Monday 19 October 2015

Macek, těší mě

Je sobota ráno a já se tradičně z postele přesouvám na gauč, kde se znovu balím do deky, beru si do ruky knížku nebo si pouštím film a odpočívám. Při dalším otevření dveří už ale slyším známý pozdrav ,,rrrru" a než stačím odpovědět, už mi na klín vyskakuje obrovský, tlustý mourovatý kocour. ,,Nazdar Macku..."
It's Saturday morning and I'm going from bed straight to our comfy sofa. I'm wraping up myself to the blanket, getting ready to read a book or watch a movie and just relaxing. With first opening of the door I hear familiar greeting ,,rrrru" and before I even answer, there's big, fat cat already sitting on my lap. ,,Well hello Macek (Fatty)..."

Kdokoli má doma mazlíčka si o něm myslí, že je výjimečný. A já nejsem jiná. Doma máme několik zvířat a všechny je mám moc ráda, určitě žádného nemám ráda míň ani víc. Jeden je ale zvláštní. Výjimečný, jak už jsem říkala :)
Everybody who has pet at home thinks that his pet is special. And I'm no different. We have more pets and I love them all, none more or less. But one is specific. Extraordinary, as I have already mentioned. 


Každé zvíře, které se zastavilo pod našimi okny a bylo jasné, že nemá domov, u nás už zůstalo. Většinou šlo o vystrašené vyhublé kočky, které se bály, ale asi vycítily, že se u nás budou mít dobře. Jedno kotě si to ale bez ostychu přištrádovalo k nám domů, rovnou se mazlilo a už nikdy neodešlo. Vyhublé bylo stejně, asi jsme ale měli nějaké tušení a pojmenovali ho Macek. A teď, v dospělosti, už to je opravdu pořádný macek. 
Every animal that came by our house and seemed that it has no home, stayed with us. Usually they were gaunt, scared kittens who somehow felt that we'll keep them and treat them well. One kitty, however, came without any fear,wanted to cuddle and never left. It was gaunt but somehow we knew and named him Macek (=fatty). Now, grown up, he's really fat.


Jak říká moje babička, za celý život měla spoustu koček, ale Macek je jiný. On se chová jako člověk. Opravdu mám často pocit, že je to jen člověk zavřený v kočičím těle. A že je tam sakra spokojený :)
My gran says that she has had many cats as pets in her life but Macek is different from them. He's acting like a person. And sometimes I really think that he's just human locked in cat's body. And he's damn happy in there! :)


Když vejde do místnosti, pozdraví. Jasně ukáže, jakou má náladu a co zrovna chce. Pokud chce jíst, odvede vás k lednici nebo ke granulím. Když se chce mazlit, je neúprosný a dokud ho nepochováte, bude za vámi chodit po zahradě (i po vesnici) a skákat na vás. Když ale nemá na mazlení chuť, z jeho pohledu to lze velmi snadno vyčíst a změní to snad jen oblíbené drbání na zadku. Rád sleduje, co ostatní dělají. Nejlíp, když pracují na zahradě a on se může vozit v kolečku. Rád s námi ale jde i na houby nebo vynést odpady na druhou stranu vesnice. Když vidí, že ho někdo sleduje, neskutečně se předvádí, miluje pozornost. A umí si užít život, hlavně ve spánku :)
When he enters the room, he says ,,hello". He shows exactly what he wants and in what mood he currently is. If he wants to eat, he'll lead you to the fridge or box with granule. If he wants to cuddle, he won't take ,,no" as an answer, he will follow you everywhere and jump on you. But when he's in no mood for making friends, you'll definitely see it in his look and only his favourite scratching on the butt might change it. He likes to watch other people and he loves when we're working in the garden because then he can ride in the garden barrow. But sometimes he likes to go in the woods with us or across the village to throw the trash. When he finds out that someone is watching him, he starts to act, he simply love attention. And he knows how to enjoy life, specially while sleeping :)


Lepší bude, když už se nebudu moc rozepisovat a radši vám rovnou ukážu kupu fotek, které vám Macka ukáží ve všech jeho oblíbených polohách :) On totiž od začátku okupuje můj instagram, takže pokud někdo máte rádi kočky, nebo se vám Macek zalíbil, mrkněte tam :)
I better stop talking and will show you pictures of Macek at every position :) He occupies my instagram so if you like cats or you've fallen in love with Macek, go there for more pics :)

