Saturday 11 March 2017

The Most Important Thing No One Tells You About Studying Abroad

I already told you 10 reasons to study abroad but I realised I forgot to mention the most important thing about studying abroad. This might actually make you doubt whether you should go on an exchange... 
ČEŠTINA NÍŽE...



The thing no one will mention before you go studying abroad is that you'll miss it when you're back home. 
You'll miss it a lot!

I wrote an article named When you miss your second home where I talk about missing Gothenburg. Now, 4 months later, I still feel the same. But my post That feeling after coming home from living abroad speaks more about what I want to talk about today.

Are you going to study abroad? I'm sure people told you to be prepared for a cultural change, I'm pretty sure you're also prepared for a semester or longer time of a neverending party. You're looking forward to meeting new friends that you want to have fun with. You want to see new places and experience things you've never done before. But I guess none told you that you'll feel sad and miserable after you come back home... Not surprisingly. You'll possibly have the best time of your life and it will be hard to come back home. 

Studying the whole university programme might be different to one or two semesters spent abroad but still. You're kind of living in a bubble exchange life. And you'll miss that. You'll miss your friends, your life, the place where you lived for a couple of months. 

I know it might sound like you shouldn't even go on an exchange because you'd feel bad afterwards... But that's not true at all! Go! You'll have a blast and you'll cope with whatever comes after that period. You might find friends you'll stay in touch forever or you might find a place where you'd like to spend the rest of your life. Whatever it is, it's worth a couple of days or weeks of feeling sad :)

************************
Článek 10 důvodů proč studovat v zahraničí jsem už napsala, uvědomila jsem si ale, že jsem zapomněla zmínit jednu velmi důležitou věc. Něco, co vás možná před odjezdem trochu zvyklá...

Tohle vám většinou o studiu v zahraničí nikdo neřekne. Co to teda je? Studium v zahraničí vám bude chybět až se vrátíte domů.

Bude vám to chybět, hodně!

Napsala jsem článek s názvem Když vám chybí váš druhý domov , kde píšu o tom, jak moc se mi stejská po Göteborgu. A i po 4 měsících to stále platí. O tom, čemu se ale chci věnovat dneska, jsem se už zmiňovala v článku Ten pocit, který máte po návratu ze zahraničí

Chystáte se vyjet na studijní pobyt do zahraničí? Jsem si jistá, že jste připraveni na pořádnou kulturní změnu. Určitě se taky připravujete na semestrální nebo ještě delší, přesněji řečeno, nikdy nekončící párty. Těšíte se na to, že potkáte nový přátele, se kterejma zažijete spoustu zábavy. Chcete taky vidět nový místa a zažít věci, který jste doposud nezažili. Asi vám ale nikdo neřekl, že budete po návratu domů smutní a rozhození... A není to vůbec překvapivý. Vždyť si dost možná prožijete nejlepších pár měsíců vašeho života a návrat domů bude sakra těžkej. 

Pokud studujete v zahraničí celýho bakaláře nebo magistra, bude to asi trošku jiný, než když vyjedete jen na jeden nebo dva semestry, některý věci se ale budou podobat. Pokud studujete v zahraničí, často se ocitáte v tokový bublině. V tý bublině po dobu studia žijete. A to vám bude chybět. Budou vám chybět vaši kamarádi, místo, kde jste těch pár měsíců žili, i ten bublinovej život. 

Teď to možná zní, jako bych vám říkala, ať ani na žádnej studijní pobyt nevyjíždíte, protože se pak nebudete cejtit zrovna dvakrát dobře... Ale tak to určitě neni! Jeďte! Pořádně si to užijete a s tím, co přijde pak, se nějak vypořádáte! Možná si najdete přátele na celý život, nebo poznáte místo, kde budete chtít strávit zbytek svýho života, ať tak či tak, určitě to stojí za těch pár dní nebo týdnů smutnění! :)



3 comments:

  1. Ja timhlee vzdycky trpela i kdyz jsem jela jen na 14 dni na tabor :D Nechci to videt ve vetsim meritku :/

    ReplyDelete
  2. What an interesting post - I've been living in the uk for 9 years which means I stayed after both my undergrad and postgrad so I've never experienced this but I can imagine it must be really difficult to come back. Unsurprisingly I miss home and can't wait to move back to Prague, although I do think I'll miss then UK when I do haha! x

    ReplyDelete
  3. Ja by som tak veľmi chcela študovať v zahraničí, no nie som si istá, že budem zvládať medicínu v angličtine. A preto som uvažovala aj nad verziou, že si spravím školu tu na Slovensku alebo v Česku a potom sa presuniem ešte na nejakú univerzitu do zahraničia. Poznám niekoľkých, ktorí tak spravili. No je to zatiaľ len myšlienka, jedna z možností. Uvidím, ako sa veci vyvinú. :)

    ReplyDelete