Sunday 4 October 2015

Země, které bych chtěla navštívit

Procházím se úzkými neznámými uličkami, foťák neustále připravený k akci. V pohodlných teniskách vydržím po městě chodit hodiny, aniž by mne bolest nohou rušila při obdivování krás majestátních domů a kostelů, ale také nenápadných zákoutí...

Zdroj

Jako mladší jsem ráda byla doma, proháněla se na kole s kamarády po vesnici a jezdila občas s rodiči na výlety na blízké hrady a zámky. Když mi ale bylo asi patnáct a já se začala víc věnovat angličtině, začala jsem se také daleko víc zajímat o svět za hranicemi té naší malé zemičky. Najednou jsem začala bláznit a chtěla jsem se všude podívat, nejlépe tam i pár měsíců zůstat (chtěla jsem studovat v zahraničí už na střední škole, pak na VŠ). Finance mi nic takového ale nedovolily a já navíc se svou nerozhodností zůstávala dál sedět doma na zadku. Občas jsem ale přece jen někam vyrazila...


Se školou jsem se stihla podívat 2x do Anglie (úžasné týdny, hned bych jela znovu, ale ta parta už tam prostě nebude :)), týden jsem strávila v Bavorsku na školním výměnném pobytu, na den jsme také vyrazili do Mnichova, do Vídně a do Linze (ten jsem si zamilovala asi nejvíc :). Jednou jsme také byli v Polsku, konkrétně v koncentračních táborech v Osvětimi a Treblince a v Krakově. Nakonec jsem se ve svých osmnácti také prvně podívala k moři do Turecka a rok poté do Řecka na ostrov Kos. Letos jsem pak za hranice vyjela jen jednou, konkrétně na dvoudenní výlet do Norimberku, o kterém jsem psala v jednom z minulých článků.

Nebudu si tady tedy stěžovat, že jsem nikde nebyla, přesto se mi to zdá málo a do cestování bych se ráda pustila víc. Tento víkend jedeme do Berlína, tak se už těším, protože to je jedno z měst, které mne láká už dlouho. Článků z něj i s fotkami určitě připravím víc, protože jsem maniak a nezvládnu po městě chodit, aniž bych si všechno zajímavé i nevyfotila :) Teď už bych vám ale představila (pár) zemí, kam bych se v budoucnu ráda podívala. Nebudu je řadit podle toho, jak moc tam chci, to sama často nevím. Vím jen, že do těchto zemí už chci vyjet dlouho, není to tedy pouze nějaký chvilkový rozmar při psaní tohoto článku :)

1. Norsko
Zdroj
No dobře, sem ta jednička opravdu patří. Norsko obdivuju už několik let, chtěla bych se tam odstěhovat, nejlíp hned a neptejte se mě proč, protože to nevím. Nebo občas i vím, ale jsou to takové malichernosti. Přesto mě to tam pořád táhne a myslím si, že nikdy nepřestane :)

2. Skandinávie
Zdroj
S Norskem tak nějak souvisí celá Skandinávie. Nemá smysl tu představovat všechny země zvlášť, když jsou tam ze stejného důvodu. Konkrétně bych ráda co nejdříve vyjela do Švédska, Finska i Dánska. 

3. Kanada
Zdroj
Zatím to vypadá, že mne lákají hlavně severní země a je tomu tak. I když bych ráda vyrazila i na jih do tepla, sever je pro mne přednější :) Kanadu bych ráda navštívila hlavně proto, že se mi líbí, jak se v ní mísí nádherná příroda s moderními městy. 

4. Španělsko
Zdroj
Španělsko. Země odkud pochází Rafael Nadal, mluví tam nádherným jazykem plným výrazných ,,R", nezanedbávají mou oblíbenou siestu a věčně se baví. Další země, která mne k sobě táhne už dlouho :)

5. USA
Zdroj
Touhle zemí asi nikoho nepřekvapím. Ano, i já bych se ráda vydala do USA. Chtěla bych se projít jak ulicemi NY, LA nebo San Francisca, ale také bych si zajela do Arizony nebo do mnoha obrovských národních parků. Grand Canyon musí být také úchvatný a zažít chvilky luxusu v Miami by mi také nevadilo :)

6. Austrálie
Zdroj
Sydney, Melbourne, Uluru nebo Ciarns, tam všude bych se chtěla u protinožců podívat. Většina lidí by radši dala přednost Novému Zélandu, ten mne ale nikdy nelákal tolik, jako právě Austrálie se svou vyprahlou zemí obklopenou mořem plným žraloků :)

7. Pobaltí
Zdroj
Ano, vím, že Pobaltí není samostatná země, ale jde o stejný případ jako u Skandinávie. Litva, Lotyšsko a Estonsko musí být krásné země, kam bych se ráda podívala hlavně kvůli starým (často i sovětským) budovám, které stojí hned vedle moderních nově postavených obchodních center apod. 

