Saturday 11 February 2017

10 Reasons to Study Abroad

I spent one semester in Sweden and I loved it. It has been something I wanted to do and now I think everyone should try it. Here's why...
ČEŠTINA NÍŽE...



1. You'll learn to be independent 
I've been "mommy's girl" until I landed in Gothenburg last January. I wasn't able to do anything without her help and suddenly I had to go through bureaucracy and everything connected to moving to another country all by myself. But that wasn't all. I had to take care of myself. You might think it's obvious but I wasn't used to it. I had to plan my time, do laundry, cook and so on. That was a sudden change. So you just have to do all of this because none else will! And that's good...

2. Learn the language
If you've never really used English in everyday life studying abroad will be a huge change for you. You might think your English is good because you have good grades but you might find out it's not true. Suddenly you'll have to speak English to your doctor or learn how to use special machines by reading English instructions. That's when you really learn. And of course you'll learn the informal English which is something you can't practice anywhere else. 
And of course it's not just English :)

3. Learn a lot about other cultures
Not only you'll live in a new country with different culture, you'll also meet other international students and learn about their cultures as well. Sitting at home and reading about it is something completely different from talking to someone who lives in that culture.  

4. You'll see the world differently
This goes in hand with previous point. You'll come back to your home country with different opinion about world. I thought I knew a lot because I was interested in geography and other countries but I knew more after exchange. Information that I knew before going abroad was mostly true but now I knew why thanks to talking to people from other countries. Be ready to forget the stereotypes you have about foreign countries or nationalities. I can see that anyone who spent time abroad knows how important it is to understand the differences between people. And that's something we need now in the age of globalization. 

5. See your culture from different point of view
Not only you'll learn a lot about new cultures, you'll learn a lot about your own culture. People see your culture differently than you do and it doesn't always mean they're wrong. Listen to them and be ready to hear some criticism as well.  

6. Try different academic system
You already know how academic system works in your home university. But studying abroad can be really different and it will show you that things can be done differently. I was really surprised when I started studying at the University in Gothenburg and it was completely different from what I was used to. I already wrote an article about that: 5 Things I Miss about Studying at Swedish University. In the end I even thought that the system is better in Sweden. But I'd never know if I didn't go... 

7. It's an opportunity to travel and explore
You'll live abroad which gives you the opportunity to explore the country (and maybe also neighbouring countries). My tip is to rent a car with your new friends and go on a road trip! We had so much fun and still saw so many beautiful places - with car you can also reach less touristy places which is great too! 

8. Meet international people and make lifelong friends
This was the best part for me. I met so many people literally from all over the world and some of them became my great friends with whom I want to stay in touch forever. Long distance relationships (even friendships) can be hard sometimes but they're worth it, trust me!

9. Personal development
You'll learn a lot about yourself! I already mentioned that you'll become more independent and you'll become adult but there's much more that you'll learn about yourself. You'll end up in new situations and you'll face new challenges that will change you. Coming home as a different person can be tough tho!

10. It helps your career
Semester (or longer) spent abroad will look good in you CV. For employers it means that you're independent, you took your chance, you're willing to go abroad to give yourself a better starting position and you're not afraid to take on challenges. Plus it's obvious you speak another language except your mother tongue. 

I could give you many more reasons to go study abroad because I loved my exchange but I won't do that because they're all covered in points above. I could tell you that you'll taste new meals or visit new places but that's something traveling offers as well. But studying abroad gives you so much more than that! 
I loved living abroad and I want to do that again but I met other international students who felt different. They found out that they love their home country and they want to stay there thanks to studying abroad. But none I met told me that they regret going on exchange! And if you don't feel ready for it, trust me, none ever has but they survived!

**********************

Odjela jsem na semestr do Švédska a neskutečně se mi tam líbilo. Dlouho jsem o studiu v zahraničí přemýšlela a teď už si myslím, že by měl vyjet každý. Proč? 




