Friday 18 September 2015

Nemusíte milovat posilovnu

Naházet do tašky dva ručníky, legíny, sportovní podprdu, tílko, boty, sprcháč, sluchátka a vyrazit do posilovny ...


Pro někoho denní chléb, pro ostatní nepředstavitelná situace. Já patřím do té první skupiny. Loni na podzim jsem si po stěhování do Prahy našla skvělé fitko i s trenérkou a od té doby se to se mnou táhne. Přiznávám, že teď dva měsíce musím vydržet bez posilovny, protože jsem doma na vesnici, do špatně vybaveného fitka v nedalekém městečku se mi dojíždět nechce a zacvičit si přece člověk může kdekoli. O tom ale třeba zase jindy...



Jenže ono není chodit do posilovny jako chodit do posilovny. Co tím myslím? No rozhlédněte se kolem sebe, nejlépe přímo v posilovně a na sociálních sítích. Kolik lidí má v posilovně po celou dobu v ruce telefon, na cvičení se sotva soustředí, protože je daleko víc zajímá, kolik má na facebooku palečků jejich selfie ze šatny nebo status o tom, jak se jdou zničit do posilky? Řekla bych, že alespoň polovina, ne-li víc. Vždyť dneska je to moderní. Makat na sobě, psát o tom, jak nemůžete vyjít schody, občas přidat místo selfie s vyšpulenými snad všemi částmi těla třeba jednu tu ovesnou kaši a salátek. Ale je to dobře? Proč dělat něco, aniž byste se na to opravdu soustředili? Nebudu se dávat za vzorný příklad, ale fakt je, že jsem poprvé status společně z fotkou z posilovny na facebook hodila až po několika měsících a doteď se držím pravidla, že mobil beru do ruky nejdřív po tréninku, když se jdu vyšlapat na kolo nebo na pás. Nebo po protažení :)


Ani o tomhle by ale můj článek být neměl. Foťte se tedy nadále v posilovně dál, je dost možné, že právě proto vás na instagramu sleduju (=rozpolcená osobnost :D). Dnes jsem ale chtěla psát o tom, že abyste byli aktivní, nemusíte nutně chodit do posilovny. Já jsem měla pohyb ráda vždycky (až na tělocvik), i když na to moje postava nevypadá (o té vypovídá spíš můj vztah k jídlu), ale ve fitku jsem se našla. Můžu se opravdu soustředit na jednotlivé partie a baví mě propojovat mysl s daným svalem. Proto v Praze ve fitku trávím hodně času. Baví mě to a snažím se si fitko co nejvíc zpříjemňovat tím, že jsem si našla opravdu kvalitní posilovnu s fajn kolektivem a milým personálem. Věřte, že to dělá taky hodně!


Jenže co když vás tahat železo a cvičit na strojích nebaví ani když se sebevíc snažíte oblíbit si to? Jednoduchá odpověď, nenuťte se do toho! Najděte se pohyb, na který se budete ráno při hrabání se z postele těšit. Třeba se najdete ve skupinových lekcích, protože jste rádi v kolektivu lidí s podobnými zálibami a chcete se těšit na pravidelná týdenní setkání. K tomu si navíc můžete vybrat z nepřeberného množství skupinových cvičení od bosu až po TRX, takže ovlivníte i typ pohybu, kterému se budete věnovat třeba i podle toho, jaké máte cíle. 


Ale třeba se vám do posilovny vůbec nechce a i to je v pořádku! Momentálně je IN, když navštěvujete fitko nejlíp 5x týdně, ale vašemu tělu je tahle móda ukradená. Důležité pro něj je, aby bylo aktivní a skákat přes švihadlo můžete i doma na dvorku, posilovat pak třeba v obýváku před televizí. 


Pokud vás ale posilování a nějaké řízené cvičení vůbec nebaví, máte na výběr z tolika sportů, které už se ale dneska snad ani nenosí, pokud k nim nenapíšete hashtag #cardio. Vytáhnout kolo a vyrazit sám nebo s přáteli na výlet můžete kdykoliv.


