Sunday 5 March 2017

Life with Eating Disorders and Self-hatred 2/2: How to Get Rid of Eating Disorders and Self-hatred

Everyone knows eating disorders even though there's no exact diagnosis and there's no cure for them. It's not easy to get rid of eating disorders but it's not impossible as well. Today I'm going to tell you how I managed to do it and I hope this advice might help you to deal with it as well!

ČEŠTINA NÍŽE...





I told you my story in the last post. I told you how I started having problems and lived with eating disorders and self-hatred. The last thing I mentioned was that I moved from a small town to Prague and that's when I realised that my feelings aren't right. I knew I needed to change that!

Before I'm going to tell you what I did to get rid of eating disorders and bad feelings about myself, I want to remind you that if you met me now, you wouldn't call me skinny. I fought with food till I was nineteen and even after this point I didn't eat well. I focused more on my mind which is more important in this case. But if you read some of my last articles you know I'm now focusing on living healthy so I can cure my body, not just my mind, as well.But I want to talk about healthy mind today...

STOP BEING AFRAID OF FOOD, EDUCATE YOURSELF
I saw that I'm moving nowhere with junk food, starvation and self-hatred and I knew I needed to change something in order to live a normal life. But the change can't come easily after so many years. I saw the consequences in the way I treated myself and the way I thought about food. I was afraid to eat. The good thing was that at that time the trend of healthy lifestyle and fit bodies ovecame the trend of anorexia and super thin bodies. I started to read articles about healthy food and I tried to force myself to stop being afraid of eating.
If you're in the same position now and you want to get out of these feelings and out of anorexia or other eating diasorder, go and educate yourself in the field of nutrition. Make sure you only read credible and high quality information because you need to believe in what you're reading. You need to believe it in order to stop being afraid of food. That's maybe why there are so many people in the fitness world who suffered eating disorders before chosing healthy lifestyle. 

DON'T FEEL GUILTY
It's also important to stop feeling guilty because of food. You need to enjoy every meal, healthy or not. You already have the knowledge which food is the best for you but you won't always eat only healthy. The day when you'll chose unhealthy food will come. And you might eat a lot of it. But you mustn't punish yourself for it. Don't starve yourself to compensate for your previous food. Go and enjoy any food you like. You can even plan in advance that you'll go and treat yourself with something you like so you prevent yourself from overeating later. You need to realise that it's ok to eat something unhealthy from time to time. It's called balance. The worst thing you can do is to feel guilty while eating food you love. If that's the case you'll probably punish yourself for it by starving yourself or you'll give up on your healthy choices completely and you'll start with overeating. So it's better to give yourself what your body and mind are asking for. You'll propably eat less if you allow yourself to enjoy the food. Your brain will get the information about it and won't ask for more.

STOP HATING AND UNDERESTIMATING YOURSELF
I tried to overcome my fear from food but at that time I realised that the main problem is in my head. Even if I was super slim, I wouldn't like myself. So I started reading books about personal development to work on the approach to myself. I found out that the real problem is that I don't like myself. If you feel the same way, you need to realise that this negative thinking affects every aspect of your life. You feel like you deserve less than you actually do and you don't believe in yourself. It might be hard but try to think of what you like about yourself and write it down. I guess it's hard to find something you like about your body if you're suffering eating disorders so don't force it. Find some other qualities. I'm sure you'll find many of them and it will suddenly make you feel better. If you start appreciating yourself, you can also start working on your approach towards your body. 

LEAVE YOUR PAST BEHIND
You definitely need to break away from your history. Don't punish yourself for mistakes you've done (and I don't only speak about eating/healthy lifestyle mistakes). Future is beaing made now. That means that you have the opportunity to change things right now. Only we know what we need to work on but there's one thing we all should focus on - let's feel better in our skin. Start from waking up and reading the list of your qualities you wrote down. You might think that I'm just copying well known advice from personal development books and you're right. But I'm telling you all of this because these methods worked for me. I understand that you might feel weird doing these things at the beginning but I believe that you'll see the results quite soon! You don't have to read the whole list or repeat some motivational quotes every morning, at the beginning it's enough to give yourself a smile in the mirror and try to look forward upcoming day. 

FOCUS ON SMALL  GOALS
I'm saying that you should work on yourself but you shouldn't overdo it. Don't set distant or too big goals because they would only demotivate you. Big goal will either force you to give up or to overwork yourself. And that leads either to overating or to starving. It doesn't matter what kind of goals you have (healthy lifestyle or any other related), focus on the short-term ones. Writing down goals for every day in my diary helped me a lot. 

