Friday 16 October 2015

Berlin: Travel Tips

Znáte ten pocit, když přijdete na něco, co by vám v zahraničí (ale vlastně kdekoli i kdykoli) pomohlo, ale dozvíte se to právě až potom, co jste to potřebovali? To je taková klasika... Koupíte jízdenku a zjistíte, že existuje speciální skupinová, na které byste ušetřili. Nebo zaplatíte drahou bus tour městem a pak se dozvíte, že podobnou trasu jezdí spousta linkových autobusů klasické MHD. Každý jsme to už zažil, ale já se vám v dnešním článku pokusím dát alespoň pár tipů, které by vás při výletu právě do Berlína mohly právě onoho pocitu ušetřit... A také ušetřit vaše peníze :)

Do you know that feeling when you find out that you could get something for lower prize or something better but you didn't know that before buying the particular thing? Yeah, everybody does... Perhaps you bought public transport ticket and then you found out that there's also special group ticket that could save you some money. Or you've just paid for the expensive bus tour when you see that there are buses of public transport that drive the same route. We've all been there but today I'd like to try give you at least a few tips that could protect you during your trip to Berlin from THAT feeling and maybe save you some money as well :)  


Počáteční výdaje bývají cesta a ubytování. My jsme jeli ve větším počtu, takže jsme se raději naskládali do dvou aut, protože nás to vyšlo levněji, než kdyby si každý z nás kupovat jízdenku na vlak či autobus (ale pokud vychytáte levnější jízdenky, dá se občas jednosměrná jízdenka pořídit z Prahy i za 500Kč), o pohodlí a nezávislosti na časech ani nemluvím. Dopředu si ale musíte pořídit známku na vjezd do Berlína (za 5€ více informací zde) a v Berlíně je pak mnoho parkovišť placených (často to bývá znovu kolem 5€ na den). 
Ubytování jsme měli klasicky přes booking.com v hotelu hotelu Castell doslova pár metrů od Kurfürstendamm, takže opravdu v centru dění, přesto byla ale cena za jednoho i se snídaní (klasický bufet, kde si vybere každý) velmi slušná. Doporučuji se tedy rovnou porozhlížet po hotelích ve vedlejších uličkách, ale v blízkosti centra. Ceny jsou s těmi na hlavních ulicích nesrovnatelné, přesto jste ale pořád víceméně ve stejné lokaci, jen o pár metrů dál. Hostelů jsem v centru moc neviděla, možná dokonce žádný, takže s těmi už byste byli dál od centra dění, na druhou stranu zastávku nějakého typu MHD najdete v Berlíně doslova v každé ulici. Za sebe můžu doporučit také couchsurfing, o kterém jsem psala TADY, ten je ale spíš pro případ, kdy vás cestuje méně.

The first outlays will propably go to transport and accomodation. We went to Berlin from Prague by 2 cars and it was cheaper than train or bus tickets for us in this number of people (but if there's a good offer you may catch one-way tickect from Prague to Berlin for 500 czech crowns), and I don't even speak about comfort and independence of bus/train time. But in advance you have to buy car stamp in order to be allowed to drive in Berlin with your car (about 5€) and there are many parking lots in Berlin which are also paid (about 5€ a day).
We found our accomodation via booking.com in Hotel Castells just a few meters away from Kurfürstendamm so we staid in the centre and considering the prize of this location and quite good breakfast menu I can only recommend you this one. It's better to search for hotel in bystreets that are still in the centre but the hotels are much cheaper. I haven't met many hostels in the centre so if you want to go with them, be prepared to stay somewhere in suburbs. Which is still good because there is public transport almost on every street in Berlin. I'd also recommend you to try couchsurfing which I loved but that's just in case when there are less people traveling.


