Saturday 15 November 2014

První dva týdny ve fitku

Ahoj všichni! :)
Tak jsem tu s dalším článkem! Tentokrát se kratičce rozpovídám o mých prvních dvou týdnech ve fitku :)

Než jsem se dostala letos díky univerzitě do Prahy, do fitka jsem chodit nemohla - ve vesnici vážně žádné nemáme a s dojížděním do toho našeho pidi-městečka by to bylo složité. Zůstávala jsem tedy většinou u cvičení podle videí, hlavně Jillian u mě vedla. Té teď zpětně můžu děkovat za to, že jsem se podle ní naučila správnou techniku cviků a spoustu důležitých informací, což moje první dva týdny ve fitku hodně ulehčilo.
Kromě tříměsíční permanentky ve Fitness Victory (nechodíte tam někdo? ráda uvidím známou tvář!) jsem dostala možnost trénovat (alespoň teď ze začátku) s trenérkou, za což jsem moc ráda, protože se nejen nemusím prát s neznámými stroji, ale nemusím ani řešit, jak si sestavit trénink. Přestože mám o cvičení nějaké povědomí, jsem ráda, že mi trenérka na naše lekce trénink vymyslí a já se tak můžu soustředit jen na správné provedení cviků a hlavně na to, abych to udýchala :)
Jak vypadá takový můj trénink? Nejdříve pár minut na zahřátí, většinou se dostanu na pás, kde si dám rychlejší chůzi (to jsem si opravdu oblíbila, ale pořád mám ještě co dělat, abych se nepřidržovala rukama, když chci u chůze koukat na televizi :)). Následuje lehké rozkroužení kloubů a potom už hodinový trénink (zahřeji se ještě před hodinou a následný strečing a kardio si také dávám sama). Zatím jsem ještě nevyzkoušela všechny stroje, zaměřujeme se hlavně na posílení zad (mám lehký typ skoliózy) a k tomu posilování celého těla formou funkčního tréninku, zařazujeme tedy mimo strojů do cvičení hlavně pomůcky jako bosu či TRX a nesmí chybět kardio v podobě nejčastěji švihadla. Cvičím tedy i s počátečním zahřátím a kardiem po tréninku přibližně hodinu a půl, a vždy se potom cítím opravdu skvěle (a další den mě pěkně táhnou svaly, určitě to máte tak rádi, jako já :)).
Nebudu tu vypisovat přesně cviky a počty opakování, jak to vídám na ostatních blozích, protože na každého, stejně jako u jídelníčku, platí něco jiného, a nemá tak smysl tréninky kopírovat.

Přestože do fitka chodím teprve druhý týden, už teď můžu říct, že peníze za vstup ani za trenéra opravdu nebyly vyhozené! Pokud se tedy rozmýšlíte, zda do fitka začít chodit, říkám jednoznačně ANO! A že nejste hubení ani vymakaní? Nemáte nejlepší kondičku? Nedřepujete s 50kg atd? To přece nevadí! Každý někde musel začít, nikdo se nenarodil s buchtama na břiše. Jestli se bojíte, že na vás všichni ostatní s perfektními těly budou koukat skrz prsty, tak na to zapomeňte. Já se zatím setkala jen s milým přístupem a nevšimla jsem si, že by si na mě někdo za mými zády ukazoval, protože pokud chci opravdu makat, nemám čas cokoli podobného řešit, a myslím si, že stejně jsou na tom všichni ostatní. Takže se určitě nebojte, protože fitness centrum je místo určené lidem, kteří se sebou chtějí něco dělat, a je jedno, v jaké fázi své cesty zrovna jsou a jaký mají cíl.
A pokud si to chcete zjednodušit, nebojte se ani investovat do trenéra, který vám se vším poradí a navíc nad vámi v začátcích bude stát a podporovat vás ve chvílích, kdy si budete myslet, že už další dřep neuděláte :)

Jaké byly vaše začátky ve fitku? Nebo se teprve chystáte? :) Napište mi o tom do komentářů, ráda si to přečtu :)))
Mějte se krásně a těšte se se mnou na zítřejší rekapitulaci dalšího týdne
Míša

2 comments:

  1. já ve fitku nikdy trenéra neměla, řídím se tím co jsem si kde přečetla nebo dozvěděla na seminářích. TRX je senza na posílení core a horní poloviny těla, ale bosu má do funkčnosti dost daleko.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ocividne naznas cele vyuziti bosu ;) a TRX je na posileni celeho tela, kdyz znas dostatek cviku, staci trocha selskeho rozumu ;)

      Delete