8. Střední a východní Asie
Zdroj
Možná trochu překvapivá volba, když většina lidí se vydává spíš do východní Asie za zábavou a na dovolenou. Já bych ale ráda prozkoumala třeba takový blízký východ, bývalé sovětské republiky ve střední Asii či země jako je Gruzie, Arménie, Azerbajdžán apod. Často jde o muslimské země, v mnoha najdete nádhernou přírodu a spoustu chudoby. Lákají mne hlavně místa, kam civilizace ještě pořádně nedorazila. Místa, kde turistů moc nepotkáte. 

9. Island
Zdroj
Island jsem skoro mohla zařadit ke Skandinávii, nebo spíš k severským zemím, ale neudělala jsem to. Tahle země mne totiž táhne z jednoho prostého důvodu. Sopky. Fascinuje mne jejich síla a moc.

10. Nizozemsko
Zdroj
Holandsko a jeho kanály či města plná kol. To bych chtěla vidět na vlastní oči. Amsterodam a hulení mne nebere tolik, jako většinu mých známých :) Raději bych viděla obrovský přístav v Rotterdamu..

Tak to bylo 10 zemí (nebo skupin zemí), kam bych se v chtěla určitě podívat. Popravdě bych ráda navštívila snad všechny země na světě, takže možná brzy přijdu s doplňujícícm článkem, protože mi bude líto dalších míst, která se sem nevešla... Tohle jsou ale opravdu místa, která mi nedají spát, dokud je nenavštívím :)

Kam byste se rádi podívali vy? Také vás nějaká země přitahuje tak jako mne Norsko, aniž byste věděli proč?
Hezkou neděli přeji
Míša

11 comments:

  1. Máme stejné sny, až na Nizozemsko tam už jsem byla :))

    Nela z Beauty Charm
    GIVEAWAY - O krásné šperky

    ReplyDelete
  2. ať se ti v Berlíně líbí :)) já bych se ráda podívala také do USA, ale třeba i do Irska :)) cestování je úžasná věc :)) přeji ti, abys navštívila všechny země, které si přeješ :))

    ReplyDelete
  3. Hned jedničkou jsi mě dostala, jelikož miluju Norsko a chtěla bych tam jet :D Vlastně jak koukám, máme téměř stejné cíle (jen mám trochu delší list). A v Austrálii je nádherně, hned bych se vrátila (nevezmeš mě s sebou?)

    ReplyDelete
  4. Máme skoro stejné přání, kromě Španělska. To mě ani moc neláká:) Místo toho bych dala Irsko :3

    ReplyDelete
  5. Mám to úplně stejně se Skandinávií, chci se přestěhovat do Švédska a také nedokážu vysvětli proč. Pak bych se chtěla hrozně moc podívat právě na Nový Zéland, do Irska a Skotské vysočiny. Taky mě to táhne spíš na sever. Na moře já nejsem. :D

    ReplyDelete
  6. V USA, Dánsku a v Holandsku jsem byla a moc doporučuju! Je to tam nádherný. Taky mě láka Island, tak snad to vyjde.

    STYLE WITHOUT LIMITS

    ReplyDelete
  7. Nech sa ti darí plniť svoje sny, celkom podobné ich máme. A, pekný námet na článok, no ako ťa toto napadlo? :) :) Super ! :)

    ReplyDelete
  8. Navštívila jsi dost zemí dle mého. Já je obcestovala po dálnicích, teda až na polsko. Španělsko je úchvatné a nejkrásnější jsou domečky u pláže. To ti musím potvrdit. Španělové jsou ochotní a určitě chápou smysl pro humor, nebo jsem měla na skvělé španěli prostě štěstí. Teď jsem byla v Anglii a je to země, kde bych nějakou dobu chtěla strávit. Splnil se mi díky škole sen! Dostala jsem se do nádherného Londýna. Viděla jsem Londýn z London Eye a divím se, že jsem štěstím a láskou k Londýnu neomdlela. Úžasný! Jinak hezká je i Itálie. A rozhodně je Nizozemsko fajn, přijde mi vtipný jejich hluboký hlas. :D Kolem dálnic je to samá přiroda, na jedné straně krávy, na druhé koně. Úžasné! A taky je hezky ve Francii. Nebo Rakouské Alpy! Miluju Alpy, dívat se na ně, obdivovat je.

    petralife.blog.cz

    ReplyDelete
  9. Zvláštní, mě zase naopak hrozně láká Afrika :) dvě subsaharské země už jsem navštívila a hrozně se těším zpátky :)

    ReplyDelete
  10. Máme celkom dosť spoločných cieľových destinácií.. Mojím hádam najväčším snom je Borneo, Bali a Kanada. Zatiaľ som precestovala pár krajín v rámci klasických rodinných dovoleniek, no vždy to boli horúce krajiny - Turecko, Španielsko, Grécko.. Proste more a pláž. Pre zmenu by som sa šla pozrieť aj niekam na sever do chladnejších krajín, avšak Londýnska klasika ma neláka.

    ReplyDelete