TALK ABOUT YOUR PROBLEMS
It's also important to surround yourself with the right people. Unfortunately, there's no formula for it. But you should have someone you can talk to about your problems. I know myself that it's not easy to talk about the things you feel ashamed about but try to overcome it! There's nothing worse than keeping your problems to youself. It's also possible that while talking about it, you or your friend might find something you didn't see before that could help you.

All of these things helped me out of eating disorders. I'm not afraid of food anymore and I can't say that I hate myself anymore as well. It's already been three years since I realised there's something wrong with me. And I still have to work on loving myself but I already see that I've come a long way. It's not easy to get rid of eating disorders, it's hard and long work. But I don't agree with people who say it's impossible to heal from eating disorders. You might hear that voice in your head telling you not to eat or to go vomit again but if you're in the phase when you throw this thought out immediately and forget about it, you're healed. 

But none of this will help you if you won't admit that you have any problem and if you don't want to work on overcoming it... 



*****************************

Poruchy příjmu potravy jsou dnes všeobecně známé, přesto k nim není přiřazena konkrétní diagnóza a neexistuje na ně žádný lék. Vyléčit se z nich není lehké, ale není to ani nemožné. Pokusím se vám proto přiblížit, jak se to podařilo mně, a budu doufat, že vám mé rady pomohou.


V minulém článku jsem vám přiblížila svůj příběh, konkrétně jak jsem bojovala s poruchami příjmu potravy a sebenenávistí. Svoje vyprávění jsem skončila tím, že jsem se v devatenácti přestěhovala do Prahy a uvědomila si, že to, jak se cítím, asi nebude optimální. Bylo mi jasné, že s tím musím něco dělat!

Než se vám ale pokusím poradit, jak jsem se se svými problémy začala vypořádávat já, chtěla bych jen připomenout, že kdybyste mě teď potkali, určitě mě neoznačíte za hubenou. S jídlem jsem bojovala do devatenácti, ale ani v dalších třech letech poté jsem nejedla nijak perfektně. Pracovala jsem ale na své psychice, která je v tomto případě daleko důležitější. Jak už ale z mých předchozích článků víte, snažím se teď žít také zdravě, protože chci ty roky špatné životosprávy svému tělu nějak vynahradit. Dnes ale budeme řešit zdravou mysl... 

NEBOJTE SE JÍDLA A VZDĚLÁVEJTE SE
V devatenácti jsem najednou viděla, že ten kolotoč plný nezdravého jídla, hladovění a sebenenávisti nikam nevede a já takhle nemůžu dál fungovat. Jenže po tolika letech nemůže změna přijít lusknutím prstů. Dlouhodobé následky byly patrné v přístupu k sobě samé a v přístupu k jídlu. Bála jsem se jíst. Naštěstí se už v té době začal místo anorektických blogů rozmáhat trend vycvičených těl a zdravého životního stylu. Začala jsem tedy číst všemožné informace o zdravém stravování a snažila jsem se racionálně přesvědčit samu sebe, že se jídla nemusím bát.  Pokud se tedy nacházíte v podobné situaci a chcete se svým strachem z jídla a přibrání, potažmo s anorexií a záchvatovým přejídáním, něco dělat, začněte se v oblasti výživy vzdělávat. Vyhněte se pochybným článkům na internetu a nebojte se investovat do věrohodných a kvalitních zdrojů informací. Pokud totiž tomu, co budete číst nebo poslouchat, budete věřit, nebudete se jídla bát. Možná že podobně postupovalo i mnoho dalších a proto dnes ve světě fitness potkáváme mnoho lidí, kteří v minulosti tíhli k anorexii či jiným poruchám příjmu potravy.

JÍDLO SI NEVYČÍTEJTE
Důležité také je, abyste si jídlo přestali vyčítat a naopak si ho užívali. To zdravé i to nezdravé. Už víte, jaká strava je pro vás nejlepší, přesto ale určitě přijde den, kdy si dáte něco nezdravého. Možná toho bude i víc. Vy se za to ale nesmíte trestat. Nezačínejte hladovku, abyste vaše předchozí jídlo vykompenzovali. Naopak si i to nezdravé jídlo vychutnejte, nebo si ho dokonce dopředu naplánujte, ať případným velkým chutím předejdete. Vždyť nějaká ta nezdravá dobrota do vyvážené stravy občas patří. Pokud se do něčeho nezdravého už zakusujete s pocitem, že je to špatně a nadáváte si za to, buď se hned obrátíte k striktnímu zákazu a případné hladovce, nebo se naopak začnete přejídat, protože jste už přece všechno pokazili. Raději si tedy ten dortík vychutnejte, ono vám ho pak taky bude stačit daleko méně, protože i vašemu mozku umožníte, aby si tu (například sladkou) chuť užil a zároveň uvědomil.

