Friday 13 December 2013

Proč dodržovat pitný režim?

Každý, kdo se zajímá o zdravý životní styl (i ten, kdo si jen občas prochází podobné články o hubnutí apod. na bulvárních serverech) si čte mnoho článků a rad, jak se správně stravovat či cvičit, mnoho z nás ale zapomíná, že položit základní kámen ke zdravému životnímu stylu můžeme, vlastně musíme, správným pitným režimem.
Jak vypadá správný pitný režim? Není to nic složitého, nejdůležitější je dodržovat jedno pravidlo: pít ještě dříve, než pocítíme žízeň. Naše tělo se skládá téměř z 3/4 z vody, kterou také každým procesem tělo spotřebovává. Určitě jste už všichni slyšeli, že bychom měli vypít 3-4 litry denně. Je to hrubý odhad. Množství se odvíjí od hmotnosti (na 50-ti kilového člověka je minimum 1,5l - s každými 10-ti kily přičtěte přibližně 0,2l). Dále samozřejmě musíme počítat s navýšením spotřeby tekutin při vyšších teplotách ovzduší, nemoci či vyšší fyzické aktivitě. Nemusím asi připomínat, že nejvhodnější tekutinou je čistá voda. Pokud někomu nechutná samotná voda, není problém používat vodu ochucenou slabou šťávou, vodu si dochutit citrónem, či pít zředěné džusy (1:1). Čaje můžeme také použít, pamatujte však na to, že černý čaj, alkohol a káva odvodňují - a tak může být vaše celodenní snaha dodržovat pitní režim v troskách po jednom hrníčku silné kávy. Slaná, sladká a tučná strava potřebu tekutin také navyšuje.
Přesto jako se vším i u pitného režimu platí, že se nic nemá přehánět. Naše tělo dokáže zpracovat necelý litr tekutin za hodinu, proto byste víc vody neměli vypít - to platí i při hodinové zvýšené fyzické aktivitě. Musíme si uvědomit, že jednorázový větší přísun tekutin škodí ledvinám, proto se nesnažte večer dohánět předchozí denní deficit.
A proč vlastně máme pitný režim dodržovat? Nedostatek tekutin způsobuje dehydrataci, která vede k bolestem hlavy, únavě, poruchám psychiky, podrážděnosti. Při dlouhodobém nedostatečném pitném režimu člověku hrozí i ledvinové kameny. I naše pokožka nám bude za dostatek tekutin vděčná, nebude vysušená a vrásky se budou tvořit daleko pomaleji.

Jak dodržujete pitný režim vy? Já už s tímto snad problémy nemám, i když vylepšit by se to ještě dalo :)

5 comments:

  1. Další užitečný článek, pro mě hlavně v poslední části. :) Piju poslední dobou hodně, možná bych měla přemýšlet, zda ne moc. Ale čaje jsou teď v zimě tak fajn - prohřejí a chutnají skvěle. :)) Hlavně bych si měla dát pozor na to, abych nepila nárazově. Ne proto, že bych doháněla deficit, ale prostě to tak někdy vyjde, že piju hodně ráno a hodně večer. A mezitím je hodně útlum, když jsem ve škole... Hlavně s tím večerním pitím bych měla něco udělat, protože se začíná stávat pravidlem, že se v noci probouzím a mám čůrací pauzy. :D

    ReplyDelete
  2. Já piju hodně a když mám bad eating day, tak najednou vypiju jen pul litru..je t ostrašný, to pití strašně pomáhá :)

    ReplyDelete
  3. Dříve mi to dělalo probémy a skoro jsem nepila.. Teď si to hlídám :-)

    ReplyDelete
  4. já s dodržováním pitného režimu problém nemám, prostě piju když mám žízen.

    ReplyDelete
  5. Proto už musím pít co nejvice =D
    určitě budeme mít plno dárku na vánoce =P

    ReplyDelete