Saturday 7 December 2013

Začátky s pohybem a cvičením

Hezký sobotní podvečer přeju :)
Mně se do toho větru a té zimy vůbec nechce, takže dneska žádná pařba až do rána, radši si sednu ke StarDance a budu účastnicím závidět, že mají tak krásné šaty, líčení, partnery a ještě jim to jde :)) A protože mám ještě trošku času, řekla jsem si, že bych mohla sepsat takový článek - co je důležité a co vám může pomoct, pokud chcete začít cvičit. Ráda se dozvím i další nápady, takže pokud byste něco dodali nebo změnili, napište do komentářů, ať to vím i já a ostatní :)))

1. Motivace

Řekla bych, že všechno ostatní, co tu zazní, už je jen okrajová část, podstatná, ale okrajová. Bez všeho ostatního se to dá zvládnout a vydržíte (snad až na to zdraví), ale bez motivace buď vůbec nezačnete, nebo vám to moc dlouho nevydrží. Najděte si jeden hlavní důvod, proč chcete cvičit. Co vám pohyb dá. Můžete těch důvodů mít milion, ale musíte mít jeden, kvůli kterému jste ochotni vstát a jít cvičit, i když vám v hlavě budou běhat stovky důvodů, proč byste zrovna v ten den cvičit neměli nebo nemuseli. A ten hlavní důvod musí být spojený s vámi. Je hezké, že např. chcete zhubnout, aby se váš bývalý chytil za hlavu, o co že to vlastně přišel, ale to není ta pravá motivace. S čímkoli chcete začít, musíte to dělat pro sebe, jen tak u toho vydržíte. Chcete se lépe cítit ve svém těle? Chcete být zdravější? A s tím se spojují důvody jako jsou: nechci se v létě stydět v plavkách, ráda bych si zaběhla půlmaraton, chci v zrcadle vidět six-pack. Čím je daný cíl pro vás důležitější, tím spíš u cvičení vydržíte. Hodí se mít jeden důvod, cíl, na který si vzpomenete opravdu vždy, kdy byste chtěli pochybovat o dalším pokračování. Cíle si klidně sepište. Dlouhodobé, ale i ty krátkodobé. Hlavně na krátkodobé cíle nezapomínejte, ty vás totiž budou držet na cestě, na kterou jste se vydali, ve chvíli kdy se vám váš dlouhodobý cíl bude zdát neuskutečnitelný. 

2. Zdraví

Možná si říkáte, proč to vlastně píšu, ale je opravdu důležité dbát na to, abyste byli zdraví, když cvičíte - a ještě víc ve vašich začátcích. Nezačínejte s cvičením, když máte nějaké zranění, pokud je problém nemoci nebo zranění dlouhodobý, poraďte se s lékařem, jaký typ cvičení můžete provozovat. Nepodceňujte ani klasické nachlazení. Jestli se necítíte dobře, poslouchejte své tělo a odpočiňte si, protože pokud začnete, když vám není dobře, cvičení pro vás bude ještě těžší, než to pro začátečníky bývá, a o tom, že by vás mohlo bavit, se nedá ani nudit. Když si cvičení spojíte s takovýmito pocity, proč byste měli jít příště znovu cvičit? Pravděpodobně se vám ještě přitížilo, takže jaké jsou důvody se do toho pouštět příště? Raději tedy počkejte, až vám bude lépe, to už si žádné mylné pocity s cvičením spojovat nebudete.

3. Nepřepínejte se

Usain Bolt se také nestal sprinterem přes noc, stejně tak z vás nebudou sportovci, modelky ani zdravím sršící bytosti, pokud jeden týden strávíte celý v posilovně. Dostat se k radost z pohybu a závislost na něm, je běh na dlouhou trať a není potřeba ho jakkoli uspěchávat. Tělo potřebuje regenerovat a pokud budete pořád unavení, brzo se dostanete do bodu, kdy se vším seknete a radši se půjdete vyspat, nebo naložit do horké vany. Většinou se doporučuje alespoň jeden volný den. Stejné je to i s intenzitou. Musíte se překonávat, je jasné, že budete sotva popadat dech, ale poslouchejte své tělo - pokud se vám motá hlava, dejte si chvilku oddych mezi sériemi. Nemusíte hned uběhnout 10km, zvednout 50kg nebo udělat 100 pánských kliků. Všechno má svůj čas. 

