jiná než to, co známe z dovolených. Já bych si i dovolila říct, že to pro mne byla zkušenost, která mi změnila život...

V zahraničí jsem strávila jen 5 měsíců, a to konkrétně ve Švédsku na Erasmu. Přesto mi ten jeden semestr změnil pohled jak na můj život, tak na svět okolo mě. Jak už jsem na začátku řekla, myslím si, že vám delší pobyt v zahraničí může změnit život (tak jako mně).
Ale potom, co jsem se po 5 měsících ze Švédska vrátila, a měla jsem možnost si znovu popovídat se svými kamarády, jsem se dozvěděla, že by se mnoho z nich k něčemu podobnému také rádo rozhodlo, ale nemají k tomu dostatek odvahy. Řekla bych, že já jsem dobrý příklad, že i někdo tak stydlivý, jako já, to může zvládnout a zažít úžasné věci. Ale můj příklad možná nestačí... A tak jsem se rozhodla, že si promluvím s několika lidmi, kteří žijí nebo žili v zahraničí, a rozhovory s nimi publikuji právě zde, na mém blogu. Ptáte se proč? Hlavním důvodem jste právě vy. Ráda bych vám pomohla s rozhodováním, zda také odjet, protože by byla škoda, kdybyste se o takovou příležitost připravili jen proto, že si nejste jisti, zda to za to stojí! Také jsem ale s těmito rozhovory přišla kvůli sobě, protože se chci do zahraničí odstěhovat na delší dobu, než jen na 5 měsíců, a vím, že se díky těmto rozhovorům a životním příběhům budu o to víc těšit a méně se bát :) 
V příštích několika měsících se tedy můžete těšit na tyhle zajímavé rozhovory, které ale budu prokládat i ostatními články. Já sama se už na ty zajímavé příběhy z celého světa těším! :) 
A co vy, žili jste někdy v zahraničí? Nebo byste to alespoň rádi zkusili? :)
Míša


10 comments:

  1. I would love to live abroad! I'm sure it is completely life changing! Although a scary and a very brave thing to do like you say!

    ReplyDelete
  2. Ahoj ahoj, nene nejsi slepa, ten email tam nemam :D jeste jsem to menu nedopilovala no. Ale dam ti ho - doskocilova.klara@seznam.cz tak mi klidne napis rada se zapojim :]

    ReplyDelete
  3. Wow what an amazing experience, I would love to move away at some point and experience a different culture!
    Great post!
    L x
    thequietresolution.co.uk

    ReplyDelete
  4. Living abroad is amazing and it has changed my life completely. Just be brave and do it everyone, its so worth it and things always work out :)

    ReplyDelete
  5. Sound like a great experience, glad you enjoyed ypur time in Sweden xoxo

    www.theninebyivana.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Nice Post!!! I'm also shifting abroad in a month . Scared but excited to experience something new !!

    ReplyDelete
  7. I have done some big trips overseas, but I have never lived abroad. I am hoping to do it sometime in the future but it is a huge decision. I hope you loved Sweden, I have heard amazing things about the county.

    ReplyDelete
  8. Já bych to ráda zkusila hned, bohužel jsem přihlášky na Erasmus prošvihla, tak snad příští rok. Zase se mi nechce zbytečně protahovat/opakovat ročník, kdybych odjela teď. Na články se těším, určitě ocením co nejvíc zkušeností dalších lidí! :)

    ReplyDelete
  9. Super článok :))
    partofnicol.blogspot.sk

    ReplyDelete
  10. Už teď se moc těším na rozhovory. Vždycky když čtu o nějaké zemi, kde jsem nebyla ale mám ji na wishlistu, tak vždycky začnu plánovat kam se tam všude podívám:)

    Super nápad:)

    ReplyDelete