Thursday 13 October 2016

7 Things to Do in Prague

Guest post from Andrew from Wanderlust 15
Most of you know that I live in Prague and I'm planning to write posts for people planning to visit this beautiful city. When there was the opportunity that someone would write guest post about what to do in Prague I didn't hesitate a minute. Andrew from Wanderlust 15, where he posts great articles full of travel tips, wrote one for my blog too! And even though I know his tips do not need approval I have to say that I totally agree with all the point he mentioned that you should see :)
ČEŠTINA NÍŽE...



7 Things to Do in Prague

As the capital and largest city in the Czech Republic, Prague has been an economic, political, and cultural center for Europe for at least one thousand years. Its history likely predates even that, but most historians place Prague Castle as the seat for the Dukes of Bohemia by 930 A.D. at the latest. Though the city’s fortunes have waxed and waned over the years, modern Prague has not only preserved its history but also turned itself into a hustling, bustling modern metropolitan center. Who could blame a traveler for wanting to visit? If you do, here are our seven favorite things to do in Prague.

1. Old Town Square
Old Town Square was one of the city’s earliest marketplaces and not much has changed since the 10th century. A great place to spend a few hours on foot, the square allows you to see several historic buildings without having to travel hither and yon all around the city. Don’t miss the Prague Astronomical Clock. This six-hundred-year-old timepiece is the perfect place to get a bird’s-eye view of Prague. Partake of the restaurants, libations, and people-watching at your leisure. Rumor has it this is the best place to start your Prague experience.



2. Charles Bridge
The Charles Bridge leads the way out of Old Town Square, and has been drawing visitors since 1357 A.D. Between the years of 1683 and 1928 a succession of statues were installed on the bridge honoring various saints. Keep in mind this attraction is VERY popular, and home to dozens of street vendors who aren’t shy about asking for your business. The bridge is quite crowded throughout the day, especially in the afternoon. Unless you really like rubbing elbows with strangers, plan for a dawn or dusk visit. That’s the best time to view the scenery and is less crowded.



3. Prague Castle
Just because nearly everyone who visits the city plans to spend time at Prague Castle doesn’t mean you shouldn’t do the same. One of the “must-see” things to do in Prague, no question. What’s so great about the castle? Well...it’s a castle and it’s stood in the same spot for one thousand years. Not only is Prague Castle the present day home to the Czech president, it is the largest contiguous castle complex in the world and boasts various additions and architectural styles covering construction completed over centuries.

4. National Theatre
For those with an appreciation for opera, theatre, or ballet, you might do well to plan your trip in conjunction with a National Theatre presentation. Prices here are much cheaper than you’d pay for similar performances in the United States. Opera tickets can be found for as little as $20, while plays and musical performances charge more in the $50 range. Matinee shows will be moderately cheaper. With two separate buildings, the main building has been in operation since 1883.

5. Dancing House
The Dancing House is a departure from historic Prague. Some parts of this private building are opened to the public but it might also be worth the trip just to see a truly bizarre example of modern architecture. Think of some of the mind-bending building styles associated with the chain of Ripley’s Believe it or Not Museums and you’ll have some idea of what you’re in for. Designed in 1992, Dancing House construction was completed in 1996. Located in downtown Prague, and easily accessible from the metro route, sample a taste of the unusual - it’s free.

6. Prague Zoo
If you like a good zoo, this one is probably worth an afternoon of your time. Opened in 1931, TripAdvisor ranked the Prague Zoo as the 4th best in world for 2015. When you score that high globally in anything, you’re doing something right. Presently, the zoo covers 140 acres and houses 4,200 animals representing 650 species. The Prague Zoo enjoys some renown as a primary breeder of the endangered Przewalski’s horse. This is a wonderful example of modern zoo planning, with spacious, well-designed animal habitats. 

7. St. Vitus Cathedral
The Prague Castle complex might be too much to see all at once, but one of your stops should include the St. Vitus Cathedral. Interestingly, the current structure consists of three parts. The first took shape in 925 A.D. while the last part of the building has been in place since 1929. The cathedral is famous for its intricate stained glass windows and the tomb of St. John of Nepomuk.



Prague visitors would do well to plan their activities in advance to avoid information overload. Keep in mind that this list of things to do in Prague contains sites that are quite popular with the international crowd. Be patient if you find yourself in long lines. You’ll eventually make it to the front!



This post was written by Andrew Larson, a semi-retired software engineer turned globetrotter and full-time travel enthusiast which now runs Wanderlust 15. For more information, visit Wanderlust 15.

Thank you Andrew for you post!

