Saturday 15 October 2016

When You Miss Your Second Home

I knew that I'm going to miss that place but I had no idea that I would miss it so much. I also expected to miss my international friends but I didn't expect that I'd find myself missing the city...
ČEŠTINA NÍŽE...


When I was leaving Gothenburg I told to many people that I'd like to stay. They usually replied that they'd like to stay as well but only if they could stay there with all the other students they've met while studying there...
I thought the same, I agreed with them. But now, when I've been back in the Czech Republic, for more than 5 months (oh wow, just counting that made me realise that it's the same amount of time that I spent in Gothenburg!), I actually miss the place. I'm still in touch with many of my international friends and yes, I miss them, but I really miss the place itself as well.
I've spent a lot of time scrolling through pictures of Gothenburg and Scandinavia in generall on Instagram and it made me feel quite sad. Before I went on Erasmus I've always loved Scandinavia. Strange to say that since I've never been there, right?! But sometimes you just know that you'll love something and this was the case. Scandinavia and life there was exactly as good (or even better) as I expected it! I feel like I've found home for me... I can't say I loved everything right away but I learned to love it.
Even though I want to try spending some time somewhere else as well before I'm completely sure about living in Scandinavia... Something tells me tho, that I'll end up somewhere north :)
Have you found a place where you feel home? Is that place where you've been born or have you felt that while traveling? :) Tell me about it, I'd like to know how it's for other people :)
Have a nice weekend!

****************

Věděla jsem, že mi to tam bude chybět, ale nečekala jsem, že tak moc. Bylo mi jasné, že mi budou chybět moji mezinárodní přátelé, ale nečekala jsem, že mi bude chybět přímo to město...

Když jsem z Göteborgu odjížděla, mnoha lidem jsem říkala, že bych tu chtěla zůstat. Většinou se mnou souhlasili, ale dodávali, že by tu chtěli zůstat, jen pokud by tu zůstali i všichni lidé, které tu potkali a se kterými tu ten čas strávili... Nejdřív jsem si myslela to samé. Ale teď, když už jsem zpátky v České republice více než 5 měsíců (tyjo, vždyť jsem v Göteborgu strávila právě 5 měsíců), jsem zjistila, že mi vlastně chybí to město. Stále jsem v kontaktu se spoustou mých mezinárodních přátel a ano, chybí mi, ale chybí mi i Göteborg sám. V poslední době trávím hodně času na Instagramu projížděním fotek z Göteborgu, potažmo Skandinávie, což mne trochu rozesmutnilo. Předtím, než jsem na Erasmus odjížděla, jsem už dlouho Skandinávii milovala. To je trošku divné, když jsem tam nikdy nebyla, co?! Ale někdy prostě víte, že se vám něco bude líbit, a to byl právě tenhle případ. Skandinávie a život v ní byl přesně takový (ne-li lepší), jaké jsem si je představovala! Cítila jsem se tam jako doma... Nemůžu samozřejmě říct, že by se mi tam všechno okamžitě zamlouvalo, ale rychle jsem se to naučila mít ráda.
I když bych ráda ještě strávila nějaký čas na jiných místech, než se opravdu rozhodnu, kde se usadím, něco mi říká, že skončím tam někde na severu :)
A co vy, našli jste ten svůj domov? Je to tam, kde jste se narodili, nebo jste ten pocit získali třeba při cestování? :) Povězte mi o tom, ráda bych věděla, jak to mají ostatní :)
Užijte si víkend!







9 comments:

  1. Já jsem před 2 roky byla v Anglii na desetidenním tripu v Londýně. Londýn jako samotný se mi strašně moc líbil, ta viktoriánská architektura byla přímo nádherná! Bohužel obyvatelstvo mi nepřipadalo moc pozitivní. Neustále spěchali, mračili se a neměli zájem o kontakt. Možná tam někde jsou lidé, kteří se rádi baví, jako například já, ale rozhodně jsem je nepotkala =D Zároveň jsem měla omezenou slovní zásobu slovíček, takže mezi námi byla jazyková bariéra - teď však anglicky umím líp. A asi nejvíce se mi líbil venkov. Občas jsme zajeli do Avebury nebo Canterbury a nejkrásnější příroda byla přímo v Avebury, kde máš podobné kameny jako u Stonehenge :) Chtěla bych se tam vrátit...
    Nia, http://bookeers.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  2. I miss my old hometown sometimes too, wouldn't move back there though :D

    ~ Jasmin N
    littlethingswithjassy.blogspot.fi

    ReplyDelete
  3. Such a beautiful place I would miss it too. I lived in London for many years and I miss London alot.

    ReplyDelete
  4. I also miss the cities I've lived previously. Visiting helps :)

    ReplyDelete
  5. I'm lucky to live in my 'second home' but I get them feels. I miss my 'other home' sometimes quite intensely. ☺
    Katja
    www.katnapped.com

    ReplyDelete
  6. Beautiful pictures! I turned my 'second home' into my 'first home'. After my exchange semester in Oslo I missed the city so much that I moved back for real. That was more than two years ago and I'm still living here and enjoying it all :)

    ReplyDelete
  7. Beautiful pictures! I have lived in Istanbul for 2 years and i will have this place and my friends always in my heart. Helene/ www.beautifulismyattire.com

    ReplyDelete
  8. Beautiful photoS! I would love to visit!

    ReplyDelete
  9. I've been on the road traveling now for almost a year. I completely understand how it feels to miss home. I grew up in Colorado but lived the last 7 years in Cali, I feel like CA is now my home and I definitely miss it from time to time.

    ReplyDelete