Tuesday 1 August 2017

Kreativní odpoledne s Irenou Obermannovou + křest knihy Dobré duše

Irena dočetla, sundala si brýle, zaklapla knihu a s přátelským úsměvem se na nás obrátila: ,,Tak. Kolem tohoto úryvku vystavějte vlastní příběh." 


Ve středu 26. července jsem se spolu s dalšími literárními nadšenci usadila v salónku kavárny SmetanaQ (kterou jsem objevila celkem nedávno a od té doby ji navštěvuju pravidelně) a trochu nervózně jsem čekala, co se bude dít. Nikdy jsem se podobné akce nezúčastnila. Vlastně mě ani kurzy psaní nelákaly. Zvědavost mě ale tentokrát přemohla a já si řekla, že zkusit se má všechno. 


Navíc tenhle kurz měla vést známá česká spisovatelka a scénáristka Irena Obermannová, která ve stejný den i křtila svou novou knihu, tentokrát detektivku, s názvem Dobré duše. Tuhle knížku jsem měla dopředu vyhlídnutou, takže jsem si říkala, že spojím všechno dohromady a zajdu si jak na kurz, tak na křest.

Irena nás okamžitě přivítala a uvedla na pravou míru, že za hodinu a půl toho moc nestihneme. Celé sezení se proto konalo (z pochopitelných důvodů) ve spěchu. Bez dlouhého protahování jsme se hned vrhli do práce. Irena nám přečetla krátký úryvek ze své nové knihy a seznámila nás s jednoduchým zadáním - měli jsme kolem tohoto úryvku vystavět vlastní příběh. Protože ale bylo času opravdu málo, zapsat jsme si měli pouze osnovu. Okamžitě mě vystresovala poznámka, že svou osnovu pak samozřejmě musíme presentovat ostatním. Já a mluvit před lidmi? Vždyť já v životě nenapsala nic jiného než školní slohy, seminárky a sem tam začátek nějakého vlastního momentálního výplodu (ano, většinou jen začátek :)). 

Jenže to jsem ještě nevěděla, že hlavní spouštěč stresu teprve přijde v podobě věty: ,,Máte na to třicet minut." Co asi tak můžu za půlhodinku stihnout? Nakonec jsem si místo zbytečného uvažování řekla, že odpověď na tuhle otázku získám jedině tak, že se pustím do práce a uvidím, co se z toho vyklube.

A jak to dopadlo? No, něco mě přece jen napadlo. Vymyslela jsem příběh, který neměl s detektivkou nic společného (což ale nebylo nutné). Ireně se přesto docela líbil. Takových zajímavých nápadů ale bylo víc! Divila jsem se, s jakými (především detektivními) nápady dokázali ostatní účastníci tohoto kreativního dýchánku přijít. I proto jsem se divila, že můj nápad spolu s dalšími dvěma Irena označila za nejzdařilejší. Kromě její nové knížky Dobré duše jsem si tedy domů odnášela ještě výhru v podobě dalších dvou knih od Albatrosmedia. Děkuju! PS: Tu povídku teď právě píšu, tak ji možná brzo zveřejním tady na blogu :))

Po této příjemné spisovatelské chvilce jsem ještě zůstala na křest knihy. Ten se nadále nesl v příjemném a poklidném duchu. Nejvíc mě zaujala samotná ukázka z knihy (tentokrát jiná), kterou Irena přednesla. Podle ní to vypadá, že kniha Dobré duše bude nejen plná napětí, ale také humorných vsuvek. Možná úplně nejvíc se ale těším na její filosofický aspekt, který v knize s takovým jménem být musí. K duchovní náplni této knihy pak odkazovali i hosté, kteří přišli spolu s autorkou Irenou Obermannovou knihu pokřtít. Byli jimi židovský rabín a dominikánský kněz, přátelé samotné spisovatelky. 

Děkuji Albatrosmedia, že jsem se obou akcí mohla zúčastnit. Teď už se jdu ale ponořit do čtení, protože knihu se šachovým motivem jsem ještě nečetla... 









Takhle bych shrnula celé odpoledne v jedné fotce :) 

1 comment:

  1. Wow, to zní fakt suprově a věřím, že tě to moc bavilo :) taky bych chtěla někdy něco podobného zkusit, protože píšeu celkem hodně :) a těším se až zveřejníš povídku, určitě bude skvělá, gratuluji k ocenění :)
    Petra | www.mygoldenmind.blogspot.cz

    ReplyDelete