Thursday 26 December 2013

Allen Carr: Snadná cesta k ideální váze -> RECENZE

Protože Ježíšek naděloval i knížky, které mají co dělat s fitness a hlavně zdravou stravou, pustila jsem se do čtení, abych se o poznatky mohla podělit i  s vámi. Vedle dvou knížek od Jillian jsem na tuhle hleděla podle zavádějícího názvu trošku skepticky a očekávala jsem knihu plnou rad typu: slaďte méně, jezte light výrobky apod. I proto jsem byla překvapená, co se nakonec z knihy vyklubalo. Ale pěkně po pořádku...

Allen Carr
Allen Carr je britský vynálezce metody Easyway ,která je již celosvětově známá. Tato metoda pomáhá lidem přestat kouřit. Ve světe je dokonce několik klinik, které se touto metodou zabývají. 
Svou metodu však prý může aplikovat na jakýkoliv návykový problém, až zjistil, že funguje i v oblasti regulování váhy.


Kniha je rozdělena do mnoha krátkých kapitol, které na sebe navazují, lépe řečeno se prolínají. I proto může být občas celý obsah knihy nudný, protože se Allen mnohokrát vrací ke stejným příkladům a přirovnáním. Všechno ohledně své metody vysvětluje pěkně po pořádku a kromě příkladů uvádí i své vlastní poznatky. Často oslovuje čtenáře a vyzývá je, aby si knihu četli bez předsudků, s otevřenou myslí všemu novému a snažili se i přes občasnou nevoli (mnohokrát jsem ji pocítila) se snažili nad danou problematikou objektivně zamyslet. 

Od začátku Allen zdůrazňuje, že pokud chceme touto cestou zhubnout, či si hlídat váhu, musíme celou metodu - proces chápat. Proto v každé kapitole, u každého pravidla, dlouze vysvětluje, proč je tomu právě tak. V první části knížky se Allen věnuje právě snaze otevřít naši mysl a připravit nás na to, co přijde, pro mě byla tato část nejnudnější.

Druhá část knihy už začíná být naplněna informacemi - i proto ji vidím jako nejkontroverznější, protože v poslední části už Allen jen upřesňuje své požadavky. Přestože od začátku nám připomíná, že nejsme povinni nic z jeho pravidel dodržovat a že můžeme zhubnout i s tím, že budeme jíst naše oblíbené jídlo jak se nám zachce, vlastně nás pomalu ale jistě navádí k tomu, že se naše oblíbené jídlo změní - v takové, které je podle jeho metody vyhovující. 

Zjednodušeně se dá Allenova metoda shrnout tak, že se jedná o clean eating, v kterém ale není vyhovující maso, mléko a mléčné výrobky. Ani pro jedno totiž není prý uzpůsobený náš trávicí trakt. Měli bychom se stravovat tak, jako všechny živé bytosti - tím na co jsme přizpůsobeni. Naše tělo se skládá ze 70% z vody a proto bychom měli jíst hodně ovoce a zeleniny, k tomu jsou pro naše tělo dobré taky všechny druhy ořechů a obilnin. Není také dobré tyto potraviny míchat - víc si můžete přečíst v knize, kde je všechno podrobně popsáno. A k metodě clean eating - máme se vyhýbat tepelně zpracovaným jídlům, hlavně těm, která jsou zakonzervované. Čím více je potravina dobrá bez jakýchkoli úprav, tím je pro nás vhodnější. I proto nám klade na srdce, že máme dbát na selský rozum a smysly. Sám Allen jí pouze 2x denně a nám doporučuje, abychom jedli pouze když máme hlad, protože teprve pak si pokrm opravdu vychutnáme a tělo ho opravdu potřebuje. Jíst ale máme živiny, které jsou pro naše tělo vhodné, ty nevhodné (jakožto i maso a mléčné výroby) nás pouze zaplní, ale nedodá energii. Pokračovat s jídlem máme jen do té doby, než nepřejde hlad - a to poznáme tak, že nám jídlo pomalu přestává chutnat. S čím se ale třeba s Allenem shoduji je, že bychom si neměli dopředu dávat cílovou váhu, protože jak sám píše, až se postavíme před zrcadlo a budeme spokojení (my ženy nikdy :D), tak v tu chvíli jsme na naší ideální váze.

