Sunday 23 August 2015

Couchsurfing - první zkušenost

Ahoj všichni :)
Přeji vám krásný a klidný nedělní večer. Možná jste se právě vrátili z dovolené či výletu, nebo jste jen relaxovali doma u televize? Ať tak nebo tak, věřím, že teď může být ten správný čas naplánovat si, kam vyrazíte příště!


Přemýšlíte, kam se dál vydáte, ale máte zároveň chuť zkusit něco nového? Nelákají vás luxusní hotely nebo na ně ani nemáte finance? Nebaví vás ,,poznávat" místa z autobusů cestovních kanceláří a ze soukromých pláží hotelových komplexů? Máte chuť poznávat nové lidi a procvičit si jazyky? A v neposlední řadě (nebudeme si nic nalhávat) chcete snížit celkovou částku, kterou za cestování zaplatíte? Pokud na tyto otázky odpovídáte ANO, mám pro vás jednoduché řešení - COUCHSURFING!





Obrázek je opravdu jen ilustrativní :) Co to ale tedy ten couchsurfing je? Couchsurfing je komunita lidí nacházející se na serveru www.couchsurfing.com, která vám umožňuje cestovat po světě a přespávat u jednotlivých členů, aniž byste museli platit za ubytování. Zní to idylicky? To tak jenom nezní, tak to opravdu je :) Nerada bych ale couchsurfing propagovala jako ubytování zdarma, většina členů totiž v tomto projektu vidí hlavně možnost poznávat nové lidi, najít si nové kamarády, dozvědět se víc o jednotlivých zemích a kulturách a také třeba pobavení. Dá se totiž očekávat, že se svým hostitelem (nebo naopak vy jako hostitel) se svým protějškem (nebo protějšky, pokud cestuje více lidí) nějaký ten čas strávíte, málo kdy se stane, že by vám totiž hostitel jen dal klíče od svého bytu a přišel si je vyzvednout ráno.

Zaujal vás tento způsob ubytování? Máte představu, kam chcete jet a rádi byste couchsurfing vyzkoušeli, ale nevíte, jak na to? Trošku vám pomůžu...

Jak couchsurfing funguje?
První, co musíte udělat, když máte vybranou destinaci, kam pojedete, je, že se na serveru www.couchsurfing.com zaregistrujete. Poté, co vyplníte nejlépe všechna políčka vašeho profilu (je také vyžadováno ověření vašeho profilu hned několika způsoby, přičemž jedním je zaplacení členského ročního poplatku, nic z toho ale není povinné a já na couchsurfingu funguji normálně i bez toho) můžete začít hledat člověka, který žije v místě, kam chcete cestovat. Ve většině světových měst je mnoho couchsurferů, kteří vás rádi nechají přespat na svém ,,gauči", je tedy jen na vás, koho a podle jakých kritérií si vyberete, nejvíc o člověku vám ale napoví jeho profil a samozřejmě reference. Čím více pozitivních referencí od ostatních couchsurferů člověk má, tím lépe (pro vás jako začátečníky bez referencí možná bude zpočátku těžší najít někoho, kdo by vás u sebe nechal přespat, milá zpráva ale zvládne hodně), alespoň víte, že se ostatním s daným člověkem dobře komunikovalo a sžívalo (asi taky nikoho nekuchnul :D). Teď už vám nezbývá nic jiného, než člověku poslat žádost, kde napíšete datum (kolik nocí), kdy u něj chcete zůstat, kolik vás bude a také nejlépe nějakou milou zprávu (znovu doporučuju si přečíst profil a preference, uvidíte, jestli máte s daným člověkem něco společného a také jak ubytování u něj vypadá) a můžete už jen čekat, zda vám pošle kladnou odpověď. Když už máte ,,ubytování" u člověka zajištěno (odsouhlaseno), můžete se těšit na fajn výlet. Je ale dobré si dopředu zjistit, jestli potřebujete třeba spacák nebo zda má hostitel popřípadě vy nějaké speciální požadavky. 


To jsem vám ve zkratce popsala postup, jak si vybrat a zařídit váš ,,gauč" na přespání. Ráda bych vám ale dala ještě pár tipů, co se samotného cestování a setkání s vaším hostitelem týče. Nebojte se váš protějšek trošku zneužít už před cestou a poproste ho, zda by vám neporadil, jak dané místo nejlépe poznat. Určitě vám rád poradí, zda si například koupit celodenní jízdenku na tramvaj, nebo kam si zajít na nejlepší zmrzlinu. Je také ale možné, že bude mít zrovna čas a nabídne vám, že vás místem provede sám. A to je, alespoň podle mě, to, kde tkví pravá krása couchsurfingu. Nejde jen o ubytování, z tohoto projektu můžete vytěžit vy i váš hostitel daleko víc. Poznat zemi či město s pomocí ,,domorodce" je snad to nejlepší, co se vám může poštěstit. A navíc si můžete najít přátele po celém světě na celý život. Nebraňte se tedy tomu, když se s vámi hostitel večer bude chtít sejít a ukázat vám fajn hospůdku, než půjdete spát. Někteří couchsurfeři si spolu dlouho do noci povídají, jiní vymetají diskotéky, další si navzájem uvaří. Jak se budete chovat vy je jen na vás, věřte ale, že i když pojem ,,kulturní výměna" zní dost kostrbatě, může to být zábava a zážitek na celý život. 


