Tuesday 13 October 2015

Prodloužený víkend v Berlíně: den první

S batohem na zádech a foťákem neustále připraveným v ruce jsem se tři dny procházela po Berlíně a poprvé obdivovala jeho krásy. Poprvé, ale určitě ne naposledy!


V jednom z minulých článků jsem psala, že ráda poznávám nové země. Když jsem tohle probírala jednou po cestě vlakem s kamarádkou, zjistily jsme, že bychom obě rády viděly Berlín. Nakonec se toho chytlo víc lidí a po delších domluvách, jsme stanovili datum, zabookovali hotel a minulý pátek konečně vyrazili! 






Těšila jsem se, že budu jako správný turista všechno fotit a obdivovat. Třeba jako tyhle lahve s vodou. Ty mne utvrdili v tom, že já jsem opravdu ten obdivovatel všeho nového, co potká, když se rozplývám i nad TGIF! flaškou. To proto, že tento pátek to platilo dvojnásob :)


Protože vás nechci zahltit milionem fotek, rozdělím článek z Berlína na tři části - článek o pátku, kdy jsme toho stihli nejvíc. Druhý článek bude ze soboty a z neděle, v obou se budu věnovat jen těm nejdůležitějším místům, které jsme viděli :) A poslední článek budou takové travel tips, které by se vám na výletě v Berlíně mohly hodit! A protože tak nějak nevím, jak tenhle článek správně pojmout, prostě to vezmu popořádku! 


Protože jsme bydleli doslova pár metrů od Kurfürstendamm, byli jsme vlastně úplně v centru. Alespoň v centru západní části Berlína. Na to, že Berlín je daleko větší než Praha (samozřejmě) a centra má minimálně dvě, přijdete velmi rychle, alespoň pokud se rozhodnete jeho krásy stejně jako my objevovat pěšky. Kudamm je krásná prostorná ulice, která by se dala přirovnat k naší Pařížské, akorát je daleko větší. Nejdete na ní jeden luxusnější obchod než druhý a pokud jste do Berlína přijeli ,,jen" s pár stovkami eur na útratu, budete se nejspíš stejně jako my pouze kochat vystaveným zbožím ve výlohách. Tahle ulice vás dovede až k vlakové zastávce, kterou známe z knihy My děti ze stanice ZOO nebo k slavnému kinu, kde je centrum filmového festivalu Berlinale. Nás ale nejvíc uchvátil rozbouraný kostel Kaiser Wilhelm Memorial Church, který je opravdu obrovský a mohutný, jeho vybourané části po dopadu bomby ale navíc poukazují na těžkou historii Berlína. Člověk se na jednu stranu nestačí divit, jak obrovská stavba to byla, ale jak málo (či hodně, podle toho jak se na to díváte) toho z ní zbylo.



Pokud budete po Kudammu pokračovat dál směrem k centru, dostanete se ke známému KaDeWe nebo-li Kaufhaus des Westens, což je obrovský obchodní dům, ve kterém najdete také hlavně luxusnější obchody. My se samozřejmě podívali dovnitř a zjistili, že by si tam vybral opravdu každý. Od pánského a dámského oblečení přes papírenské potřeby, vybavení bytu až po úžasné občerstvení (tolik bonbonů aaaach!).


V Berlíně mnohokrát uvidíte staré budovy vedle těch moderních. Berlín je celkově takovou smíšeninou, přesto ale velmi hezkou. Málokdy se mi stalo, že bych si řekla, že se některé budovy navzájem bijí a pokud, většinou to bylo spíš ve východní části. Třeba na tomhle malém náměstí Wittenberg Platz najdete jak KaDeWe, modernější obytné budovy a kanceláře, tak krásnou starou stanici metra.


Protože projít celou Kudamm dá docela zabrat, byl už čas na oběd. A co jiného si dát v Berlíně než jejich vyhlášený Currywurst? O jídle ale víc v článku travel tips :)



Krásným a rozlehlým parkem jsme došli až ke slavné Siegessäule, která stojí přímo naproti Brandenburger Tor. Spojuje je dlouhá ulice/promenáda 17. června, což je ta ulice, kterou uvidíte v televizi, když Němci slaví nějaké sportovní úspěchy, nebo demonstrují. My si ji prošli ještě relativně v klidu, ale víkend předtím se zde konala oslava sjednocení Německa a naopak den po naší procházce se zde konala velká demonstrace proti německé vládě a celá ulice byla zavřená.



Po cestě k Brandenburské bráně ještě potkáte památník ruským vojákům. Trochu paradoxem je, že je právě v západním Berlíně. 



Když ale z třídy 17. června ještě odbočíte a o pár metrů si zajdete, dostanete se k budově Reichstagu. Ta je opravdu krásná a můžete si ji prohlédnout i zevnitř, vidět diskutující politiky a vyjít až do horní kupole. Návštěvu Říšského sněmu je ale potřeba naplánovat dopředu a objednat ji minimálně 14 dní dopředu. 