PŘESTAŇTE SE NENÁVIDĚT A PODCEŇOVAT
Brzy poté, co jsem začala řešit strach z jídla, jsem poznala, že ten hlavní problém není v jídle, ale v mé hlavě. I kdybych byla sebehubenější, nikdy by mi to nestačilo. A tak jsem začala číst knížky o osobním rozvoji, abych pracovala na svém přístupu k sobě samé. Zjistila jsem, že problém vězí v tom, že se nemám ráda. Jestli máte podobný problém, musíte si uvědomit, že svým negativním smýšlením ovlivňujete všechny aspekty svého života. Cítíte se méněcenní a moc si nevěříte. Zkuste ale přece jen zapátrat v mysli a sepsat si, co na sobě máte rádi a v čem jste dobří. Je možné, že nenávidíte vlastní tělo. Nelámejte tedy nic přes koleno a porozhlédněte se po jiných kvalitách. Jistě jich nakonec najdete dost a hned se budete cítit lépe. Pokud si sami sebe budete vážit, pootevírají se vám vrátka i k tomu, abyste si vážili vlastního těla.

ZAPOMEŇTE NA MINULOST
Především se odpoutejte od minulosti. Nevyčítejte si chyby, které jste doposud udělali (a to nejen ty dietní). Budoucnost se tvoří v přítomnosti a vy tak máte dnes jedinečnou možnost vzít věci za správný konec. Sami víte, kde vás tlačí bota, všichni se ale můžeme zaměřit na to, abychom sami sebe přestali podceňovat a srážet. Raději si hned ráno přečtěte výše zmíněný seznam vašich předností, které jste si už sepsali, a na ně navazujte. Zřejmě si teď říkáte, že jen kopíruji to, co už bylo milionkrát zmíněno v knihách o osobním rozvoji. A je to pravda, vždyť přesně odtamtud jsem se to dozvěděla. A pomohlo mi to, fungovalo to. Možná se tedy budete na začátku cítit divně, když se budete snažit každé ráno motivovat k dobré náladě, za pár dní či týdnů už to pro vás ale bude normální. Nemusíte si každé ráno číst nějaký seznam nebo motivační citáty, pro začátek se stačí na sebe usmát v zrcadle a těšit se na nadcházející den.

SOUSTŘEĎTE SE NA KRÁTKODOBÉ CÍLE
Když už zmiňuji, že na sobě máte pracovat, nemyslím tím abyste to přeháněli. Vzdálené a přemrštěné cíle vás mohou akorát demotivovat a vy se pak vzdáte, nebo se uchýlíte k tomu, že se budete přetěžovat. To pak vede právě k záchvatovému přejídání a hladovění. Ať už si tedy dáváte cíle spojené se zdravým životním stylem nebo jakékoli jiné, zaměřte se na ty krátkodobé. Mně osobě pomáhalo psát si své každodenní cíle do diáře.

MLUVTE O SVÝCH PROBLÉMECH
V neposlední řadě bych vám doporučila, abyste se obklopili správnými lidmi. Na to bohužel neexistuje žádná univerzální formulka. Měli byste však mít ve svém okolí někoho, komu se se svými problémy můžete svěřit. Vím, že není vůbec lehké mluvit o věcech, za které se dost možná i stydíte, pokuste se to ale překonat! Není nic horšího, než když své pocity dusíte uvnitř. Při mluvení o svém problému můžete vy nebo váš přítel narazit na věci, které jste doposud přehlíželi a které vám mohou z problémů pomoci ven.

Všechno tohle mi opravdu pomohlo. Jídla už se dnes nebojím a stejně tak už určitě nemůžu říct, že se nenávidím. Jsou to tři roky od chvíle, kdy jsem si uvědomila, že něco není v pořádku. A především na té sebelásce musím ještě dost pracovat, už teď ale vidím, jak obrovský kus cesty jsem ušla. Dostat se z problémů s poruchami příjmu potravy není jednoduché, je to běh na dlouhou trať, respektive dlouhé roky. Nesouhlasím ale s názorem, že se z nich vyléčit nejde. Je možné, že se občas ten hlásek, který vám říká, že byste neměli jíst nebo máte jít zvracet, ozve. Pokud se ale dostanete do fáze, kdy si za takovou myšlenku vynadáte a rychle na ni zapomenete, jste z toho venku.

