Thursday 10 March 2016

TRAVEL: Jönköping and Vättern

Když si 6 lidí kupuje přes internet jízdenky na autobus a funguje to jen jednomu... to si pak ve společné konverzaci připadáte jako v blázinci! Nakonec jsme si ale lístky nějakým způsobem koupili všichni a v sobotu jsme tak v 7 ráno rozespale vyrazili s foťáky v ruce vstříc dalšímu švédskému městečku!
When 6 people are trying to book bus tickets but it properly works for just one of them... then you feel really crazy in your group chat conversation! But in the end everything somehow managed to get their tickets so we could wake up early on Saturday and with cameras in our hands go towards exploring another Swedish town!


Do Jönköpingu, městečka položeného na jižním cípu druhého největšího skandinávského jezera Vättern, jsem se chtěla podívat právě kvůli onomu jezeru. Ne, že bychom z něj ale viděli větší část. To je samozřejmě prakticky nemožné, protože ale jezero zasahuje přímo do centra města, jste mu pořád na blízku. A tím že zdaleka nevidíte jeho konec, připadáte si jako u moře. 

A ono tomu odpovídá i podnebí. Z přímořského Göteborgu jsem už na mokré počasí bez sněhu zvyklá, jen jsme ale s autobusem vyjeli za Göteborg, sněhu začalo přibývat, v Jönköpingu už ho ale znovu moc nebylo. I tak ho ale na mě bylo hodně, protože jsem si vzala tenisky, a tak jsem půl dne s foťákem v ruce trnula a klouzala se jako na sáňkách :) 
Přestože jsme neměli žádný plán, prostě jsme si jen chtěli projít město a vidět jezero, řekla bych, že jsme toho stihli docela hodně. Že by ale byl Jönköping nějak zajímavý a já se sem musela nutně vrátit, to ne. Hlavně v dopoledních hodinách jsme si připadali jako ve městě duchů, Švédové si zřejmě v zamračených víkendových dnech rádi přispí :) My se tak po vydatné snídani vydali na prohlídku města, místního trhu a potom do městského parku, ze kterého je krásný výhled na město i jezero. Po cestě na konec navíc potkáte spoustu těch roztomilých severských domečků. Po pozdním obědě jsme pak vyrazili do modernější části města, kde už to odpoledne žilo podstatně víc. A abychom stihli i nějakou tu kulturu, podívali jsme se do malého městského muzea. 
Pokud se do Jönköpingu někdy budete chystat vy, vyrazte na jaře, nebo nejlépe v létě. Posedět s drinkem u jezera, či na některém z výhledů na město a jezero může být vážně hezké. Podle spousty obchodů je jasné, že tohle městečko v období turistické sezóny opravdu žije a stojí za to ho navštívit.

I wanted to visit Jönköping, town located on the southern end of second largest lake in Scandinavia Vättern, just because the lake. Not that you'd see much of it. That's literally impossible, on the other hand it's interesting that the lake goes right to the centre of the town so you're always nearby. And since you don't see the end of the lake (of course you don't!) you almost feel like you're by the sea.
And the climate really looks like the one near sea. I'm used to Gothenburg's wet and rainy weather without snow but as soon as we left it on our way to Jönköping you can see snow everywhere. But then you come to Jönköping and there's barely snow. But even the small amount of snow was more than enough for me and my sneakers! I felt like I'm ice skating half of the day which is not the feeling you want to have while carrying your camera :)
Even though we had no plan except wanting to see the town and lake I think we've managed to see the most important places in Jönköping. But I have to admit that I don't need to return to this town. Specially before noon we felt like in ghost town, I assume that the Swedes like to sleep long on cloudy weekend days :) But we've already managed to have breakfast and then see the old parts of town as well as market. We decided that we want to see the town's park from where you get beautiful view over the town and the lake. And on our way up there you'll see many of these cute colored scandinavic houses. We went to see the new part of the town after late lunch and to get some cultural things done we went to small town museum. We could see that the town finally woke up during the afternoon so we weren't the only ones out there after all!
If you ever go to Jönköping you should definitely go during the summer! It must be really nice and chilly to sit by the lake or at one of those spots with view over the town and lake. According to many shops this town actually lives during its touristic season so it might be worth visiting after all! :)


















































4 comments:

  1. Krásné fotky a článek! Moc se mi líbí ta architektura, ta je fakt skvělá.
    www.jdeocestu.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ano, tohle mají ve Skandinávii vymakané na jedničku :) takový domek bych si postavila klidně i v ČR :)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. nice blog, I follow you :)
    Happy Monday!

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    ReplyDelete