Allenovu metodu jsem shrnula jen jednoduše, proto vám všem, kdo se zajímáte o zdravé stravování vyhovující našemu tělu, doporučuji, abyste si knížku přečetli. Nemusíte se vším souhlasit, ale v této knize je spousta témat k zamyšlení. Sama se po přečtení této knihy nestanu vegetariánkou ani nebudu naslouchat tomu, že mám jíst vždy, když mám hlad, ale určitě budu víc přemýšlet nad kombinacemi potravin apod. V jedné kapitole třeba Allen nastiňuje, že nemáme kombinovat maso a sacharidy v podobě brambor, a k tomu uvádí, že by člověk měl hlavně poslouchat selský rozum. V tu chvíli mne jen napadá, proč se tato kombinace neukázala jako špatná v posledních několika stoletích? Vždyť takto jedli všichni naši předkové, ať už babičky, nebo ti, kteří zde žili před třemi sty lety. Pořád zkoumáme co je pro nás nejvhodnější, kolik mají potraviny kalorií a různých jiných hodnot, ale měli bychom si uvědomit, že naši předkové toto nedělali a byli daleko zdravější, než my, takže - nic se nesmí přehánět :) 

Tuhle knížku bych nedoporučovala lidem, kteří jen chtějí zhubnout a s tímto světem zdravého jídla se teprve seznamují, protože by se touto knížkou mohli nechat strhnout, aniž by věděli i o dalších způsobech nahlížení na potraviny. Neříkám, že Allen nemá v mnoha věcech pravdu a že neuvádí spoustu podložených faktů, ale člověk se nesmí nechat zfanatizovat a popřemýšlet, jestli také neexistují jiné pravdy.

Přečetli byste si takovouto knihu? :)


8 comments:

  1. tak já vcelku clean eating jedu. Ale stejně si myslím, že člověk si má najít to co mu nejvíce vyhovuje. A to že nemáme trávicí trakt na trávení masa je podle mého blbost. Nemám nic proti lidem co nejí maso, jelikož se jim nelíbí jak se s nimi zachází, ale nejíst maso, mléko a vejce založené na něčem co je totální kravina mi vadí. Můj názor je ovlivněn také tím, že maso miluju no :D

    ReplyDelete
  2. Zajímavý článek :) Jsem zastáncem toho, že každému vyhovuje něco jiného a je třeba si v těch mnoha teoriích najít prostě tu svoji :) Miluju mléčné výrobky i maso a nevzdala bych se jich jen proto, že někdo o tom napsal knihu, vypracoval studii atd.. :) Mít nějaké zdravotní problémy, tak to samozřejmě omezím, ale takhle nemám důvod. A jsem také pro to, že nikdo nikomu do takových věcí nemá co mluvit, každý si žijeme vlastní život dle svého uvážení a já sama nekecám jiným do jejich způsobu stravování :), takže to samé očekávám i od okolí.
    Věřím ale tomu, že mnohým tento způsob stravování vyhovuje :)

    ReplyDelete
  3. Já osobně si myslím, že v jídle jako ve všem jiném je to především o individuálních potřebách. Třeba sestra je vegetariánka, skoro nejí mléčné výrobky, ale třeba na pšenici a má alergii. Já zase na mléčných výrobcích a masíčku vyloženě ujíždím :D takže tahle knížka by asi pro mě zrovna nebyla. Ale určitě jsou lidé, kterým to vyhovuje a kteří by tímto způsobem dosáhli svých cílů :)

    ReplyDelete
  4. Chci si to přešíst !! musí to být zajimavéé :)

    ReplyDelete
  5. je vidět, že jsi smysl té knihy vůbec nepochopila... měla by sis ji přečíst znovu

    ReplyDelete