1. Naučíte se samostatnosti
Než jsem loni v lednu odjela do Švédska, byla jsem typický ,,mamánek". Bez pomoci jsem do té doby neudělala skoro nic a najednou jsem musela sama řešit papírování a všemožné další záležitosti spojené se stěhováním do zahraničí. To ale nebylo všechno. Musela jsem se o sebe postarat úplně sama. Asi si myslíte, že je to samozřejmé, ale já na to nebyla zvyklá. Musela jsem si sama všechno naplánovat a rozvrhnout, vyprat si, denně si vařit atd. To pro mě prostě byla změna. Všechno si v cizině musíte obstarat sami, protože to za vás nikdo jiný neudělá! A to je dobře...

2. Naučíte se jazyk
Pokud jste dosud angličtinu v každodenním životě nepoužívali, bude pro vás studium v zahraničí pořádnou změnou. Možná máte známky z angličtiny ve škole dobré, a tak si myslíte, že je vaše angličtina v pohodě, ale nemusí tomu tak být. Najednou budete anglicky mluvit s doktorem, nebo budete muset v cizím jazyce číst různé návody. Tehdy se teprve opravdu učíte anglicky. Hodně se toho samozřejmě naučíte i díky novým mezinárodním přátelům. Neformální angličtinu ani jinak trénovat nemůžete.
A samozřejmě se nemusíte naučit jen anglicky :)

3. Hodně se toho naučíte o různých kulturách
Nejen, že budete žít v zemi s jinou kulturou, ale také potkáte mnoho mezinárodních studentů a tím se toho spoustu dozvíte i o jejich kulturách. Doma se čtením zdaleka nedozvíte to, co vám řeknou sami lidé, kteří v těch zemích žijí.

4. Změní se váš pohled na svět
To souvisí s předchozím bodem. Domů se vrátíte s pozměněným názorem na svět. Myslela jsem si, že toho o světě vím hodně, protože jsem se vždycky zajímala o zeměpis a cizí země, ale teď toho vím určitě víc. To, co jsem před odjezdem věděla, byla sice většinou pravda, až potom, co jsem mluvila s lidmi ze zahraničí, jsem ale ty informace opravdu pochopila. Buďte připraveni zapomenout na stereotypy, které o cizích zemích a národnostech máte. Sama vidím, že kdokoli vyjel na delší pobyt do zahraničí se vrací domů a ví, že je potřeba pochopit rozdíly mezi lidmi. A to je v dnešní době globalizace opravdu důležité.

5. Uvidíte svou vlastní kulturu z jiného úhlu pohledu
Nejenže se naučíte mnoho nových věcí o cizích kulturách, dozvíte se toho mnoho i o té vlastní. Ostatní se na naši kulturu dívají jinak než my, a neznamená to vždycky, že by neměli pravdu. Naslouchejte jim a buďte připraveni si vyslechnout i nějakou tu kritiku.

6. Vyzkoušíte si jiný akademický systém
Už víte, jak to na vaší univerzitě chodí. Jenže studium v zahraničí může být opravdu odlišné a ukáže vám, že se věci dají dělat i jinak. Byla jsem hodně překvapená, když jsem zjistila, jak jiný je semestr a výuka ve Švédsku, potažmo na univerzitě v Göteborgu. O tom jsem už článek napsala: 5 věcí, které mi ze studia ve Švédsku chybí. Nakonec jsem si dokonce myslela, že je ten systém lepší právě ve Švédsku. Ale to bych nikdy nevěděla, kdybych nevycestovala...

7. Budete mít možnost cestovat a objevovat 
Budete žít v cizí zemi a to vám dá možnost onu zemi procestovat a objevovat její nádherná místa (a třeba taky místa v sousedních zemích). Dám vám tip. Půjčte si auto a vyrazte s kamarády na road trip! My jsme si takhle užili spoustu srandy a přitom jsme projeli spoustu krásných měst - s autem se navíc dostanete i do odlehlejších a méně turistických míst!

8. Poznáte lidi z mnoha zemí a najdete si přátele na celý život
Tohle pro mě bylo asi nejdůležitější. Poznala jsem mnoho lidí z celého světa a někteří z nich se stali mými skvělými kamarády, se kterými bych ráda zůstala v kontaktu už napořád. Vztahy na dálku (i přátelství) mohou být někdy těžké, ale stojí za to si je udržet, věřte mi!

