Wednesday 28 October 2015

Birthday Girl

,,Zítra je státní svátek? Tak to já mám vlastně dneska narozeniny" :)
It's national holiday tomorrow? Then it's my birthday today" :)



Rok se s rokem sešel a já jsem tedy zase o rok starší! A to jsem ještě skoro včera fňukala, že už mi není náct :) Dnes už ale můžu pít alkohol i v USA... 
Vtipné je, že už jsem vyrostla z nějakého velkého těšení na narozeniny. Navíc to v rodině ani moc neslavíme, takže nic jako velké oslavy u nás/u mne nečekejte. Svoje narozeniny spojené spíš s tím, že je druhý den státní svátek (jinak řečeno volno, občas byly podzimní prázdniny), a tak jsem se už kolikrát upsala a jako datum narození uvedla 28. říjen. Ups. 
Letos jsme jeden den strávili v Praze (kde jsme každý potřeboval něco zařídit, a tak jsme to spojili s obědem a nakupováním!) a druhý den jsme to ještě v klidu ,,dokoslavili" doma. Většinou slavíme tak, že si dojdeme někam na dobrý oběd, nebo si najdeme čas na společný oběd doma. Ve výsledku to tedy vypadá spíš jako pořádné obžerství :) 
Dárky jsem taky žádné nechtěla, protože vím, že můj Erasmus bude i přes stipendium dost finančně náročný. Nakonec jsem ale tak různě nasbírala pár moc hezkých dárků :) Ono to ale stejně vždy sklouzne k tomu, že dva měsíce před i dva měsíce po narozeninách ke všemu, co si potřebuji pořídit, dodávám: ,,K těm narozeninám." :)


It's that time of the year again which means I'm year older. Even though it feels like it was yesterday when I was complaining about not being teen anymore :) And today I can order alcohol in the US...
It's funny that I've grown from being excited about birthday. Whats more, we don't celebrate it much in our family so don't expect any huge celebration parties or so. I've got my birthday connected in my mind with national holiday which is on the next day here in the Czech Republic (better to say I was used to have a free day, or more in case it was autumn holiday) and that's why I wrote a few times the wrong date to the column for date of birth (28th October is the national holiday, my birthday is 27th). Oops.
This year we spent one day in Prague (we all needed to do some thing in there and so we combined it with a little celebration lunch and shopping) a the other day at home. We usually celebrate someone's birthday with eating out or lunch at home where we all spend some time together. In the end it looks more like eating to the fullest!
I didn't wish anything as a birthday gifts because I know my Erasmus at the beginning of next year will cots quite a lot (even though I'll receive some scholarship). But I still got some nice presents :) Usually it slips to the phrase: ,,As a birthday gift" whenever I need or buy something within two monts around my actual birthday! :)


Na obědě v Praze - Hybernská restaurace. Doporučuju, pokud se i v centru chcete pořádně najíst za relativně slušnou cenu. /// Lunch in Prague - Restaurant at Hybernska street. I can only recommend it to you when you're starving in the centre of Prague and you don't want to leave there all your money even though it's tasty!

Když už jsem mluvila o tom alkoholu... ///Speaking about the alcohol...
Po nákupech jsme si skočili i do Světozoru :) /// In Světozor cake shop after shopping :)

Na čtení teď moc času nemám, přesto jsem chtěla určitě jednu knížku - Porodní bábu. Už jsem se začetla a myslím si, že vám ji brzo doporučím! Syna mi naši koupili, protože vědí, jak miluju Norsko. Nevěděli ale, že jsem ho měla elektronicky na recenzi. Nevadí, knihy které se mi opravdu hodně líbí chci mít i ve své hmotné knihovničce :)) /// I don't have much time for reading but I still wanted one book from the Finish author Katja Kettu. I've already sterted reading it and I guess it won't take long and I'll recommend it to you! Nesbo's Son was also gift from my family. They know how much I love Norway, they just didn't know I've already read it as a review copy. Well, I'm glad they bought this book because every time I love some book I read I want to have it in paper version :))