*******************

Většina z vás asi ví, že bydlím v Praze. Už dlouho se chystám, že napíšu několik článků o tom, kam v Praze zajít apod., a tak když se naskytla možnost, že by se na mém blogu objevil článek o Praze i od někoho jiného, nevála jsem a souhlasila jsem s tím. Ono se vždycky hodí víc názorů. Andrew z blogu Wanderlust 15, kde zveřejňuje hlavně články plné tipů pro cestovatele, napsal jeden takový článek i pro můj blog! A i když jeho tipy rozhodně nepotřebují ničí požehnání, přiznávám, že s ním souhlasím v místech, která doporučuje :)

7 věcí, které můžete dělat v Praze

Praha je jako hlavní a největší město České republiky ekonomickým, politickým a kulturním centrem Evropy nejméně tisíc let. Její historie tomu pravděpodobně ještě předchází, ale většina historiků uvádí Pražský hrad za sídlo českých knížat nejpozději od roku 930 n. l. I když štěstí tohoto města v průběhu let jak přibývalo, tak ubývalo, moderní Praha si nejen uchovala svou historii, ale také se změnila v uspěchanou a rušnou metropoli. Kdo by mohl cestovatele vinit za to, že chce tohle město navštívit? Pokud Prahu navštívíte, zde je našich 7 nejoblíbenějších věcí, které můžete v Praze dělat. 

1. Staroměstské náměstí
Staroměstské náměstí je jedno z nejstarších pražských tržišť, kde se toho moc od 10. století nezměnilo. Jde o skvělé místo, kde můžete strávit na procházce několik hodin a uvidíte několik historických budov, aniž byste museli cestovat sem a tam po celém městě. Nepropásněte Pražský orloj. Tyto 600 let staré hodiny vám nabídnou úžasný pohled na město z ptačí perspektivy. Ve svém volném čase si užijte jídla v restauracích, popíjejte a pozorujte lidi. Říká se, že tohle je nejlepší místo, kde začít s objevováním Prahy.

2. Karlův most
Karlův most nás odvádí od Staroměstského náměstí. Návštěvníky přitahuje už od roku 1357. Mezi lety 1683 a 1928 na něj byla nainstalována řada soch, které jsou tam na počest různých svatých. Pamatujte si, že je tahle památka VELMI populární a jde také o domov mnoha pouličních prodavačů, kteří se nestydí vám svůj obchod nutit. Přes den je most hodně zalidněný, především odpoledne. Pokud se neradi strkáte s cizinci, naplánujte si návštěvu této památky na východ či západ slunce. To je nejlepší čas užít si ten nádherný výhled a most také není tak přeplněný.

3. Pražský hrad
To, že si téměř všichni v Praze plánují návštěvu Pražského hradu neznamená, že byste neměli udělat to samé. Bez debat jde o jednu z těch pražských "muset-see" věcí. Co je na tomto hradu tak úžasného? No... je to hrad, který na svém místě stojí po tisíc let. Nejen, že je Pražský hrad nyní sídlem českého prezidenta, jde o největší hradní komplex na světě a chlubí se různými doplňky a architektonickými styly, které pokrývají konstrukce postavené v průběhu staletí. 

4. Národní divadlo
Ti z vás, kteří mají rádi operu, divadlo, nebo balet, mohou také naplánovat svůj výlet tak,že navštíví Národní divadlo. Ceny jsou zde mnohem nižší, než kolik byste za podobná vystoupení zaplatili v USA. Lístky na operu můžete najít i jen za 20 dolarů, zatímco ceny vstupenek na divadelní hry a muzikály se pohybují okolo 50 dolarů. Odpolední představení jsou mírně levnější. Hlavní budova Národního divadla, které má dvě budovy, byla otevřena v roce 1883.

5. Tančící dům
Tančící dům představuje odklon od historické Prahy. Části této soukromé budovy jsou přístupné veřejnosti, ale stojí za to se na ní jít podívat i jen z venčí jako na opravdu bizarní příklad moderní architektury. Abyste si mohli představit, jak vypadá, představte si budovu v jednom ze ,,zajímavých" stylů patřících k řetězci Ripley's Believe it or Not Museums (Muzea Věřte, nevěřte). Projekt Tančícího domu přišel v roce 1992, stavba byla dokončena  roce 1996. Jde o nic nestojící atrakci, kde okusíte neobvyklé, a která je v centru a snadno se k ní dostanete metrem.

6. Pražská ZOO
Pokud máte rádi dobré zoologické zahrady, jedno odpoledne strávené v této vám za ten čas stojí. Otevřena byla v roce 1931 a TripAdvisor označil Pražskou ZOO za 4. nejlepší ZOO na světě v roce 2015. Pokud se v něčem umístíte takto vysoko celosvětově, zřejmě to děláte dobře. V současné době se ZOO rozkládá na 140 akrech a poskytuje přístřeší 4200 zvířat, která představují 650 druhů. Pražská ZOO je především slavná díky tomu, že je primárním chovatelem ohroženého koně převalského. Jde o krásný příklad moderní prostorné ZOO s dobře navrženými domovy pro zvířata.