9. Osobní rozvoj
Hodně se toho o sobě naučíte! Už jsem se zmínila o tom, že budete samostatnější a jaksi dospějete, ale o sobě se toho naučíte ještě mnohem víc. Ocitnete se v nových situacích a budete stát před novými překážkami, to vše vás změní. Není ale lehké vrátit se domů jako jiný člověk!

10. Pomůže to vaší kariéře
Semestr (nebo delší studium), který jste strávili v zahraničí, na vašem CV vypadá dobře. Zaměstnavatelé za studiem v zahraničí vidí, že jste samostatní, nebáli jste se využít této příležitosti, do zahraničí jste odešli, abyste sami sobě vytvořili lepší startovní pozici a také že se nebojíte překonávat překážky. A samozřejmě díky tomu také předpokládají, že umíte i cizí jazyk.

Mohla bych tu vyjmenovávat další důvody, proč jsem byla tak spokojená se studiem v zahraničí, ale neudělám to, protože jsou všechny už vlastně zahrnuty ve výše zmíněných bodech. Taky bych vám mohla říct, že ochutnáte nová jídla nebo navštívíte zajímavá místa, ale to vám může nabídnout i cestování. Studium v zahraničí vám však nabízí o mnoho víc!
Opravdu se mi líbilo žít v zahraničí a ráda bych odjela znovu, ale potkala jsem i mnoho studentů, kteří to tak necítili. Díky studiu v zahraničí zjistili, že mají svou zemi rádi a chtějí tam zůstat. Nikdo mi však neřekl, že by litoval toho, že odjel! A pokud se na to necítíte dostatečně připraveni, věřte mi, když vám řeknu, že tak se necítil nikdo, přesto to ale všichni zvládli!


33 comments:

  1. This is so true! I moved to England 6 months ago to study here (not just one semester but entire university studies) and I can relate to everything you are saying :) I wrote similar post yesterday about how it is for me :)
    avolovers.wordpress.com

    ReplyDelete
  2. Tohle určitě podporuji! Super článek :) Já byla na Erasmu ve Španělsku, tam jsem potkala přítele, jsme spolu do teď. Žili jsme už v Madarsku, Itálii a ted žijeme spolu v Portugalsku. Erasmus je jen první krok! :)
    Ejnets in Lisboa

    ReplyDelete
  3. Super článek, já se (snad) chystám příští semestr na praxi do Holandska, tyto body si od toho docela slibuju, nikdy jsem pryč takto nebyla.

    ReplyDelete
  4. Maya: Going to read it now Maya, love these kind of articles!
    Aneta: Jeee to ráda slyším, přítele jsem sice nepotkala, ale doufám, že to u Erasmu taky nekončí (a ráda slyším, že to tak je :))
    Zuzi: tak to se těším, že o tom budeš psát! Určitě se ti to bude líbit :))

    ReplyDelete
  5. Takové články jsou hodně přínosné a zajímavé. :) Já bohužel nikdy nesebrala odhodlání, abych někam vycestovala, i když by se nějaká ta možnost našla. Spíš zůstávám zarytě tam, kam jsem se uvrtala a zápasím s tím, ale články, kdy byl ve světě někdo jiný, čtu moc ráda a vlastně "sosám" zkušenosti z toho. :D
    Jinak, co se mých fotek týče, děkuju. Čím ty fotíš? :) Ono opravdu záleží i na objektivu, aby fotky měly to své kouzlo.

