Thursday 25 February 2016

TRAVEL: Copenhagen Day 1

V Göteborgu jsem na 5 měsíců a jeho dobrou polohu na cestování po Skandinávii chci plně využít. Začali jsme cestou do hlavního města Dánska, Kodaně...
I'm staying 5 months in Gothenburg and I want to use it as a good starting point to see as much of Scandinavia as possible. And I began with the capital of Denmark, Copenhagen...


Do Kodaně je to z Göteborgu relativně kousek, lépe řečeno na skandinávské poměry. Čtyřhodinová cesta autobusem se ale s WiFi a příjemnou švédskou spolusedící dala docela snadno přežít. A tu příjemnou spolusedící myslím vážně! Protože jsme přišli pozdě, museli jsme každý sedět zvlášť vedle někoho cizího a já to vyhrála na plné čáře, protože jsem polovinu cesty proklábosila s milou Švédkou. Až se mě zase někdo zeptá, proč jsem jela na Erasmus do jedné z nejdražších a nejstudenějších zemí s nejodměřenějšími lidmi, budu se jen usmívat :) No přiznejte se, kdy jste si jen tak popovídali s někým v autobuse...

Ale teď už k samotnému výletu! Z Göteborgu jsme kvůli škole vyrazili až v pátek odpoledne a do Kodaně jsme samozřejmě přijeli za tmy. Náš plán byl jasný, ubytovat se, za slušné peníze (což má každý z nás nastavené trošku jinde, ale přece jen je naše laťka pořád níž, než by bylo ve Skandinávii potřeba) se navečeřet a vyrazit trošku prozkoumat okolí. Ubytovaní jsme byli v Bedwood hostelu v možná nejznámější a nekrásnější části Kodaně, Nyhavn. Dvě noci v hostelu nás vyšly na 45€, hostel byl čistý, obsluha příjemná, žádné potíže, snad jen, že místo v pokoji pro 10 lidí spíte v prostoru se 100 lidmi :) Ale pokud nemáte problém se spánkem v občas rušnějších místech, hostel můžu jen doporučit. 
První celý dni v Kodani byla sobota. Z hostelu jsme kolem 9 vyrazili na snídani (až budete v Kodani platit 65DEK za snídani, prostě to nepřepočítávejte - ale kdyby náhodou, zaokrouhlete to a násobte třemi). Hned za dveřmi se do nás opřel tak silný vítr, že nám bylo jasné, že v takovém počasí toho moc nenachodíme. Když se k tomu přidal i déšť, první zastávka byla jasná - Národní muzeum. A rozhodnutí to nebylo vůbec špatné. Muzeum je velké, pár hodin jsme tam strávili, navíc celou dobu připojení na wifi, a nestálo nás to ani korunu. Když nás to ale přestalo bavit, nasadili jsme kapuce a vyrazili do toho nepříjemného počasí. Naštěstí vítr ustal a déšť už nebyl tak silný. A my se vydali do Christianie, části Kodaně, kde se nachází tzv. Green Light District, tedy takové drogové doupě. Které Kodaň víceméně ignoruje, takže jde o takové městečko uvnitř Kodaně. A určitě ho stojí za to vidět... ale fotek vám z něj moc nepřinesu. Místní vám nedovolí fotit, pochopitelně.
Na oběd jsme se stavili v obrovském kodaňském Street Food Marketu, který vám prostě musím doporučit! Ale pozor, jen vybrat si, jaké jídlo vlastně chcete, vám zabere spoustu času :) Já sáhla po výborném kachním burgeru a ... no hned bych na něj vyrazila znovu :)
Další kroky jsme směřovali k známé mořské víle. Naštěstí jsme věděli, že nemáme očekávat nic velkého, takže zklamání snad ani nepřišlo. Daleko hezčí je ale kostel a celý komplex poblíž tohoto symbolu Kodaně. Po cestě jsme se pak ještě stavili podívat se na sídlo dánské královské rodiny.
Večer jsme už vyrazili jen na levnou večeři formou bufetu, což vám ve Skandinávii všeobecně můžu doporučit. Pokud tedy nechcete žádné extra jídlo. Stále vás ale většina bufetů vyjde daleko levněji než jedno normální jídlo v restauraci. Když jsme ale u těch cen... V Kodani jsme za celý den, vlastně za celý víkend, utráceli pouze za jídlo. Proč? Protože jsme všude chodili pěšky. Nachodili jsme jen za sobotu téměř 30km, na druhou stranu ale takto město poznáte nejlépe. Takže až do Kodaně pojedete vy, neutrácejte za lítačku na MHD, centrum Kodaně není nijak velké, všechno můžete pohodlně obejít pěšky. No, pohodlně, pokud si nevezmete špatné boty, jako já... :)