Pokud se po Berlíně procházíte, dívejte se i pod nohy. Možná jako já narazíte na krásné víko od kanálu (to zní docela divně co? :D), kde je vyobrazený Berlín. Určitě ale potkáte hlavně naznačenou Berlínskou zeď. Tam kde dřív stála dnes vede linie z dlažebních kostek. 



Kromě připomínky Berlínské zdi ale často potkáte i památníčky, většinou těch, kdo se přes ni nelegálně snažili dostat do západní části Berlína. Co se mi na Berlíně opravdu líbí je fakt, že historie vám je připomínána na každém kroku. Všude máte památníčky, informační tabule a nejčastěji tabule s fotkami, jak dané místo vypadalo dřív.


Konečně jsme se ale dostali k nejfotogeničtějšímu místu Berlína (alespoň pro mne) a z mého pohledu snad i nejznámějšímu. Brandenburger Tor je krásná a majestátní stavba, stejně jako mnoho dalších památek v Berlíně je postavená v antickém stylu. S tou už jsem se konečně nechala vyfotit i já sama :)

Ze západní strany
Východní strana i se mnou :)


¨Kousek od Brandenburské brány najdete další známou památku, Památník holokaustu. Musím říct, že na ten jsem se těšila, ale představovala jsem si ho úplně jinak. Větší, na samostatném místě. Takhle mi to hlavně z počátku přišlo jen jako místo uprostřed města, kde jsou jen krychle. Přiznám se, že na mne ani nepůsobil tak, jak bych od památníků milionů mrtvých lidí očekávala. 




Na Potsdamer Platz jsme se kromě s krásnými moderními a zajímavými domy hlavně setkali poprvé s Berliner Mauer. Berlínskou zeď jsem taky očekávala větší a hlavně mohutnější. Takhle na mne hlavně zpočátku působila jako papírová. To na mne víc působila ona linie z dlažebních kostek, která ji naznačuje. Líbilo se mi ale, že jsou kolem ní znovu všude fotografie a popisky, jak to vlastně všechno bylo. To už člověka zasáhne. 



Protože jsme podcenili počasí a byli za celý den pořádně vyfoukaní, i když alespoň krásně svítilo sluníčko, šli jsme se před cestou domů ještě ohřát do nového velkého obchodního centra Mall of Berlin a pak jsme se vydali na cestu domů nočním svítícím Berlínem. A protože Berlín není jen o historii, ale najdete v něm i zajímavé moderní kousky, potkali jsme třeba tuhle nádhernou svítící kopuli, která nejen že mění barvu, ale také sama ,,drží" na okolních domech a pod sebou vytváří fontánku. 



Za celý den jsme byli pořádně utahaní, krokoměr nám navíc hlásil 22 ušlých kilometrů a my se už jen těšili, až zapadneme do nějaké dobré hospůdky, najíme se a v hotelu už jenom padneme do postele. Že nám i najít hospodu ale dalo zabrat, o tom se zmíním zase v dalším článku :)

Byli jste už někdy v Berlíně? A pokud ne, uvítali byste nějaké tipy? :)
Hezký večer přeju
Míša

9 comments:

  1. Super článek :) Mám moc ráda tyhle články plné fotek :) Já bych rozhodně nějaké tipy uvítala :)

    ReplyDelete
  2. V Berlíně jsem nikdy nebyla, ale hrozně tohle město toužím navštívit :)
    Jinak moc ráda tě chci pozvat na narozeninovou GIVEAWAY, která probíhá u mě na blogu. :)
    FASHION & BEAUTY | ♥ NAROZENINOVÁ GIVEAWAY ♥

    ReplyDelete
  3. Zrovna v Berlíně jsme byly s Jíťou v létě na dovče. A taky jsme toho nachodily mraky. :D Mně osobně se víc než horní část památníku obětem holocaustu líbilo podzemní návštěvnické centrum. To je fakt dobře udělaný včetně životních příběhů některých židů a místy je to vážně síla.

    ReplyDelete
  4. Krásné fotky!
    Já jsem byla jen v Itálii (můžeš vidět na blogu)
    Ale tak moc si přeju vidět Berlín, že jsi mě tak naladila - jdu překecávat přítele, aby jsme si to naplánovali co nejdříve!!! :D

    http://elenvankova.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  5. Vypadá to, že jsi si to perfektně užila! Krásné fotky ,-)
    Meet My Lovely World

    ReplyDelete
  6. Taky se tam chystám, tak díky za tipy. :)

    ReplyDelete

  7. شركة شحن عفش من الدمام لمصر شركة شحن عفش من الدمام الى مصر
    ارخص شركة نقل عفش بالمدينة المنورة شركة نقل عفش بالمدينة المنورة
    اسعار شركات نقل العفش بالدمام اسعار شركات نقل العفش بالدمام
    شركة شراء اثاث مستعمل بالدمام شركة شراء اثاث مستعمل بالدمام
    شركة شراء اثاث مستعمل بالاحساء شراء اثاث مستعمل بالاحساء
    شركة شحن عفش من المدينة لمصر شركة شحن عفش من المدينة لمصر
    ارخص شركة نقل عفش بمكة ارخص شركة نقل اثاث بمكة
    افضل شركة نقل اثاث بالاحساء

    ReplyDelete