    ReplyDelete
  6. Super článek! Rozhodně si myslím, že by si to měl vyzkoušet každý a sama nad tím taky přemýšlím, i když až po gymplu. Určitě mám z toho ale strach, protože si sama sebe nedokážu takhle někde v cizině představit, ještě když žádný cizí jazyk tak nějak pořádně neumím. Ale o tom to asi je, nebát a se a nebo ten strach překonat :)

    ReplyDelete
  7. Možnost studovat v zahraničí jsem bohužel propásla a zpětně mě to dost mrzí:) Ale nakonec jsme se odhodlali dojet za prací, a tak jsme ráda za to:)

    A přesně jak si psala, to jak člověk najednou vidí všechno úplně jinak je zkušenost k nezaplacení :)

    ReplyDelete
  8. Hello! Thank you very much for your post! I#m at the beginning of my student-life and I#m thinking a lot about how to create a cool and interesting time! So your opinion is very useful for me! Thanks a lot and best wishes from defereggental st. jakob ( http://www.jesacherhof.at ) Marlene ;) <3

    ReplyDelete
  9. My daughter wanted to study abroad but things got in the way. I just wish she had.

    ReplyDelete
  10. Moc hezký článek. V těch výhodách máš asi pravdu, nikdy jsem v zahraničí nestudovala, takže úplně nevím, ale musí to být super :)
    Inspiration by Linda

    ReplyDelete
  11. I love this!! I regret not doing more traveling before I went to college, would have been an amazing experience!

    ReplyDelete
  12. I studied abroad in Paris for an entire year and it was the best year of my entire life. Definitely helped me to grow up and I loved every minute of it

    ReplyDelete
  13. Studying abroad is a life changing and an eye opening experience for the students. It can definitely change their life and they come back as a new person.

    ReplyDelete
  14. Se vším souhlasím :) ráda bych vyjela na erasmus někam příští rok, jen v těhlech severských zemích je na fakultě trošku přetlak, takže budu muset zvolit nějakou jinou :) ale doufám, že to vyjde :))
    www.linheart.cz

    ReplyDelete
  15. I would love to study abroad. While I'm too old to make it happen now, I'd love for my grand kids to take this route. You give a lot of good reasons why they should.

    ReplyDelete
  16. It's nice to be able to study abroad. I completely agree with you on the reasons that you provided. It's all about learning more than what you're studying. You're going to grow as an independent individual.

    ReplyDelete
  17. Určitě ti ráda s přihláškami pomůžu, když budu vědět. Kdyžtak mi napiš na fb stránku, ať můžeme nějak normálně komunikovat. :)

    ReplyDelete
  18. I've studied far away from home and when I finished I moved to another country so I guess all this reasons apply to me too - especially about being independent.

    ReplyDelete
  19. If I were younger, I wouldn't mind doing this. It sounds like a wonderful experience.

    ReplyDelete
  20. I've always wondered what it would be like to study abroad. Thanks for the insight, although I am too old to do that now but wish I knew this then!

    ReplyDelete
  21. I would have loved to have done this when I was in school. Sounds amazing.

    ReplyDelete
  22. I couldn't agree more on this post. Being independent is really one the the first things. Adapting to different cultures and also living like a local will let you appreciate different cultures.

    ReplyDelete
  23. I think anytime to expand your horizon you should jump on it! If you get to go...leave and have a blast learning! You only live once!

    ReplyDelete
  24. I think it is a great idea. It depends on the individual if they would like to live abroad. It is nice that some do have a choice.

    ReplyDelete
  25. I can only begin to imagine how fun it would be to travel abroad. The only thing is I don't think I was mature enough at that age to go to class AND enjoy the new country I was in! Ha!

    ReplyDelete
  26. i would have loved to do that. i did visit europe for 3 weeks a few years back and loved it. i always think about it.

    ReplyDelete
  27. Great read! If I'm still single and going for college, I would love to try this opportunity. Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  28. the only reason i would love to study in abroad is to travel lolzz. i love travelling :)

    ReplyDelete
  29. I wish I had studied abroad when I was younger! I was never really not tied down, so I never went that far away, but I am hoping to travel overseas now.

    ReplyDelete
  30. These are all spot on! I agree that it can be a boost to your career as well. Love the post.

    ReplyDelete
  31. If I was given the chance to study abroad, I would. It would be a life experience. Learning different cultures and such. I would love it!

    ReplyDelete
  32. Agree with all the pointers you mentioned above. Studying abroad definitely gives you the independence and a different lookout of that country. Great post!

    ReplyDelete
  33. I like the versatility in your content.

    ReplyDelete