Tyhle rady vám ale nejsou k ničemu, pokud si nechcete přiznat, že nějaký problém máte a nechcete na něm sami pracovat...


20 comments:

  1. Moc zajímavý článek a jsem si jistá, že může pomoci mnoha lidem v podobné situaci. Jsi statečná, že ses s tím dokázala tak vypořádat. Dřív jsem měla v mém okolí někoho, kdo měl stejný problém a díky tvým článkům, dokážu toho člověka i zpětně lépe pochopit. Díky.

    ReplyDelete
  2. Thank you for being so open and honest about your experience. I am sure your insight, experience, and gift of words will really help many people struggling with this disorder.

    ReplyDelete
  3. I love the way you share your experience, specially since there are so many young boys and girls going through it.

    ReplyDelete
  4. How brave of you to open up about this subject. I'd like to add that it is also helpful to surround yourself with positive people and images.

    ReplyDelete
  5. You are very brace to talk about the problems that you have had with eating disorders. I know admission is the key when you are having any problem. If you cannot admit to having a problem you will never find a solution.

    ReplyDelete
  6. You are a strong person for sharing your experience. More power to you!

    ReplyDelete
  7. Thank you for sharing us your struggle and hope to cope with it. Truly, taking about your problems can ease the pain. Its a bad chi that needs to go out. Thumbs up!

    ReplyDelete
  8. I commend you for sharing your story. This is a great help to any one battling this issue. It is also helpful to parents with teens that are midst this struggle. Good support offered.

    ReplyDelete
  9. I wrote about my struggles last week in honor of NEDA week. I've realized how very important it is to talk about what you are going through!

    ReplyDelete
  10. Thank you for sharing your struggles. I feel like it will really help people who are struggling themselves. It is sad that so many people still are afraid to talk about their struggles.

    ReplyDelete
  11. It's very brave of you to share your story. I think you can help a lot of people. Thank you for sharing with us.

    ReplyDelete
  12. Moc krásnej článek a rady. Myslím, že je hrozně důležitý to neustále lidem kolem sebe připomínat a ukazovat, že jde být spokojený, vypadat dobře a přitom jíst dobře, dost a být šťastná. Nedávno jsem na instagramu viděla "you know whats healthier than Kale? Having a good relationship with food." A to je podle mě strašná pravda :)
    www.linheart.cz

    ReplyDelete
  13. I know this could not have been an easy story to share. Thank you for taking the time. I wish you the best on your journey.

    ReplyDelete
  14. You are brave to tell your story but words have healing powers! As a Registered Dietitian, I have worked with eating disorder clients and tell them many of the same tips you have listed here!

    ReplyDelete
  15. I couldn't agree more on the list. This post is such a nice one. I salute you for being who you are and for sharing your story to your readers.

    ReplyDelete
  16. Thank you for sharing your story! Very valuable advice to share

    ReplyDelete
  17. Thank you sharing your story & great tips! I do have som articles on why you lack self-confidence . Please check out.

    http://learn2livefully.com/7-reasons-lack-self-confidence/
    http://learn2livefully.com/why-do-you-feel-not-enough-how-to-feel-good-enough/

    www.learn2livefully.com

    ReplyDelete
  18. I think it's really good of you to write this article and I might recommend it to some people I know who could benefit from it!

    ReplyDelete
  19. Sice jsem se sama nikdy s žádnou poruchou příjmu potravy nepotýkala, ale i odlišné psychické problémy mají mnoho společného, takže nemůžu nic než jen souhlasit s tím, co si napsala. Krásně si to vystihla a řekla bych, že ten poslední bod je jedním z nejzásadnějších. Popravdě přesně s ním jsem měla největší problém, ale pomalu si začínám uvědomovat, že psychické problémy má tak moc lidí, že se vážně není za co stydět a že je jedině dobře, když se o takových věcech začne mluvit víc a víc. Zvládla jsi to skvěle a snad to motivuje i další. :)

    ReplyDelete
  20. Not something to be ashamed of, people have started to accept their difficulties and seek assistance to deal with their problems. Kinesiologie Basel

    ReplyDelete