4. Nebojte se

Tohle platí hlavně pro lidi, kteří se budou pohybovat na očích - vyběhnou do parku, zacvičí si v posilovně,.. Nejste spokojeni se svými výkony nebo postavou? Hoďte to za hlavu a jděte. Každý někde musel začít a myšlenky typu: ,,Do posilovny půjdu až něco zhubnu." jsou úplně k ničemu. Lidé, kteří o cvičení, zdravém životním stylu a seberealizaci něco vědí, se vám posmívat nebudou, protože vědí, jak těžké to je. A ti co by se třeba posmívali a ukazovali si na vás? Může vás hřát u srdce, že se sebou děláte daleko víc než oni. Vy si jdete za svým cílem, zatímco oni se sebou nic nedělají, i když pod slupkou posměváčka je dost možná někde zakopaná touha se zvednout a také něco dělat, jen ta vůle chybí. 

5. Nevadí, že všechno není perfektní

Nemám nejnovější běžecké boty? Činky? Sporttester a další? Nevadí, kvalitní tenisky pro začátek postačí, stejně tak jako se dají zvedat petky, knížky nebo pytlíky s moukou, a tak bych mohla pokračovat. Nemusíte být oblečení ve věcech od Niku, abyste si dali do těla. 

6. Musí mne to bavit

Pro začátek si vyberte pohyb, který vás baví. Jestli nesnášíte běh (jako jsem to mívala já), tak vyjeďte na kolečkových bruslích. Nebaví vás denně poskakovat a funět před PC podle Jillian? Choďte na lekce pilathes mezi lidi. Ať děláte cokoli, mělo by vás to bavit, a to platí hlavně pro začátky. Až se vám zlepší kondice, třeba vás stále nebude bavit Jillian, ale zajdete si na kruhový trénink. 

7. Udělejte si na cvičení čas

Pokud půjdete cvičit s tím, že vás tlačí čas a mohla byste dělat něco úplně jiného, máte brzy po cvičení někam jít, nebo cvičení doma přerušujete, protože vás v pokoji otravuje váš sourozenec, nebudete cvičit naplno. Snažte si ten čas udělat alespoň 3x týdně, čas, kdy nebudete myslet na nic jiného a necháte pohyb, aby vám sám vyčistil hlavu. Sama za sebe bych navíc doporučila, abyste si našli jednu denní dobu, kdy budete cvičit. Vědci se často přou, jestli je lepší cvičit ráno, v poledne nebo večer, ale už jsem četla několik názorů v kterém se mnoho z nich shoduje - cvičte přibližně ve stejnou dobu. Sama za sebe můžu potvrdit, že když si moje tělo zvykne, že před snídaní jdu běhat a po 19h si jdu doma zaposilovat, tak už na to jaksi čeká. Zajímavý výsledek výzkumu byl i takový, že tělo v danou dobu začne rychleji spalovat kalorie. 

A takto bych mohla ještě dlouho pokračovat, jenže je mi jasné, že né všechny by tak dlouhý článek bavil. Na mnoho důležitých věcí jsem asi taky zapomněla, takže je ráda uvidím v komentářích :) A berte prosím na vědomí, že tento článek je určen hlavně lidem, kteří doteď opravdu necvičili, nesportovali. Ale často se to hodí i lidem, kteří už jsou aktivní, jen s něčím třeba nejsou spokojeni :)

Přeju hezký večer :)


2 comments:

  1. no jo své začátky si dost dobře pamatuju, strašně jsem se ála jít do posilovny, že bych se ztrapnila, jelikož jsem cvičila jenom doma, ale pak jsem na dovolené navštívila posilovnu a zamilovala se do železa a ted na tom jedu no, a s tím že pohyb musí bavit to je fakt, mě se kolikrát nechce do fitka, jsem prostě líná, ale když tam jsem tak si to strašně užívám a když skončím tak jsem ráda že jsem šla
    ze začátku je to těžký, když jsem začínala s během, tak to byl spíše pseudoběh, hodně jsem chodila, ale byl to začátek a to je to nejdůležitější začít

    ReplyDelete
  2. K 5. bodu a poslední větě mě napadá: "A jak nás naučila letošní předprázdninová vedra, nemusíme být oblečeni skoro vůbec." :D Ale na to teď raději nevzpomínat, když člověk mrzne a zamrzává snad konstantně pořád. Aspoň pokud trpí na studené ruce a nohy.. :(

    Já cvičení miluju, všechny ty pocity i tu bolest, která dělá cvičení cvičením..., ale nesnáším, že nemám výsledky...

    Pěkný článek! :)

    ReplyDelete