Jak už jsem se zmínila, hned druhý den ráno jsem se pustila do čtení :) /// I've already mentioned that the next morning I started with reading :)
Květiny miluju a rozplývám se i nad jednou růží - nad těmi obzvlášť, v jednoduchosti je krása! A belgická čokoláda, no... s tím se u mě nemůžete splést :)  /// I love flowers and I'm excited even for just one rose - specially for it because there's beauty in simplicity! And Belgian chocolate, well... you can't go wrong with that when it comes to me :)
A tady vidíte, že jsme na oslavy opravdu nenároční. Obzvlášť na to jídlo :) Dobrý domácí řízek potěší vždycky (ale na výlety si je nebereme! :)) /// Here you can see that we don't need much for celebrations. Especially when it comes to food :) Good homemade schnitzel always tastes good (but we don't bring it with us to every trip like many Czechs do :))
Co by si ale zasloužilo samostatný článek je dort, který mi už podruhé pekla ségra! Babička dělá výborné dorty, ale tenhle je úplně jiný. Loni jsem se ho mohla ujíst, a tak jsem ségru poprosila, že tohle by byl perfektní dárek :) Pokud milujete čokoládu, karamel, kakao, nebo prostě jednoduše řečeno brownies, po tomhle dortu se utlučete! A USA nahoře, no... je čas tam na nějakou tu párty vyrazit :)
The birthday cake made by my sister deserves own article. She baked it for me for the second time after last year when I fell in love with it! My gran is perfect cook and bakes delicious cakes but this is something completely different... After last year when I couldn't finished eating it I asked my sister to bake it again this year. If you love cocoa, chocolate and caramel, simply said brownies, you'll love this one! And USA on the top... well, it's time to go there for some wild party! :)


Jak slavíte narozeniny vy? Pořádáte obří párty, nebo raději strávíte den v kruhu rodinném? 
Chtěli byste recept na tenhle nejúžasnější brownies dort na světě?
A abych nefotila jen jídlo, včera i dneska jsem stihla vypotit alespoň nějaké ty kalorie ve fitku. A taky momentálně nemůžu chodit. Ale to nevadí, stejně jen ležím v posteli a učím se na zítřejší test z latiny :)
How do you celebrate birthdays? Do you throw huge parties or you rather spend it at home with your family?
Would you like article with recipe of the most delicious brownies cake in the world?
And to show you oldo something else than just pictures of food here's the proof that I went to the gym both of the days to burn at least some of these many calories! And currently I'm not able to wold. Which doesn't matter as I'm just lying in my bed and studying for tomorrow's Latin test :)


Více fotek najdete u mě na INSTAgramu :) For more pictures follow me on instagram!
Mějte se krásně! Have a nice day!
Míša

16 comments:

  1. Happy Birthday girl! ♥
    Make your wishes come true!

    www.thewhiteprint.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Trochu upožděně přeju všechno nejlepší :) Ten dort vypadá skvěle, přiznám si, že jsem hned nepochopila ten nadpis :D :) Zaujala mě ta kniha od Jo Nesba, ještě jsem od něj nic nečetla, ale poslední dobou ho, teda spíš jeho knihy, vidím všude...tak proč ho nevyzkoušet taky :)

    ChicByJane.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nesbo je jasná volba! Jestli si ráda přečteš i něco jiného, než červenou knihovnu, sáhni po jedné z jeho knih - třeba právě Syn nebo Krev na sněhu, které nejsou v sérii, a tak stačí přečíst jednu knihu a budeš vědět celý příběh i, zda se ti jeho psaní líbí :))

      Delete
  3. Ooooo... Ňammmm... :) Taky krásně nafoceno! :) No a všecko nejlepší k narozeninám! ;)

    ReplyDelete
  4. práve dnes som myslela na to ako oslávim v decembri svoju 21 :D gratulujem! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju a těším se na tvůj článek :)

      Delete
  5. Opožděně všechno nejlepší :D jinak máš super instagram musím říct ^^ Cappuccino Lover

    ReplyDelete
  6. Když jsem ten ukrojený dort viděla na insta s tím "SA", myslela jsem, že tam bylo MÍŠA!! :D a ono ne! Všechno nejlepší :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Míša tam byla loni, letos to byla výzva - kupte mi letenky :D :) děkuju Deni :)

      Delete
  7. Musím říci, že to mám podobně, doma to taky nějak neslavíme, a narozeniny jsem měla pár dní před tebou a na to, že jsi je slavila "málo", tak já je oproti tobě měla o dost chudší, neboť tak luxusní oběd a dortík ve Světozoru mi tam teda chyběl :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Světozor byla nutnost, dlouho jsem tam nebyla a ...víš jak :)) A oběd byl nečekaný, ale dobrý, to teda jo! :) Věřím ale, že i bez nich sis ty svoje narozeniny užila :) Opožděně všechno nejlepší!

      Delete
  8. Vše nejlepší dodatečně! :) My narozeniny doma celkem slavíme, dříve to ale s oslavami bylo lepší, řekla bych.. Nevím, asi jak se mění i generace apod. Jinak dortík je pěkný, já takhle dělám Tiramisu :) jinak dělám dorty normálně s marcipánovým potahem. A poslední věc - růže taky miluju! :)

    Ráda bych Tě pozvala na svou GIVEAWAY :)

    ReplyDelete