Stejně jako nasadit sluchátka do uší a vyběhnout si vyčistit hlavu do příjemného prostředí. Možnosti pohybu jsou nekonečné, od chůze po horách po večerní squash s kolegy z práce. 


A je vlastně taky možné, že vás cvičení vůbec nebaví a nechcete se do něj nutit. I to je v pořádku, proč dělat něco jen proto, že to je momentálně v módě. Určitě ale svému tělu i mysli dopřejte občas alespoň procházku, to je natolik přirozený pohyb, že vám vadit určitě nebude. Naopak si u něj vyčistíte hlavu nebo popovídáte s kamarádkou a protáhnete svaly.

Pokud vás pohyb baví, jen ne pořád ten stejný, nebojte se ho střídat. Pokud to děláte správně, tělu prospívá opravdu každá aktivita a vás bude sport o to víc bavit, když pokaždé budete dělat něco jiného. Navíc vaše tělo a svaly tak nebudou jen jednostranně zatěžované :)


Jestli tedy posilovna ani jiný pohyb není nic pro vás, ignorujte společnost, která momentálně diktuje trend fitness a zdravého životního stylu. A to i ve chvíli, kdy chcete zhubnout. Pokud chcete zhubnout, ale baví vás joga místo běhu, nevadí! I když to nerada říkám (protože to je právě můj kámen úrazu), snižování tělesné váhy ovlivňuje z 80% strava. Co jíte a kolik toho jíte je tedy nejdůležitější faktor při změně postavy, cvičení mu pouze pomáhá. A zda mu pomůžete během, posilováním, tenisem s přáteli, jogou nebo jakýmkoli jiným pohybem už není tak podstatné (samozřejmě nějaký ten HIIT nebo pořádný silový trénink znamená vyšší energetický výdej než v případně lekce pilates). 

Nenuťte se tedy do ničeho, co vás nebaví a nenaplňuje. Raději se jděte projet na šlapadlech nebo projít do parku, než abyste někde hodinu chodili naštvaně nebo znuděně od stroje ke stroji jen proto, že jste si přečetli článek, že bez návštěvy posilovny nikdy svého vysněného těla nedosáhnete! Až se tedy příště budete nutit do ranního běhu, zamyslete se nad tím, jestli by vás nějaký jiný pohyb nebavil víc. Nebavil natolik, že se na něj budete těšit! Málo který vrcholový sportovec, fitnesska či jen aktivní člověk se na svou pravidelnou dávku pohybu těší 365 dní v roce, většinou tomu tak ale je, jinak by se totiž nevydržel dané aktivitě tak dlouho věnovat.  

Zamyslete se tedy nad tím, proč daný sport děláte. A hlavně nad tím, jestli ho děláte KVŮLI SOBĚ!

14 comments:

  1. Naprostý souhlas, zrovna včera jsem psala podobný článek :) Pro některé zkrátka posilka není, buď je to nebaví nebo mají zrovna hluboko do kapsy a to není vůbec problém, pokud si najdou nějaký jiný pohyb, třeba běhání, kolo nebo procházky :) Trochu mě štve, že na rozdíl od mého dětství teď nejsou vůbec in kolektivní sporty - co se s nimi stalo? Všichni se fotí s činkami, ale že by si šel někdo zaplácat volejbal s kamarády, to už se moc nevidí :( Přitom přesně z těhle aktivit byly vždycky ty nejlepší zážitky a sranda! Teď jde všem jen o váhu a svaly :( Hrozná škoda!