Většina z vás už je na to určitě zvyklá, ale jestli moc nejezdíte do Německa, tak jen taková poznámka, rozměňte si i na drobné, ať si po cestě nebo i v Berlíně samotném můžete v klidu dojít na záchod. Ono kupovat si pořád kafe, nebo si chodit rozměňovat, aby vám automat vzal centy, člověka brzo přestane bavit. My jsme nakonec využili tyhle růžové tojky na třídě 17. června. Němci tam pořád něco slaví, nebo naopak demonstrují, a tak už tam mají takovéhle zázemí :)
Most of you already know that you have to pay for toilets in Germany but in case you haven't visit this country for a long time I'm reminding you that because there's nothing more annoying than changing money all the time or buying coffee just to have smaller coins for slot machines. We also used these girly pink toitoi toilets on the 17. June boulevard. Germans usually use this street for celebrations or demonstrations and that's why they need this facilities here :)



Berlín je větší než Praha, a tak se připravte na spoustu chození. Město má navíc kvůli rozdělené minulosti také dvě centra. I když jsem většinou pro pěší objevování měst, jak jsme poznaly s kamarádkou třeba Norimberk , u Berlína to jde stěží. Pokud tedy budete v Berlíně více dní, určitě se vám třeba na jeden den vyplatí si koupit celodenní jízdenku na MHD. A pokud vás pojede alespoň 5, kupte si právě skupinovou jízdenku, vyjde vás i ve větším počtu po rozpočítání ceny levněji. A když už tuhle jízdenku budete mít, využijte linku dvoupatrového autobusu 100 nebo 200, která objíždí všechny důležité berlínské stavby. Pokud nastoupíte na  počáteční zastávce a protlačíte se na první sedadla v patře, nepoznáte rozdíl mezi placenou vyhlídkovou jízdou a touhle klasickou trasou autobusu :)
Berlin is bigger now so prepare yourself for quite a big amount of walking. City itself has thanks to the division to two parts also two centres. Even though I prefer exploring cities by foot which I found out when I was in Nuremberg with my friend, it's almost impossible when it comes to Berlin. So if you're staying for a few days, consider buying day public transport ticket. There's a possibility to buy group ticket for 5 people which is really good choice because it is the easiest way (specially when there's more than 5 of you because the rest of you can buy simple day tickets and it still gets cheaper for everybody). After buying the ticket you can use double-decker buses 100 or 200 which go through the whole city centre and therefore you can see all important buildings. If you're lucky enough or get on the bus at the beginning of its route with a little fight you might get to sit in front rows and I didn't see any difference between this bus and sightseeing bus :)



Myslím si, že brát si na objevování Berlína průvodce nemá moc smysl. My jsme měli to štěstí, že s námi jeli přátelé, kteří už mají Berlín prošlápnutý jako své boty a navíc se i zajímají o jeho historii, takže jsme to měli i s výkladem, na druhou stranu jsou naprosto všude tabule v několika světových jazycích doplněné o fotky, jak daná místa vypadala v minulosti. Nemusíte se tedy bát, že byste přišli o historické zajímavosti, kterých je v Berlíně opravdu nespočet. Abyste ale nebloudili, vezměte si třeba v hotelu mapu, nebo vám můžu doporučit stáhnout si aplikaci CityMaps2Go, kam si před odjezdem ještě stáhnete mapu daného města a ta pak funguje i offline. Kromě mapy, na které vidíte, kde se právě nacházíte, si také můžete vyhledat obchody, muzea či kavárny podle vzdálenosti, a navíc si můžete projít i jejich recenze.
I don't think that it's necessary to go on a tour around Berlin with a guide. We were lucky that we traveled with friends who could consider this city their second home and they're also interested in history of this beautiful city which means that we've seen all the important places as well as heard interesting facts about them. On the other hand you don't need to worry if you're all going to Berlin for the first time because there are boards with historical facts in several foreign languages everywhere. In order to make sure that you won't get lost you can download the app CityMaps2Go where you download also the exact map for Berlin before you go and it works offline also. Except for map which also shows you where're you're currently standing you can also find shops, caffees or museums according to the distance from you and read their reviews. 