7. Katedrála svatého Víta
Komplex Pražského hradu může být pro jednu návštěvu příliš velký, ale jednu zastávku, kterou byste při jeho prohlídce měli určitě zařadit, je Katedrála svatého Víta. Je zajímavé, že se katedrála skládá ze tří lodí. První se zformovala v roce 925, zatímco ta současná zde stojí od roku 1929. Katedrála je známá pro svá složitě vyplněná skleněná okna a hrobku svatého Jana Nepomuckého.

Návštěvníci Prahy by si své aktivity měli naplánovat hodně dopředu, aby se vyhnuli tomu,že budou zahrnuti informacemi. Mějte také na paměti, že seznam věcí, které můžete v Praze dělat, je plný atrakcí, které jsou velmi populární pro turisty. Buďte tedy trpěliví, když skončíte v dlouhých frontách. Nakonec se na její konec přece jen dostanete!

Tento článek napsal Andrew Larson, částečný důchodce, který se dříve živil jako softwarový inženýr, ale později se stal světoběžníkem a nadšencem na plný úvazek, který dnes vede blog Wanderlust 15. Pro více informací se podívejte právě na Wanderlust 15. 

Za článek Andrewovi moc děkuju!

12 comments:

  1. Thanks for sharing!! Very informative :) Prague is definitely on my places-to-visit list.

    ReplyDelete
  2. I love this post - it makes me remember my honeymoon to Prague :-) I did most of those things, only missed out on the zoo. Beautifl photos too, makes me really miss Prague!
    Katja xxx
    www.katnapped.com

    ReplyDelete
  3. Prague is a city that I have always wanted to visit as I love the gothic architecture and it always looks so stunning in photos. The Old Town Square looks gorgeous.

    ReplyDelete
  4. V Praze jsem žila pár let. A popravdě bych turistů moc rušných oblíbených míst nedoporučila. Hlavně přes den. Protože je tam mraky lidí a pro návštěvníka který to nikdy neviděl je to nepříjemné. Procházku po mostě bych šla za východu slunce, atmosféra se dá krájet. Staromák je nejhezčí okolo páté až sedmé hodiny ranní. Tančící dům je na hloupé křižovatce ale v noci je tak krásně tajemný! Pražský hrad je hodně přeceňovaný, zahrady poblíž jsou mnohem zajímavější. Co ej ale pěkné přes den, i tam málo kdy seženete jídlo je Vyšehrad. A zoo, na tu člověk co má rád zvířata potřebuje více než jeden den. Takže vstávat brzy se vyplatí! Hihi

    Jinak například muzeum Karla Zemana je naprostou kouzelné. Stejně jako pohled na Anděl z kavárny (a blízkou pizzerii) by si nikdo neměl nechat ujít. Co teprve dům U Černé Matky Boží jakožto dům, jakožto muzeum a i kavárna je tam výborná. A tak dále...

    I když, divadlo je úchvatné, i když o něco více z jeho zákulisní strany. Bohužel to turistům je na nic vědět. A zapomněla bych na Národní muzeum, které má úchvatnou výstavu. A za uměním bych šla hned do Národní galerie, kde je to taky na dlouho.

    V Praze se zabaví každý. Ale nejprofláklejší místa neznamenají nejlepší zážitek. Což ano můžu se plést, ale davy neurčují kvalitu... To bych turistům řekla. Hihi

    ReplyDelete
  5. I want to visit Prague, i hope very soon! These pictures are gorgeous and this post made me wanna start searching for tickets :) Helene/ www.beautifulismyattire.com

    ReplyDelete
  6. Looks like an interesting place to visit. Beautiful photos! I'm adding this to my travel list :)

    ReplyDelete
  7. Great post and very interesting history. And amazing places as well. Praque, is on my list. I hope I can visit soon. Thank you for sharing.
    XOX, Kintan

    http://kintanfashion.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Praha je naozaj krásna a určite sa tam plánujem prísť v blízkej budúcnosti pozrieť :)
    SheIn giveaway! : THE COLORFUL THOUGHTS

    ReplyDelete
  9. I was in Prague and was stunned by beauty of the city. I visited all this places, but i did not visit the zoo, and St Vitus Cathedral is just stunning! xo

    www.theninebyivana.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Prague is one of my favorite cities. I have been in every point, that you mentioned and they are all so beautiful. Can´t wait for another visit :)

    Ally,
    www.inspo-book.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. You definitely should visit the Vinohradsky dum there is really great beer spa and actually awesome apartments (but unfortunately not the cheapest). But at least the beer spa shall not be missed :)

    ReplyDelete
  12. I definitely want to see Prague ZOO next time we're in Prague, I miss it so much, it's such a lovely place to spend your day at! I really should be writing all these down haha x

    ReplyDelete