Copenhagen is quite near Gothenburg. In Scandinavic proportions. But you'll definitely survive those 4 hours bus ride, specially with WiFi and good company on board. We came late and had to sit separately but I really enjoyed sitting next to very nice Swedish lady who started to talking to me right after we heaed off. Next time when someone's going to ask me why I chose Sweden for Erasmus if it's cold and expensive country with reserved people I'll just smile and go away. Just tell me when did you speak to someone in bus without knowing them...
We arrived to Copenhagen in the evening, checked in our hostel (if you ever go to Copenhagen and you don't have problem with sleeping with many people in one room I can recommend this hostel to you because otherwise it was really nice and specially its position - Nyhavn - is simply perfect) and went for dinner and then walk a bit around.
But we started our trip properly next day. Well, we wanted to but the weather was that bad that we chose to go to the National Museum and hide from it. After that we want to Christiania, the Green Light District, town itself in the Danish capital, hippie and drug place. I can't show you pics from there but it's definitely worth visiting. 
The other place you definitely need to visit is Street Food Market... but I guarantee you that you'll have difficulties to pick one meal you want to try! Everything looked so good there and I'm sure everything also tasted really good because the duck burger and fries we had were great! :)
After that we finally went to see the symbol of Copenhagen, the Little Mermaid. We know it's nothing special though, so we weren't disappointed. But really guys, don't expect much :) The Church and complex of gardens nearby were way more interesting! 
The best part is that we payed just for food during the whole day. Why? The National museum is for free and we also walked all the time. You don't need tickets for public transport. Copenhagen is quite small and the best way to explore it is to walk... or rent a bike! Just time better shoes than I did...

































































6 comments:

  1. krásne fotky :) Copenhagen je zaujímavý a má pekné domy
    Jane´s World

    ReplyDelete
  2. tam by som sa chcela ísť takisto niekedy pozrieť :)

    P.S: P.S: Ak má čas, bola by som veľmi rada keby si skočila na blog mojej sesternice. Je to začínajúca blogerka a tvoj komentár, návšteva či odber by ju veľmi potešil :) Vopred ďakujem.

    www.partofnicol.blogspot.sk :)

    ReplyDelete
  3. V dubnu jedu taky na skok do Kodaně, tak jsem zvědavá, co přinese druhá část tvého příspěvku. Snad nějaké tipy, kam zajít. Ten street food mě zaujal :)

    ReplyDelete
  4. Hezké fotky a nádherné vyprávění, hned bych se tam vydala. Erasmus je určitě skvělá věc, dřív jsem se na něj taky třásla, ale strašlivě se bojím cizích lidí, takže by to pro mě bylo dost náročné na psychiku. :D Rozhodně to musím být super zážitek. Třeba když jsem spala v hostelu v Bratislavě, tak jsem tam potkala tolik cizinců a tak skvěle jsme si povídali o všem možném. :)

    Dívka z venkova

    ReplyDelete
  5. Jejda ty fotky jsou úžasné! :) Vypadá to, že sis to moc užila, jen tak dál.

    ReplyDelete
  6. Kodaň je úplne rozprávková! Hlavne v období zimy a Vianoc :)
    Simimaus

    ReplyDelete