Thursday 1 June 2017

Když se hrdinky s pomstou nepářou

Určitě už všichni víte, že spisovatelka Jenny Han dorazí 7. října do Prahy na festival Humbook. A já se rozhodla být poctivým ambasadorem a dala jsem si za úkol všechny knížky autorů, kteří na festival dorazí, přečíst. Začala jsem tedy poslední knížkou Oko za oko, která autorce u nás vyšla a to jsem neměla dělat... Ona má totiž ta knížka pokračování, který ale nakladatelství CooBoo chystá až na druhou polovinu tohoto roku... 


Asi vám došlo, že když už se teď nemůžu dočkat dalšího dílu, kniha se mi líbila. Trochu netradičně tak hlavní sdělení všech recenzí odhaluju už na začátku, ale to snad nevadí. Vlastně tím ulehčuju práci všem těm, kteří recenzi otevřou jen aby sjeli na její konec a přečetli si hodnocení. 

A když už jsem s tím ulehčováním začala, zkusím v tom i pokračovat. Rozhodla jsem se tuhle recenzi pojmout jednoduše a výstižně - v bodech. Tak jdeme na to! :)

Pár negativních poznámek:
  • Rozjezd příběhu byl trochu pomalejší, možná to ale bylo potřeba, přece jen jde o tři samostatné (i když propletené) příběhy
  • Všechno (a tím myslím opravdu všechno!) je v knize americké. To se dá čekat, když se děj odehrává v USA a obě autorky jsou Američanky. Jenže ono je to až klišoidní. Všechno, co znáte z amerických filmů a seriálů ze střední, v týhle knize najdete. A já si pak prostě říkám, jestli vůbec jde napsat knížka s dějem odehrávajícím se na americké střední, aniž by některá z hlavních postav nebyla roztleskávačkou (nejlíp kapitánkou) a další hvězda fotbalovýho týmu...
  • A k těm stereotypům pak přidejte ještě naprosto typický dohady a kamarádský krize, co asi tak prožívaj (hlavně) holky na střední škole.
Teď se vám možná zdá, že když mi vadily takhle zásadní věci, kniha se mi snad ani nemohla líbit, ale to kupodivu není pravda!

Co se mi na knize líbilo:
  • Výborě vykreslený postavy. Autorky (Jenny Han a Siobhan Vivian) dokázaly jednotlivý postavy popsat tak, že máte pocit, jako by stály přímo před vámi a vy jste je navíc dokonale znali. 
  • K prvnímu bodu se vztahuje i ten druhej - každá postava je naprosto odlišná. Nejen, že to usnadňuje orientaci v ději, ale hlavně vám to dává možnost si vybrat oblíbence. Ale pozor, je možný, že se vaši oblíbenci budou měnit. To je další věc, která mě bavila. Všechno má dvě stránky, i postavy.
  • Po línějším začátku už všechno šlape v celkem slušném tempu a věřím, že když si teď v létě vezmete na zahradu tuhle knížku a ledový kafe, strávíte tam celý odpoledne. Je to taková perfektní oddechovka, která má spád.
  • Pomsta je vždycky zajímavá, tady se toho holky ale vůbec nebojej a některý odplaty jsou vážně krutý a o to zajímavější.
Proč se těším na další díl:
  • Nechci moc prozrazovat, ale v knize se oběví i trochu nadpřirozena. Ale vážně jen trochu! A docela mě zajímá, jestli to autorky v dalších dílech rozvedou.
  • Pomsta je možná dokonána (i když kdo ví?), ale určitě to bude mít nějaký následky a já se skoro až bojím, jak to zamíchá s jednotlivými vztahy.
Jak jsem hned na začátku řekla, knížka Oko za oko se mi vážně líbila. Četla se opravdu hezky a já se ráda vrátila na střední školu. Tady v Čechách to sice vypadá trošku jinak než v Americe, ale některý věci jsou všude stejný. Třeba první pusa nebo kamarádský a milostný trojúhelníky. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuju Albatrosmedia.
Knihu najdete ZDE.

2 comments:

  1. Možná si přečtu :) Poslední dobou hledám příběh, který by mě opravdu vtáhnul. A mně je jedno, jaký je to žánr, ale ať mě to chytne a mám chuť to číst bez pauzu :)

    ReplyDelete
  2. hi! tHank you for this inspiering post! Very interesting! Have a nice evening and best wishes from hotel kaltern ( http://www.seeleiten.it )....yours, anna ;) <3

    ReplyDelete