Thursday 6 November 2014

Já a začátek zdravého (zdravějšího) stravování

Ahoj všichni :)
Včera jsem ,,ohlásila svůj velkolepý návrat na blogovou scénu", dnes jsem tu s počátkem svého snažení :)
Dlouho, už víc jak rok, se v jídle plácám. Nepodařilo se mi vydržet vice jak dva dny se zdravou (i když třeba ne ideální) stravou, teď už je to ale den čtvrtý. Že to jsou jen dva dny navíc? Že 4 dny ještě nic neznamenají? Mohlo by se to tak spoustě z vás zdát, ale pro mě je to už teď potěšující zpráva. Jsem třetí měsíc v Praze, kde je obrovské množství lákadel - obchody, restaurace a kluby na každém rohu (oproti našemu maloměstu a vesničce). První dva měsíce jsem si užívala, teď je ale potřeba začít makat. Přece jen, leze to jak na váhu, tak i do peněz...
Bude mi určitě ještě chvíli trvat, než se do všeho dostanu: porǎdně se zorientuji ve zdravých potravinách v obchodech, naučím se jednoduše a rychle vǎrit zdravá jídla v té naší pidi kuchyňce na bytě a samozřejmě si také najdu co mi chutná a hodí se to do mého jídelníčku. Je to dlouhá cesta. Konečně jsem to po tolika letech snažení, které ale nikdy dlouho nevydrželo, protože jsem vždy chtěla všechno hned, pochopila. A těším se na ni... 
Už se mi podařilo za tu krátkou dobu dostat dvě lekce - nejsem člověk, co by (momentálně) mohl fungovat na nižším počtu sacharidů, hned v pondělí jsem si do školy navařila krabičky, které mi ale díky nedostatku sacharidů s emergií zrovna nevystačily. Toť můj první poznatek :)

Ten druhý je stejně jednoduchý. Když jdu na trénink ráno, musím si vzít větší snídani a s sebou jako potréninkovou svačinku alespoň banán. Dala jsem si ráno jen trochu müsli a mléka a po hodinu a půl dlouhém cvičení jsem už v šatnách pociťovala prázdný žaludek, ten pocit když jsem se pomalu vláčela k trávaji a pak ještě jela na nákup. No chodící mrtvolka :) a to jste mě měli vidět, když jsem se drápala po jezdících schodech, které z nějakého důvodu nejely! Naštěstí jsem nesáhla (jak bych to před týdnem ještě udělala) po žádné kalorické bombě, i když ideální to taky nebylo - bezlepková tyčinka a 100% ovocná šťáva. A v tomhle stavu se mi i povedlo relativne zdravé nakoupit, což mi vždycky v hladovém stavu dělalo problém :) 

Určitě neříkám, že je všechno tohle perfektní a naprosto zdravé, ale je to velký pokrok od chipsů, čokolád a coly, po kterých bych před týdnem či měsícem sáhla. 

Taky jsem přišla na skvělý obchůdek se zdravou výživou (pro Pražáky - zastávka tramvaje Liparská), kde prodávají taky zdravá jídla v krabičkách. A že jsou opravdu výborná, porce určitě nejsou malé (někdy si je i půlím) a za hezkou cenu (a ne, nedělám jim tu reklamu :D). Takhle jsem si třeba rozpůlila k večeři zeleninové lasagne ze semolinových těstovin, dobrota největší! :)
PS: omluvte kvalitu některých fotek, máme na bytě dost špatné světlo.

Jinak se přizávám, že nejsem v kuchyni zrovna jako doma, takže moje obědy či večeře často vypadají i takhle...


A když už se k plotně dostanu, je to něco takhle jednoduchého ... Dlouhozrnná rýže s kuřecím masem a bonduelle směsí (fazole, kukuřice a ne úplně ideální mexická omáčka, kaloricky tahle směz vychází ale dobře). 

Zajímalo by mě, co nekraději zařazujete do svého jídelníčku? Jakou máte rádi rýži? A jak jíte ovesnou kaši, občas mám totiž problém, že mi moc nechutná)?
Mějte se krásně i v tomhle nehezkém počasí!
Míša






5 comments:

  1. :3 Já už jím zdravě přes půl roku a vůbec bych si tehdy nemyslela, že bych to dokázala přežít bez bílého rohlíku, ale ejhle... ono to opravdu jde! Ovesnou kaši jsem měla jen jednou, protože mi opravdu nechutná a tak si dělám na snídani třeba ty banánové lívanečky nebo musli s mlékem.. :)
    Přeji hodně štěstí při dalších dnech! Vím, že někdy je těžké se udržet, ale výsledky stojí za to!..:) ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeee zrovna bily rohlik se mi taky moc nechce ozelet :) a dekuju!

      Delete
  2. Ahoj, je super, že chceš začít zdravě jíst. Já se takhle stravuju už hodně dlouho a cítím se super. Akorát k tvému nákupu. Zkus si uvařit brokolicovou polévku doma, ta zavakuovaná má zbytečně spoustu "éček" navíc a řecký jogurt je fajn, ale ten čokoládový zase obsahuje zbytečně cukr. Je lepší si koupit třeba bílý a dát si do něj med :-) Zkus se mrknout na můj blog, třeba se něčím inspiruješ. Je tam i recept na tu brokolicovou :-) www.cookingwithsusa.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Máš naprostou pravdu Míšo :) děkuju za odkaz na tvuj blog, určitě se inspiruju, i když zrovna já a vaření polévek, to nejde moc dohromady :) ale vynasnažim se :))

      Delete
  3. hezky pomaloučku a najdeš si to svoje, lepší jsou pro tělo postupný změny i pro psychiku, než skoky. To dá hodně málo lidí. Já nejraději zařazuju maso a syrové kysaný zelý :D

    ReplyDelete