Když dojde na jídlo, je jen na vás, na co máte chuť a také, kolik za to chcete utratit. My jsme měli snídaně v ceně hotelu, obědy jsme řešili ve stáncích, protože když jste v Berlíně, měli byste ochutnat pro něj typické currywursty nebo jiné německé speciality. Potkali jsme taky mnoho trhů s velkým výběrem jak už hotového jídla, tak surovin. To se pak dobře najíte do 4 - 5€. Večeře jsme si už chtěli vychutnat v klidu, i tak jsme se stále pohodlně vešli do 10€ za jídlo i pití na osobu. Stačí jen opustit hlavní ulice a náměstí a vejít do vedlejších menších uliček. Uděláte opravdu jen pár kroků a najíte se klidně i o 10€ levněji. A doporučuji vietnamské restaurace, milá obsluha, příjemné prostředí opravdové restaurace (žádné bistro) a přitom za nízkou cenu jídlo chutnalo opravdu jako ve Vietnamu.
When it comes to food it's completely up to you what you'd like to eat and how much you want to pay. We had Bed and Breakfast kind of accomodation but then we ate outside of the hotel. We went for food in stands for lunch because I believe it's a must to taste the typical currywurst or other dishes from german cuisine when you're in Berlin. We also went across many markets where you can buy already prepared dishes or ingredients. One meal can cost you around 4 or 5€. We wanted to enjoy dinners without any rush and that's why we went to smaller restaurants in bystreets which were just a couple of steps away from main streets but the prices could differ 10€. Usually we ate and drunk for less than 10€ per person. I could definitely recommend you vietnamese restaurants where we had delicious meals for low price and it wasn't bistro at all. 



Známe to všichni. V zahraničí nám chybí připojení na internet. Pokud budete zrovna mimo hotel, ale potřebujete na mail nebo na facebook, zajděte si třeba do Starbucks, který je doslova na každém rohu. Pro vysokoškoláky může být dobrý tip stoupnout si před jednu z berlínských univerzit (já využívala Humboldtovu), kde chytnete eduroam :))
We all know that. Missing the net connection abroad. If you need connection when you're not in hotel go to some caffee, specially Starbucks is simply everywhere! Good tip for university students is to simply find some building of university (I used Humboldt Uni a lot) and you'll sure catch eduroam wifi there! :))



Samozřejmě musím zmínit ještě nákupy. Většinu z vás hned napadne Primark. Mne zas tak neuchvátil, alespoň ten na Alexanders Platz ne, protože zřejmě jeho lokace ještě zvýšila počet lidí, kteří se probojovávali uličkami. Ten druhý je ale trochu mimo centrum, tam to možná bude klidnější (relativně :)). O Kurfürstendamm už jsem mluvila, ale tam opravdu H&M ani jiné podobné levnější řetězce nepotkáte. Ani v KaDeWe to není lepší, ale tam už se občas dají najít levnější obchůdky nebo jídlo v horních patrech. Na pořádné nákupy za normální ceny doporučuju nově otevřený Mall of Berlin, to je obrovský nákupní ráj :)
Of course it's necessary to mention shopping. Most of you might first thought of Primark. Well, I wasn't so happy with this one but maybe that's because of the location right in the centre on the Alexanders Platz. The other one is located further from the centre so it might be easier to walk in the alleys there (maybe :)). I've already spoken about the Kurfürstendamm in previous articles and don't think you can find H&M and other cheaper shops in there. It's the same with KaDeWe but there's slightly bigger chance that you find some smaller cheaper shops there or there's one floor full of candies and food which isn't that expensive or luxurious. But there's one place I definitely recommend you if you want to do a bit of shopping in shopping chains and that is newly built Mall of Berlin. That is huge shopping heaven :)



Snad vám některé tipy pomohou, pokud se rozhodnete vyrazit na výlet (třeba tento víkend?) právě do Berlína :) Já tohle město k návštěvě rozhodně doporučuji, ale to už jste mohli poznat z minulých článku!
První den v Berlíně
Druhý a třetí den v Berlíně

I hope my travel tips might help you when you decide to go to Berlin (maybe this weekend?:)). I definitely recommend you to visit this beautiful historical city (I've spoken about it in previous articles about our trip to Berlin but I'm sorry - they're not translated to my broken English :)).

Užijte si víkend!
Have a great weekend!
Míša

7 comments:

  1. jééj krásne mesto je Berlín, super fotky :) . aj tebe prajem pekný deň

    https://clodyteenmummy.wordpress.com/

    ReplyDelete
  2. Really nice photos! It's so beautiful there. Would love to go there someday :)

    ReplyDelete
  3. Nice post, thanks for sharing)

    Would you like to follow each other on GFC and Google+? Let me know on my blog.

    xx Veronica
    http://veronica-mangojuice.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. I adore Berlin, though having said that I adore Germany in general haha! The chips covered in mayonnaise look delicious and I look to enjoying that in Cologne come December! :)

    Gabrielle | A Glass Of Ice
    x

    ReplyDelete
  5. Amazing! I'd love to visit too.
    Thank you for your nice comment <3
    thefancycats.blogspot.com

    ReplyDelete