Moje první (a určitě ne poslední) zkušenost s couchsurfingem
A protože nejsem člověk ,který by rád mluvil o něčem, co si sám nezkusil, věřte, že i já už kouzlo couchsurfingu poznala. Na začátku srpna jsme s kamarádkou chtěly vyrazit někam na výlet, nejlépe za hranice. Už ani nevím, kde jsem o couchsurfingu slyšela, ale při nadávání na ceny hostelů (nojo, chudé studentky :D) jsem si na něj vzpomněla. Když jsem se zaregistrovala a začala si procházet profily a hlavně jednotlivé reference, ve kterých jsem četla o zážitcích, které spolu couchsurfeři zažívali, bylo rozhodnuto, že my do hostelu nepůjdeme. Nakonec jsme si vybraly hostitele, který měl velké množství pozitivních referencí a my si pro naši první zkušenost chtěly vybrat někoho, řekněme, ověřeného. A stal se menší zázrak (podle toho, co nám později zkušený hostitel řek, to není časté), nám, couchsurferům bez referencí, odepsal hned první potenciální hostitel a hned pozitivně! Dokonce o pár dní později souhlasil i s posunutím našeho přenocování a my jsme mohly vyrazit do Norimberku (o výletě samotném až příště!)! 
Po celém dni procházení města a památek a menších komunikačních problémech jsme se s naším hostitelem potkali před jedním z kostelů a protože nikdo z nás neměl žádný plán a náš hostitel šel z práce hladový, šli jsme na večeři. Přiznám se, že jsem se ze začtku trošku bála, že si nebudeme mít co říct a opravdu nám první hodina u jídla dala zabrat a já už očekávala nudný večer. Následná procházka podél řeky a norimberské pivo nám ale rozvázaly jazyky a všichni tři jsme se začali cítit pohodlně nejen vedle jeden druhého ale i v angličtině. Nečekala jsem, že se za celý večer tolik zasmějeme, třeba když jsme jako malé děti vyváděli na dětském hřišti, učili se navzájem česky a německy v místní ,,Bier Garten" a budeme večer v bytě tancovat na české, cikánské, židovské a tak nějak celosvětové písničky. 
Ráno náš hostitel vstával do práce a i když nám řekl, že můžeme zůstat déle a odejít později, raději jsme z bytu vyrazily společně s ním, chtěly jsme přece jen ještě něco ve městě vidět, než se večer zase vrátíme domů. A samozřejmě očekávám, že si s naším hostitelem vyměním pozice a uvítám ho u nás v Praze.

Jak couchsurfing shrnout? Couchsurfing je jakási možnost levného ubytování hlavně pro lidi s otevřenou myslí, kteří dokáží fungovat bez předsudků. Očekávejte, že s hostitelem strávíte nějaký čas, nechtějte jen složit hlavu v jeho bytě. A taky pro ty, kteří nemají strach a nejsou přehnaně pohodlní, protože opravdu zřejmě budete spát na gauči, ať už pod peřinou, nebo ve spacáku. Strach také raději nechte doma, pokud už se pro couchsurfing rozhodnete a budete pozorně sledovat reference a profily, měli byste celý trip přežít a ještě si ho navíc užít :) Jak moc se s vaším hostitelem skamarádíte je na vás, my mu přinesly alespoň malý úplatek v podobě české Borovičky a Karlovarských oplatek. 

V neposlední řadě vám chci říct, že díky couchsurfignu samozřejmě nemusíte jen cestovat, ale nové lidi i kultury můžete poznávat i z pohodlí domova díky tomu, že váš gauč na jednu či víc nocí nabídnete někomu jinému. A opravdu k tomu nepotřebujete obrovský byt, couchsurfeři nečekají luxusní ubytování, v téhle komunitě jde o něco jiného. Stejně tak ale nezoufejte, pokud váš gauč nemůžete nabídnout, nikdo vás do toho nebude nutit, je jen na vás, z jaké strany se do couchsurfingu pustíte. Můžete třeba s couchsurfery jen vyrazit na kafe či prohlídku města, ať už při vašem cestování nebo jejich návštěvě ve vašem městě.


Doufám, že se vám můj článek o couchsurfingu líbil a třeba vás i namotivoval a teď máte chuť někam vyrazit a potkat u toho zajímavé lidi (a věřte, že už jejich profily vám prozradí mnoho zajímavých věcí, na couchsurfingu totiž participují hlavně zajímaví lidé, kteří jsou otevřeni spoustě nevšedních věcí). Pokud máte nějaké otázky ohledně fungování couchsurfingu, nebojte se zeptat. Já za sebe můžu říct, že už teď plánuji další výlet. Samozřejmě couchsurfing zřejmě nevyužiji, pokud pojedu na dovolenou nebo třeba na výlet s rodinou, sama nebo s kamarády bych ale už jiný typ ,,ubytování" snad ani nevolila. Možnosti jsou opravdu nekonečné, mnoho lidí díky couchsurfingu procestovalo půlku světa, já se zatím chystám na Evropu. Třeba tu severní část :) Co vy?

3 comments:

  1. Já měla couchsurfery doma a za mě už teda ne. Říkala jsem jasně, že se uvnitř nekouří a oni mě neposlechli, no přišla jsem na to až po jejich odjezdu. Možná smůla, jistě, ale... Ani mě to nějak neláká, zkoušet to znovu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je mi lito, na druhou stranu tohle beru jako vyjimku - lidi, kteri nerespektuji pravidla jsou bohuzel vsude, asi bych kvuli nim hned nezanevrela na celou komunitu.

      Delete
  2. Tak o tomhle slysim prvni a zni to bozsky! Hned se musim rregistrovat a prozkoumat to :) Sice bych si netroufla jet sama, ale s kamoskou bozi vylet! Hned si neco naplanuju. Tyjo fakt bozi tohle :) diky za info!

    ReplyDelete