Se spánkem netroškaří ... He loves to sleep...
... a využívá každou možnou polohu. Nevím, jestli ale pohodlnou :) / ...and he uses every single posititon. Not sure whether it's comfortable :)
Nejradši má Vánoce ... / He specially loves Christmas...
... a zkouškové období /... and the exam period
...kdy trávím nejvíc času v posteli u pohádek nebo učení, a on toho využívá / ...when I spend the most of my time in my bed studying or watching fairytales and he takes an advantage of it.
Nepohrdne ani dobrou knihou / He won't refuse a good book
... nebo sledováním sportu. / ...or watching sports.
Občas se i zajímá o stav. / Sometimes he's even curious about the score.
Většinou ale spí. / But he mostly sleeps.
Někdy mi dělá společnost při práce. / Sometimes he's keeping me company while working.
Nebo mi spíš překáží. / But he's more an obstruct.
Často si taky hraje na modela.../ He's often acting like a model...
... i v neobvyklých podmínkách. / ... even in unexpected conditions.
Třeba ve vlčím máku. / In poppy for example. 
Taky ale miluje vaření ... / He also loves cooking...
...a ochutnávání. / ... and tasting.
Nejčastěji se ale fotíme při učení. Místo učení :D / Most of the pictures we take while studying. Instead of studying :D
A já mu vždycky závidím, že může spát a nemusí se učit. / And I'm always jealous that he can sleep instead of studying. 
A že si to umí užít! / And that he knows how to enjoy it!
Sem tam ale překoná lenost a jde číhat na ptáčky do natě. / Sometimes he overcomes his lazyness and goes to watch birds from the carrot tops.
Ještě radši mi ale brání ve čtení nebo v práci. / But he rather protects me from reading or working.
I proto spolu máme tolik selfíček / That's also why we have so many selfies together!
Venku i doma. / Outside and inside as well!
A on si dává sakra pozor, aby na nich vždy (na rozdíl ode mě) vypadal dobře! / And he always makes sure (unlike me) that he looks good in the pics!
A nejradši se vyvaluje na zádech. Našich :) / He loves to lie on the back. Our back :)
A to se pak uvelebí a nechce slézt. / And then he makes it comfortable for himself and doesn't want to go down.
A tak to musíme vydržet :) / And we have to stick with it :)
Někdy nás ale vymění za bidet, nejlíp, když zrovna někdo vedle sedí na záchodě :) / But sometimes he makes a change and lies in the bidet, specially when someone is sitting at the toilet next to him :)
Nebo si vyleze na sloupek a pozoruje celou zahradu. / Or he lies on the column and watches the whole garden.
Nakonec ale dopadne nějak takhle ... a já už se taky chystám spát :) / And this is how he ends up ... and I'm also going to sleep :)

Doufám, že se vám článek o Mackovi líbil. Je to sympaťák, že jo? :)
Já už jdu vážně spát :) Vy mi zatím klidně hoďte do komentářů odkazy na vaše instagramy či články s vašimi mazlíčky, ráda se podívám :) Určitě má mnoho z vás podobnou spřízněnou duši!
Hope you liked this article about Macek. He's quite likeable right? :)
But I'm going to sleep finally :) And you send me your instagram profiles or link to the articles about your pets, I'd love to see them :) I'm sure many of you have similar soul mate. 

Dobrou noc
Good night
Míša

6 comments:

  1. Macek je opravdu fotogenický a ty polohy, co zvládne to je super! Krásné fotky.
    Beauty by K.

    ReplyDelete
  2. Jee, ten je roztomilý :). A ty spinkací fotky jsou super :D
    Martina Homoláková

    ReplyDelete
  3. No ten teda je! Krásnej, mazel :)
    Jinak vám hrozně závidím, že si můžete nechat a opečovávat zvířátka, která třeba někde najdete opuštěná. Mně tady v Praze hrozně chybí zvířecí láska !

    Janina
    bloggopis.blogspot.cz
    janinablogopisec.blogspot.cz

    ReplyDelete
  4. No ten je nádherný, kočky mají prostě osobnost- to mi nikdo v životě nevymluví. Líbí se mi na nich, že jsou trochu vyčůrané ,,mršky" , to je mi na nich strašně sympatické. Ale samozřejmě každá kočka je originál :-) Fotky jsou super, kdyby ty kočky věděli jak jsou roztomilé :-) My máme doma dvě ochočené andulky, Rozárku a Kubíčka, který je strašně akční a Rozárka na druhou stranu strašný kliďas a přesto se skvěle doplňují. Když jedeme někam pryč a vracíme se tak poznají, že to jdeme po schodech mi a ne soused a začnou lítat a řvát jako na lesy :-) Mám sestru-dvojče a přesto nás poznají :-) Je s nimi velká sranda, moc mě baví se na ně koukat jak vymýšlejí blbosti , někdy je doslova vidět ta jejich neverbální komunikace a najednou udělají synchronizovaně tu samou věc . To mě na nich fascinuje.

    ReplyDelete