Sunday 14 February 2016

SWEDEN: Gothenburg's Islands

Barevné malé roztomilé baráčky a spoustu kol. To jsem si představovala, když se řeklo Švédsko. Jenže v centru Göteborgu potkáte snad jen pár těch kol... A tak jsme vyrazili do Göteborského přístavu a z něj na maličké obydlené ostrůvky. A to je oáza klidu a švédské kultury, to vám povím :)
Small colored cute houses and many bikes. That's what I imagined when I thought of Sweden. But you might meet just a few bikes in the centre of Gothenburg... That's why we went to the Gothenburg's port and then took a ferry to the small inhabited islands. And that's oasis of peace and Swedish culture :)


Po týdnu nám tu konečně vysvitlo sluníčko, a tak jsme honem začali plánovat, co podnikneme. Já díky plánování prochatovala půlku hodiny, protože jsme se nemohli dohodnout kam a kdo všechno půjde! Nakonec jsme zůstali u prvotního plánu - ostrůvků kolem Göteborgu - i když jsme na jeho realizaci měli jen 3 hodiny. Sluníčko nám tu teď totiž zapadá v 5 hodin. Alespoň jsme ale z lodi viděli nádherný západ slunce :)

Pokud někdy budete v Göteborgu, sem se opravdu MUSÍTE vydat! Navíc pokud budete mít tramvajenku (celodenní, třídenní, atd.), stačí vám jenom ta. Tramvají dojedete do přístavu a na lodi vám platí stejná jízdenka, takže jen nasednete na kteroukoli z lodí a vystoupíte na ostrůvku, který se vám zrovna bude líbit. Alespoň my jsme to tak udělali. Především v zimě se toho tu ale moc dělat nedá, v létě to může být krásné místo pro piknik nebo menší přímořskou párty, samotná procházka v zimě ale stojí za to. Budete se cítit jako ve švédské pohádce (nebo hororu, jak mi říkala kamarádka), všude panuje klid, občas kolem vás projede nějaký vozík (aut tu je opravdu málo) nebo kolo, sem tam potkáte nějakého chodce, nic vás ale nebude rušit v nasávání té nádherné atmosféry doprovázené šuměním moře. Baráčky (které jsou z poloviny pouze chatami) jsou tu krásně severské a přiznám se, že mít tady chatu, kam bych si dvakrát ročně odskočila vyčistit hlavu, je od tohoto výletu můj sen... Takže šup do školy a co nejdřív do práce! :)
A vy si teď užijte náš výlet se mnou :)

We've finally got to see sun after a week so we immediatelly started planning what should we do. I chatted through half of my class thanks to it because we couln't agree on where we go and who goes! We ended up with first plan - Gothenburg's islands - even though we had only 3 hours to realise it before the sunset. The sun sets around 5pm here now. We saw beautiful sunset on a boat thanks to it :)
If you ever happen to be in Gothenburg, this is a MUST see! What's more, if you have public transport ticket (for one or more days) it's all you need. You just take tram to the port and there you can get any ferry and get off on any island. That's exactly what we did. 
There's not much to do specially in winter. I can imagine this place to be perfect spot for summer party near the water or just chilling evening. Now all you can do is to take a walk and admire Swedish culture with its beautiful cute houses and peace. You won't see many cars, just small carriages, and mostly bikes so nothing will bother you here. It's just you, the island and swish of the sea. I loved especially the houses (half of them are just summer cottages) and I must admit that having a summer cottage to come here twice a year to clear my head is my new dream since our trip ... So let's study and work hard! :)
But first enjoy your trip with us! :)










































7 comments:

  1. Naprosto uzasny fotky :) užívej si cas ve Svedsku!

    ReplyDelete
  2. Bože můj. Hned bych tam chtěla jet ty fotky jsou boží opravdu krása. :)
    Blog:Reading With Lucy

    ReplyDelete
  3. Tak to je nádhera :) Ale ty domy s věžičkami na mě působí taky spíš hororově :D

    ReplyDelete
  4. Tak to je fakt úžasné místo. Musíš sa tam mnet fakt krásne, len si to užívaj :-)

    http://myworldinapocket.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Závidím ti!😱 Samozrejme v dobrom. Určite pokračuj v tomto type článkov pretože sú zaujímavé a navyše inšpirujúce.😊
    www.tobecreativehasnolimits.blogspot.sk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miesto tých otáznikov mali byť smajlíky. :(

      Delete