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je taky pravda. Pamatuju si, kdyz jsme s kamarady chodili hrat fotbal nebo nohejbal a zazitky to jsou nezapomenutelny :) Asi se do toho nikomu nechce, protoze by vypadali divne, kdyz by si merili tepovku :) :D

      Delete
  2. Ja som presne ten prípad, ktorý posilňovňu nemá moc v obľube. Celú vysokú školu som chodila na body-work a každý rok sme sa zišli super kolektív a trénerka bola tiež stále v pohode, takže to problém nebol.. ale predsalen to bol školský predmet, takže som to vnímala asi inak ako klasickú posilku. tá ma skutočne neláka a tak hľadám možnosti a spôsoby ako si zacvičiť bez klasického fitka.. mám stiahnutých niekoľko videí podľa ktorých si rada zacvičím a najväčšia zábava je stejne vždy s mojimi psami v prírode.. aj keď to nie je klasický tréning, no človeku to niekedy dá zabrať :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zrovna procházky se psy dají většinou zabrat dost, pokud má člověk ty hravé a aktivní, tak teprv :)

      Delete
  3. Já to řeším tak, že když nemám po ruce posilovnu, jdu si zaběhat :) a když na to není počasí (nebo nálada) zacvičím si doma nějaké HIIT nebo si dám prostě dřepy, cviky na břicho atd :) důležité je se k tomu dokopat, pak už to jde samo :D
    www.getmovincz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. To je pravda, když už člověk začne, jde to samo! No... skoro :D :))

      Delete
  4. já osobně cvičím doma podle dvdček a youtube :)
    www.plesatazpevacka.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nez jsem odesla do Prahy, byla jsem na tom stejne a taky me to bavilo :))

      Delete
  5. Woow obdivuju všechny, kteří chodí pravidelně do posilky! :) Já se tam vůbec necítím, přijde mi, že na mě všichni čumí. :D Radši běhám a dělám doma pilates. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Taky jsem se toho bala, ale nastesti si vetsina vsima sveho a kdyz uz, tak spis podpori :) Ale naprosto te chapu :)

      Delete
  6. Pěkný článek :) Je to přesně jak píšeš.. Každý by měl dělat to, co jej baví, naplňuje, ne se do něčeho nutit. Do posilovny chodím a dělám to pro to, že mě to baví, chci se zlepšovat a ne proto, abych tam byla na fb a fotila selfie..Jasně, jednou za čas to udělá každý..ale upřímně, telefon dám do skříňky před začátkem tréninku a vytáhnu jej až když odcházím.. Tak že tak! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem rada, ze nas je vic, co chodi do posilovny vazne cvicit :))

      Delete
  7. Ano, nejvíce vtipní jsou právě ti, co jsou jednou za rok do posilovny a dělají ze sebe nejvíc fitness workout siláka, to je fakt k smíchu.

    A vyhazovat peníze za posilovnu, když ti k ničemu není, to je ještě vtipnější.

    Já jdu osobně raději běhat, na kolo nebo si dám něco doma, tak nějak tu máme v celém městě asi tři posilovny, jenže jen jedna za něco stojí a tam chodí fakt všichni a hlavně ti, co tam sedí, čumí, nic nedělají a pomalu se vysmějí, že jsi zpocená, já nevím v jakým to městě vůbec to žiju.

    www.fakynn.blog.cz

    ReplyDelete
  8. Super článek. Taky chodím do posilovny, protože je to prostě styl cvičení, který jsem si oblíbila a vím, co mé tělo snese a co ne. Měla jsem fázi, kdy jsem chodila na kolektivní cvičení (hodiny posilování, zumba, aerobic, atd.), ale přišla jsem na to, že mě tam ti trenéři vždycky úplně zničili a připadala jsem si trapně, že už třeba nemůžu. Takhle si zacvičím podle svých sil a je mi bájo.

    Úplně jsem si vzpomněla na lidi v posilovně, když si zmínila ty mobily. Je pravda, že to dělá skoro každý druhý! Já se osobně občas přistihnu, že zatímco cvičím, tak hledám novou muziku. :D

    www.theelegantzone.com

    ReplyDelete